Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Stalin
Stalin představuje do té doby největší a nejkomplikovanější Passerův projekt - velikostí a složením mezinárodní koprodukce (s účastí americké, maďarské a ruské strany), výší rozpočtu (deset milionů dolarů) a formátem aspirujícím na dobový velkofilm z moderních dějin.
Vyprávění chronologicky zachycuje epochu bolševické hrůzovlády od svržení cara až po Stalinovu smrt v roce 1953. Kronikářskou formu zdůrazňují mezititulky, které zajišťují orientaci a člení vyprávění do kapitol podle jednotlivých historických etap. Efekt historicky věrné rekonstrukce posilují vložené střihové sekvence, které těží z dobových revolučních filmů Ejzenštejna, Pudovkina a Vertova a z válečných dokumentů Franka Capry. Na tomto historickém pozadí se exponují skryté osobní a politické dějiny. Portrét Stalina se vyjevuje z neobvyklého soukromého úhlu, neboť vše je vyprávěno z pozice Stalinovy dcery Světlany reprezentované mimoobrazovým vypravěčem. Prvnímu dílu filmu dominuje osobní linie, která zachycuje Stalinův soukromý život a jeho rodinné zázemí. Druhou linii a dominantu druhé části představuje zákulisí mocenského boje o vládu nad Kremlem.
Stalin zde vyvstává jako sadistická, paranoidní a sentimentální osoba, která systematicky a masově likviduje celé vrstvy obyvatelstva, politické spojence i protivníky i svou nejbližší rodinu. Film současně sleduje otázku, jaké sociální a mentální podmínky umožnily Stalinovi získat absolutní moc, a reflektuje tak i fenomény poníženosti, strachu a fascinace kultem silné osobnosti.
Vizuální styl sází na efekt historické autenticity a hodnověrnosti spočívající především ve výpravné složce.
Stalin měl světovou kinopremiéru v Moskvě v roce 1992 přímo na výročí bolševické revoluce. V USA, kde byl uveden v síti HBO, byl interpretován jako „skvělý gangsterský film". S překódováním do žánru politické gangsterky a s odkazy na kmotra se pracovalo i marketingově, jak svědčí výrok producenta Marka Carlinera, který Stalina přirovnával k „ruskému kmotrovi".

Jiří Voráč
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stalin
Režisér Ivan Passer odešel do USA koncem šedesátých let. Na rozdíl od tvorby jeho přítele Miloše Formana však zůstala americká část Passerova díla u nás až dosud neznámá. Přitom je poměrně rozsáhlá a kvalitní. - •Životopisný snímek s jednoznačným názvem Stalin (1992) byl z velké části natočen na autentických místech (mimo jiné i v interiérech moskevského Kremlu) a zachycuje rozsáhlé časové období od posledních dnů carského impéria, kdy byl Josif Vissarionovič Džugašvili v sibiřském vyhnanství, po diktátorovu smrt v roce 1953. Tvůrci v něm zpracovávají nejznámější motivy ze Stalinova života: jeho vztah k Leninovi a Trockému, odstraňování nepohodlných kolegů , ve vládě, tvrdá opatření při reorganizaci zemědělství koncem dvacátých let, manželství s Nadou Allilujevovou a další. Některé nevyjasněné či povrchně interpretované události (Naďa. podle některých zdrojů nezahynula vlastni, ale manželovou rukou; Stalin odsoudil vlastního syna k tragickému osudu v německém zajetí) přispívají k obrazu Stalina jako démonického sadisty s neomezenou moci. Proti tomuto mýtu (jejž je možné chápat jako anti-mýtus milovaného vůdce) staví Passer střízlivý portrét člověka, kterému společenské poměry umožnily realizovat vrozenou touhu po moci. Stalinův životní příběh se v souladu s literární předlohou Martina Ebona odvíjí ve formě vzpomínek dcery Světlany; hrůzný dopad diktátorova politického vzestupu a jeho krátkozrakých rozhodnutí (důvěra v Hitlerovy sliby, čistky v armádě a mezi rolníky v době války a hladomoru) tak zůstává odsunut do pozadí a k hrdinům filmu se dostává "jen " v náznacích. - Zvláštní pozornost si zaslouží charismatický Robert Duvall v hlavni roli a Maximilian Schell jako oslavovaný, milovaný, ale také ochrnutý a bezmocný Lenin.
-zk-, Filmový přehled 1994/10/23


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stalin
7. listopadu 1917, osm měsíců po svržení cara, se vedení ruské vlády ujali bolševici a nastolili komunistickou diktaturu. Stalin se nedlouho po Leninově smrti stal vůdcem krutého režimu a symbolem hrůzovlády v Sovětském svazu v očích celého západního světa. Film z produkce HBO zobrazuje život a kariéru tohoto obávaného vládce od Leninova triumfálního návratu do Ruska až po Stalinovu smrt v roce 1953. Snímek přibližuje i životní osudy nejbližších Stalinových spolupracovníků a rodinných příslušníků a vykresluje zároveň cestu celé společnosti k "zářné budoucnosti“ pod nesmlouvaným vedením gruzínského diktátora. Je až příznačné, že při natáčení tohoto díla se sešli tři bývalí uprchlíci z komunistických zemí: Stanislas Syrewicz, hudební skladatel, Rus vychovaný v Polsku, Vilmos Zsigmond, maďarský kameraman, a konečně Ivan Passer, režisér narozený v Československu. Po pádu železné opony nejen skončila nedobrovolná izolace východoevropských zemí, ale rovněž se otevřely mnohé utajované archívy. Vědcům stejně jako veřejnosti byly zpřístupněny do té doby neznámé informace vrhající nové a ostřejší světlo na rozličné události i osobnosti oné doby. Tento fakt se jistě promítl i do filmu, který divákům přináší netradiční pohled na jednu z postav, jež se nesmazatelně a krvavě zapsala do světových dějin.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stalin
Děsivý portrét ruského diktátora, jehož cestu lemovaly milióny mrtvých. Strhující příběh o nekontrolovatelné moci natočil český režisér, působící v Americe.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

17:00 - 17:55

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

211 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

11 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

Reklama