Zari
ohodnotit

S milenkou mé matky

101 Reykjavík

Další název:
101 Reykjavik
Rok:
2000
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
15.3.2001
„Lesbická milenka vlastní matky není ta pravá známost na jednu noc! Černá komedie s pozvánkou na 34 filmových festivalů.“
Popis / Obsah / Info k filmu S milenkou mé matky
Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2000: nejlepší scénář, nejlepší zvuk

Jak občas můžeme v naší distribuci vypozorovat, zvolené české tituly tak docela neodpovídají vyznění a významu původního názvu filmu. Zdůrazňovaná lascivnost v českém názvu S milenkou mé matky se diametrálně rozchází s existenciálním nábojem originálního titulu 101 Reykjavík, což je zcela věcné označení poštovního směrovacího čísla Reykjavíku, tedy oblasti, v níž se omezený život hlavního představitele snímku Hlynura odbývá a z něhož není schopen vykročit.
Onen v českém titulu načrtnutý netradiční milenecký trojúhelník, tvořený Hlynurem, jeho matkou a její bisexuální milenkou, samozřejmě ve filmu hraje důležitou roli. Jak je ale u Kormákura zvykem, stává se pouhým příběhovým základem pro reflexi zásadních vývojových momentů moderní islandské společnosti, ať už budeme uvažovat o krizi rodiny, jako jedné ze zásadních sociálních jednotek, zajišťujících mnohdy nejen přežití v nehostinných podmínkách islandské přírody, ale také vědomí rodové a v důsledku národní kontinuity, nebo o krizi identity nastupující mladé islandské generace, vyrůstající v podmínkách relativní sociální jistoty a zaopatření, zároveň ale i bez vědomí národní sounáležitosti a historických souvislostí.
S milenkou mé matky je jedním z několika filmů, vzniklých na Islandu v průběhu poslední dekády, jehož autoři tematizují právě pozici islandského mladého člověka v prudce se proměňující společnosti. Kormákurův přístup se od ostatních odlišuje výrazným smyslem pro humor, lavírujícím na hraně sarkasmu, ale především až melancholickou citlivostí, s níž zaznamenává nezvratnou proměnu islandské společnosti a kultury obecně. A to i navzdory smířlivému, i když stále ironickému konci, který si tento režisér ve svých filmech nemůže odpustit, jako by onu krizi islandské kultury nevnímal jako trvalý pád, ale jen jako sehnutí, po kterém musí následovat logicky pozvednutí.
Za zmínku jistě stojí, že na hudební složce filmu se podílel slavný britský hudebník Damon Albarn, jenž je znám svým kladným vztahem k této ostrovní zemi.

Petr Pláteník, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu S milenkou mé matky
Nezaměstnaný mladík Hlynur (Hilmir Snar Gudnason) zná život dosud z té zábavnější stránky - z nočních klubů, divokých večírků a nezávazných sexuálních praktik. Užívá si naplno až do okamžiku, kdy přivede do jiného stavu lesbickou přítelkyni Lolu (Victoria Abril) své pohodové matky (Hana María Karlsdóttir). Tak dlouho nechtěl vstoupit do skutečného života, až si život přišel pro něj.
Snímek režiséra Baltasara Kormákura vznikl podle stejnojmenné předlohy románu Hallgrímura Helgasona. S notnou dávkou černého humoru líčí příběh sexuálního zmatení zasazený do současného Islandu, konkrétně jeho hlavního města Reykjavíku.
Režisér a producent Baltasar Kormákura je jedním z nejpopulárnějších a nejoceňovanějších herců své generace. Mimo jiné pracoval z nejznámějším islandským tvůrcem Fridrikem Thórem Fridrikssonem. Společně natočili filmy Ďáblův ostrov a Andělé všehomíra. Jméno si však Kormákur získal především jako divadelní herec a režisér.
kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu S milenkou mé matky
DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOST ARTCAM UVÁDÍ:
101 Reykjavík

101 REYKJAViK
Dánsko, Francie, Island, Norsko 2000, 90 min., české titulky, od 15 let, 1:1,85

Žánr: černá komedie
Internet: www.artcam.cz, www.trust-film.dk

Lesbická milenka vlastní matky není ta pravá známost na jednu noc!
Černá komedie s pozvánkou na 34 filmových festivalů.

Režie: Baltasar Kormákur
Scénář: Baltasar Kormákur podle románu Hallgrímura
Helgasona
Kamera: Peter Steuger
Hudba: Damon Albarn & Einar Drn Benediktsson
Hrají: Victoria Abril (Lota), Hilmir Snaer Gudnason
(Hlynur), Hanna María Karlsdóttir (Berglind),
Baltasar Kormákur (Thróstur), Ólafur Darri
Ólafsson (Marri)
Premiéra: 15. března 2001

Mladík Hlynur nepracuje, zato naplno žije. Svůj mikrosvět, kterým je centrum Reykjavíku (odtud název filmu) zná dokonale z té zábavnější stránky - z nočních klubů, divokých večírků a nevázaných sexuálních praktik. Komu by se chtělo stárnout a stávat se zodpovědným, když státní sociální dávky jsou tak štědré a matčin dům pohodlný? Jednoho dne ale Hlynur šlápne vedle, když přivede do jiného stavu lesbickou milenku své pohodové
matky. Tak dlouho nechtěl vstoupit do skutečného života, až si život přišel pro něj...
Filmový debut populárního islandského herce a divadelního režiséra Baltasara Kormákura byl pozván na 34 filmových festivalů včetně Locarna, Toronta, Edinburghu, Montrealu a Hamburgu.

Programování: Film Distribution Artcam, tel.lfax: 01917220641, Jagellonská 7, Plzeň, 301 36
Film Distribution Artcam, s r.o., Rašínovo nábř. 6, Praha 2, tel: (02) 24918833, e-mail: artcam anartcam.cz

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Mladík Hlynur nepracuje, zato žije naplno. Centrum Reykjavíku zná z té zábavnější stránky - z nočních klubů, divokých večírků a nevázaných sexuálních praktik. Jednoho dne ale Hlynur šlápne vedle, když přivede do jiného stavu lesbickou milenku své dosud tolerantní matky. Film byl uveden na 34 filmových festivalech!
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Nezaměstnaný mladík Hlynur (Hilmir Snar Gudnason) zná život dosud z té zábavnější stránky - z nočních klubů, divokých večírků a nezávazných sexuálních praktik. Užívá si naplno až do okamžiku, kdy přivede do jiného stavu lesbickou přítelkyni Lolu (Victoria Abril) své pohodové matky (Hana María Karlsdóttir). Tak dlouho nechtěl vstoupit do skutečného života, až si život přišel pro něj.....
Snímek režiséra Baltasara Kormákura vznikl podle stejnojmenné předlohy románu Hallgrímura Helgasona. S notnou dávkou černého humoru líčí příběh sexuálního zmatení zasazený do současného Islandu, konkrétně jeho hlavního města Reykjavíku.
Režisér a producent Baltasar Kormákura je jedním z nejpopulárnějších a nejoceňovanějších herců své generace. Mimo jiné pracoval s nejznámějším islandským tvůrcem Fridrikem Thórem Fridrikssonem. Společně natočili filmy Ďáblův ostrov a Andělé všehomíra. Jméno si však Kormákura získal především jako divadelní herec a režisér.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Hlynur nepracuje, zato naplno žije. Svůj mikrosvět, kterým je centrum Reykjavíku zná dokonale z té zábavnější stránky - z nočních klubů, divokých večírků a nevázaných sexuálních praktik. Komu by se chtělo stárnout a stávat se zodpovědným, když státní sociální dávky jsou tak štědré a matčin dům pohodlný? Jednoho dne ale přijde osudný bod zlomu a to ve chvíli, kdy si zalaškuje s matčinou lesbickou milenkou. Že se lásky na jednu noc nemají vybírat z kruhu téměř rodinného je stará pravda a Hlynur to zatraceně pocítí na vlastní kůži. Matčina milenka je v jiném stavu a doposud pohodová matka přestává být pohodovou…

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu S milenkou mé matky
Uznávaný islandský divadelní režiséra filmový herec Baltasar Korrnákur debutuje jako filmař adaptací románu Hallgrímura Helgasona, na níž se podílel také jako scenárista a spoluproducent. Z knihy však převzal jen základní osnovu příběhu a charaktery, přičemž například zaměnil národnost jedné z hlavních postav (matčina přítelkyně původně pochází ze severu Islandu). Vyprávění se odehrává v navenek až venkovsky poklidné čtvrti Reykjavíku (odtud původní název románu i filmu 101 Reykjavík), jež tvoří nedílnou součást „typicky" islandské depresivní atmosféry vyprávění. Na rozdíl např. od Fridrika Thóra Fridrikssona ovšem Kormákur nešetří prvky mrazivého černého humoru. - Tragikomickým hrdinou je osmadvacetiletý Hlynur, povaleč, kterému sociální podpora bohatě stačí na to, aby se přes týden poflakoval a o víkendech si s kamarády užíval v rockovém klubu v centru. Hlynur nijak netouží vázat se: odmítá i tolerantní dívku z dobré rodiny Hofi, která ho miluje. Mladíkův pohodlný život však končí v okamžiku, kdy si jeho rozvedená matka pozve na Vánoce svou učitelku z kroužku flamenca - Španělku Lolu. Šokovaný Hlynur zjistí, že cizinka je matčinou milenkou. Další past mu zlomyslný osud nastraží ve chvíli, kdy mu Lola oznámí, že jejich víceméně omylem strávená vášnivá noc nezůstala bez následků. Dítě však čeká i Hofi. - Hybatelem pochybně poklidného života hrdinů se stává cizinka, jež zpřehází tradiční sexuální úlohy. Změnit se musí i inteligentní, ale líný Hlynur, který vyrůstal bez otce, vzdal se mužské role a dlouho odmítal přijmout zodpovědnost dospělého člověka. Režisér ovšem obecně straní spíš sebevědomým a samostatným ženám než slabošským mužům. Jeho závěry mají však daleko k definitivnosti klasického happy endu: finální zařazení hrdinů do „normální " společnosti nezapře ironický podtext... Navzdory vypjaté dramatičnosti daných situací (incest, drogy...) i cynickému komentáři hrdiny, provázejícímu vyprávění, sáni autor se s přirozenou lehkostí vzdává jak jednoznačných odsudků, tak snadné a efektní amorálnosti. - Nedílnou součást vyprávění tvoří nervní hudební složka, na níž se podíleli Einar Örn Benediktsson (známý spoluprací s Björk ve skupině The Sugarcubes) a Damon Albarn (lídr britské skupiny Blur a spolupracovník Michaela Nymana na filmu Dravci). - V herecké sestavě zaujme vedle vynikajících islandských herců hvězda filmů Pedra Almodóvara, Victoria Abrilová. Sám režisér si přidělil roli Hlynurova kamaráda Thröstura.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Powell

Powell Robert

Manu de la Reina

de la Reina Manu

Naposled navštívené:
Robert Powell

Powell Robert

Manu de la Reina

de la Reina Manu