Zari
ohodnotit

Sarajevský atentát

Sarajevski atentat / Sarajevský atentát

Další název:
Atentat u Sarajevu
Žánr:
Rok:
1975
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1976
„Okolnosti atentátu, který se stal záminkou k rozpoutání první světové války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sarajevský atentát
V létě 1914 pořádá rakousko-uherská armáda rozsáhlé manévry nedaleko hranic s nepřátelským Srbskem, na území Bosny, která se před několika lety stala součástí mocnářství. Následník rakouského trůnu František Ferdinand d’Este se jako vrchní inspektor rakousko-uherské armády chystá odjet do Bosny i se svou ženou Žofií Chotkovou. Zatímco František Ferdinand se pře o detaily cesty se svým strýcem, císařem Františkem Josefem I., připravuje se proti němu atentát.

Bosenští nacionalističtí vlastenci, kterým se podařilo emigrovat do Srbska, se cvičí v používání střelných zbraní a granátů. Trojice mladých bosenských Srbů Gavrilo Princip, Trifun Grabež a Nedjelko Čabrinović se poté vydá na dlouhou a nebezpečnou cestu do Sarajeva, kde má František Ferdinand podle plánu svou cestu ukončit. Jejich cílem je pouze svrhnout tyrana a pomoci tak Bosně k nezávislosti.

Jenže situace mezi evropskými mocnostmi je už několik let napjatá právě kvůli jejich územním nárokům na Balkánu. Čin, který se nakonec podaří dokonat Gavrilu Principovi, se tak stane záminkou pro rozpoutání největšího válečného konfliktu v dosavadních dějinách…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Sarajevský atentát
Historický film o atentáte na následníka trónu Františka Ferdinanda a jeho manželku, ktorý spáchal v Sarajeve 28. júna Gavrilo Princip a poskytol tak zámienku k rozpútaniu tragického konfliktu, ktorý navždy zmenil tvár Európy a do dejín vstúpil ako 1. svetová vojna. Široká freska zobrazuje dianie vo všetkých vrstvách rakúsko-uhorskej monarchii od najvyšších politických špičiek až po sprisahancov, ktorí sa vo svojom boji za národnú slobodu neštítili použiť akékoľvek prostriedky.

Zdroj: RTVS


Popis / Obsah / Info k filmu Sarajevský atentát
Historický velkofilm o události, která se stala bezprostřední záminkou k vyvolání I. Světové války. Nákladná koprodukce s mezinárodním hereckým obsazením. Císař František Josef I. Byl poslední rolí O. Korbeláře.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Santa Claus je rošťák

Santa Claus je rošťák

 Karen

Karen

Naposled navštívené:
Santa Claus je rošťák

Santa Claus je rošťák

 Karen

Karen