Zari
ohodnotit

Pyšná princezna

Další název:
O pyšné princezně
Rok:
1952
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
26.9.1952
„Nejslavnější česká pohádka na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha“
Popis / Obsah / Info k filmu Pyšná princezna



V zemi krále Miroslava se všem žije dobře, protože panovník je laskavý, spravedlivý a moudrý. Zcela jinak je tomu v sousedním Půlnočním království, kde je stařičký král pouhou loutkou v rukou ziskuchtivých rádců, kteří sužují lid vysokými daněmi a zákazem zpěvu. Když krásná, ale zhýčkaná princezna Krasomila odmítne Miroslavovu nabídku k sňatku, vydá se král do Půlnočního království inkognito, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak to s princeznou je. Nechá se najmout jako zámecký zahradník, zaujme princeznu zpívající květinou a brzy si získá její pozornost. To se ovšem nelíbí trojici vykutálených rádců, kteří tuší, že by jim mohla vyklouznout ze spárů a odmítnout ženicha, kterého jí vybrali. Zatímco se snaží krále proti zahradníkovi poštvat, Miroslav s pomocí kouzelné květiny odnaučí princeznu pyšnosti. Když se ho nakonec rádcům podaří ze zámku vyštvat, uteče princezna s ním, protože se do něj zamilovala. Začíná dlouhé pronásledování napříč Půlnočním královstvím.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pyšná princezna



Mladý, moudrý král Miroslav je svými poddanými velmi oblíben - naslouchá radě starších, často chodí mezi prostý lid a vnímá jejich stesky i radosti, chybí mu jen hodná královna. Když uvidí podobiznu Krasomily z Půlnočního království, zahoří k ní láskou a vyšle posly se svým obrazem. Po jejich návratu je však ponížen-pyšná princezna mu vzkáže, že není hoden jí zavázat střevíc... Zklamaný král se rozhodne, že se za Krasomilou rozjede a ponechává vládu ve své zemi ministrům.

Hned za hranicemi Půlnočního království potkává ševce, který si vždy odskočí do Miroslavovy země pro písničku - ve smutném království je zpívat zakázáno! A poznává také královské výběrčí daní, kteří spíš připomínají loupežníky a sužují chudý lid. Ševci pomůže, přestrojí se do jeho šatů a u královské zahrady potkává pyšnou Krasomilu, která umí jen poroučet a sekýrovat. Poznává také její bývalou chůvu, kterou zlí rádcové ze zámku vyhnali a která věří, že Krasomila by se mohla změnit. Poradí Miroslavovi, ať připomene princezně její oblíbenou písničku a právě při námluvách prince ze Země zacházejícího slunce předvede převlečený zahradník Miroslav celému dvoru zpívající květinu. Chladné srdce princeznino je písničkou okouzleno, jenže darovaná květina do rána uvadne, protože Krasomila je stále velmi pyšná.

Zahradník, který má svolení samotného krále, že při pěstování květin smí zpívat, si pozvolna nachází cestičku k princezninu srdci - Krasomila se učí nejen zpívat, ale i chovat se vlídně k lidem a pomáhá dokonce na zahradě- to se však nelíbí falešným rádcům. Nadejde čas rozloučení, Miroslav musí odejít, zamilovaná a hlavně polepšená Krasomila jde však s ním. Stará chůva jim na útěku pomůže a popleteného královského otce donutí, aby zavřel nepoctivé rádce.

Zahradník s Krasomilou se zatím na cestě do Miroslavovy země živí prací a prchají před královskými zbrojnoši. Teprve v domě ševce, který nyní v královském oblečení nepracuje a mladý král ho potrestá, se princezna dovídá, že její průvodce je král Miroslav. Uraženě prchá, ale po chvíli se svému milému přizná, že ho má ráda, i když je král...

Slaví se veliká svatba Krasomily a Miroslava, špatní rádcové jsou potrestáni, lidé v Půlnočním království se mají o mnoho lépe a kouzelná květina všem zpívá - Rozvíjej se, poupátko, nejkrásnější z květů, od rána až do noci budeš vonět světu...


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Pyšná princezna



V půlnočním království vládne starý král, který má špatné rádce. Má také krásnou ale velmi pyšnou dceru. O její ruku se uchází šlechetný král Miroslav, který se vydává za zahradníka, aby ji zbavil její pýchy a získal její srdce.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Pyšná princezna



Pohádka všech českých pohádek: Láska a práce napraví princeznu Krasomilu, starý král se zbaví špatných rádců, v Půlnočním království je zrušen zákaz zpěvu a všichni milují moudrého a pohádkově ušlechtilého prince Miroslava. Zatím stále nepřekonaný rekord v návštěvnosti, i když už před lety publikovaná zpráva o deseti milionech diváků nebyla úplně správná. Po léta se vánoční televizní program nesmí obejít bez tohoto titulu, který má stále vysokou sledovanost. Pozor, nejde o chybu: princeznu Krasomilu hrála Alena Vránová, ale v době prvního uvedení filmu se jmenovala Kohoutová.

ZDROJ: Březina, V: Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

09:50 - 10:15

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

24 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

39 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rytíř zlaté hvězdy (Kavaler Zolotoj Zvezdy)

Rytíř zlaté hvězdy
Kavaler Zolotoj Zvezdy

Boj proti stínům (Conspiraţia)

Boj proti stínům
Conspiraţia

Naposled navštívené:
Rytíř zlaté hvězdy (Kavaler Zolotoj Zvezdy)

Rytíř zlaté hvězdy
Kavaler Zolotoj Zvezdy

Boj proti stínům (Conspiraţia)

Boj proti stínům
Conspiraţia