Duben
ohodnotit

Seriózní muž

A Serious Man

Další název:
Seriózny muž (SK)
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
19.8.2010
„Někdy se zkrátka nic nedaří.“
Popis / Obsah / Info k filmu Seriózní muž
Píše se rok 1967, v rádiu zní muzika beatnické generace. Profesor fyziky na univerzitě, Larry Gopnik, zjistil, že se mu hroutí život. Jeho manželka Judith odchází, zamilovala se do známého, jenž jí okouzlil rozhodnějším vystupováním. V bytě s Larrym bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur, dále syn Danny mající neustále potíže a dcera Sarah, která mu krade peníze z peněženky. Ve škole se někdo anonymními dopisy pokouší připravit Larryho o místo, jeden ze studentů na něj zkouší uplácení í vydírání. Sousedka odvedle jej trápí tím, že dává okatě přednost opalování bez kousku šatů. Zoufalý Larry se vydává s prosbou o pomoc za třemi rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy…

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titulky


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Seriózní muž
Ocitáme se v roce 1967. Larry Gopnik je univerzitní profesor a momentálně se mu nic nedaří. Rozpadlo se mu manželství, protože jeho žena mu utekla s jeho kamarádem. Bratr si ne a ne najít práci a tak tráví čas na gauči. Synek na všechno kašle a dcerka ho okrádá kvůli drogám. Na univerzitě se někdo snaží sabotovat jeho práci. Studenti se ho snaží podplácet a navíc mu hrozí soudní žaloba. A aby toho nebylo málo, tak jeho sousedka se neustále opaluje nahá. Larry je prostě opravdu na dně a tak se vydavá pro radu za rabíny. Jenže bude mu moct někdo pomoci s jeho všudypřítomným trápením?


Autor: Justik66

Popis / Obsah / Info k filmu Seriózní muž
Ve svém novém snímku, hořké černé komedii Seriózní muž, se bratři Coenové inspirovali prostředím svého dětství, kdy vyrůstali v židovské komunitě na předměstí na Středozápadě. Původně zamýšleli natočit krátký film o setkání židovského chlapce se starým rabínem. Nakonec však vznikl snímek o chlapcově otci, profesoru fyziky na malé univerzitě Larrym Gopnikovi, na něhož dopadá jedna rána osudu za druhou, podobně jako na biblického Joba. Manželka Judith se s ním chce rozvést, aby si mohla vzít úlisného rodinného přítele, děti Danny a Sarah jsou nesnesitelné, hrozí mu, že nedostane vytouženou definitivu, má spor s rasistickým sousedem a potíže s bratrem Arthurem, který u nich bydlí, a řeší i finanční problémy. Larry je slušný, poctivý a nesmělý člověk a snaží se být seriózním mužem. Jenže se neumí postavit příkoří. Marně hledá pomoc u dvou rabínů, třetí ho ani nepřijme. Když už se zdá, že se vše obrátilo k lepšímu, ozve se mu lékař, aby s ním „prodiskutoval“ výsledky rentgenového vyšetření... - Snímek je uvozen citátem slavného židovského učence Rašiho z jedenáctého století a zvláštním prologem, přinášejícím vymyšlenou historku z haličského štetlu na konci devatenáctého století. Ta s vyprávěním samotným nijak nesouvisí, filmařům se však prý takový začátek s krátkým příběhem hodil. Potíž je v tom, že divák neví, co si o tom má myslet, a to se mu občas přihodí i s dalším dějem. To je samozřejmě tvůrčí záměr, jímž se dílo vymyká z běžného standardu. Seriózní muž je nenápadný malý film s vesměs hořkým až černým humorem. Ozvláštňují ho nečekaně zařazené protagonistovy krátké vize. Pro bratry Coenovy znamená zřejmě jakýsi oddech a místy překvapivě připomíná tvorbu Woodyho Allena. Zároveň je to opět inteligentní zábava se zvláštním přesahem, opírající se o zajímavě postižené prostředí a o herecké výkony téměř neznámých herců, z nichž většina pochází z Minnesoty. V titulní roli exceluje uznávaný divadelní herec Michael Stuhlbarg. – Film je uváděn v jedné klasické kopii a ve formátu DCP.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/9


Popis / Obsah / Info k filmu Seriózní muž
Čierna komédia voľne inšpirovaná príbehom biblického Jóba. Antihrdinom je obyčajný muž, ktorý sa vo svete snaží nájsť rovnováhu a porozumenie.
„Larry je hlava rodiny, ktorá usiluje o jediné: aby držala pospolu. Na začiatku príbehu je šťastný preto, že sa veci nemenia. Lenže nešťastná náhoda spustí reťaz udalostí a on nemôže pochopiť, že kára s jablkami sa môže aj prevrátiť. Hľadali sme v príbehu zábavný moment, ako zobraziť invenčným spôsobom Larryho trápenie. Jeho život sa postupne zhoršuje. Možno aj preto, že existuje veľa spôsobov, ako konečne dozrieť.“ (Ethan a Joel Coenovci)
Seriózny muž bol nominovaný na dvoch Oscarov (film, scenár), získal osem rôznych ocenení americkej filmovej kritiky a bol zaradený medzi desať najlepších filmov roka.
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Seriózní muž
„Přijímej s prostotou všechno, co se ti přihodí.“ Vhodnější citát, než je moudrost středověkého francouzského rabína Rašiho, si bratři Coenovi pro svůj film, respektive pro svého hrdinu, vybrat nemohli. Protože Larry Gopnik, profesor fyziky na nevýznamné univerzitě na americkém Středozápadě, se ocitl až v jobovské situaci – rána střídá ránu a to, co až dosud pokládal za svůj bezpečný malý svět, se jaksi bez důvodu začíná rozpadat. Proč, Bože? Larry není první ani poslední, kdo klade nebesům podobnou otázku, ale ani Bůh, ani bratři Coenovi neodpovídají.
Seriózní muž je patrně nejosobnějším snímkem sourozenecké dvojice, především tím, že ho situovali do důvěrně známého světa a doby svého dětství. Akademické prostředí Minnesoty 60. let a prostředí židovské komunity se pro ně stalo dějištěm „příběhu žalu, díky němuž neustále přemýšlíte, zda vás následující pointa přinutí smát se, anebo se zabít, anebo obojí”. (David Edelstein).

(45. MFF Karlovy Vary, 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10