Pyšná princezna (1952)

Pyšná princezna
87.1 %
 
 
 
 

Další název: O pyšné princezně

    Žánr: pohádka / romantický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 26.9.1952        
    Délka: 94 min.
„Nejslavnější česká pohádka na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha“
V zemi krále Miroslava se všem žije dobře, protože panovník je laskavý, spravedlivý a moudrý. Zcela jinak je tomu v sousedním Půlnočním království, kde je stařičký král pouhou loutkou v rukou ziskuchtivých rádců, kteří sužují lid vysokými daněmi a zákazem zpěvu. Když krásná, ale zhýčkaná princezna Krasomila odmítne Miroslavovu nabídku k sňatku, vydá se král do Půlnočního království inkognito, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak to s princeznou je. Nechá se najmout jako zámecký zahradník, zaujme princeznu zpívající květinou a brzy si získá její pozornost. To se ovšem nelíbí trojici vykutálených rádců, kteří tuší, že by jim mohla vyklouznout ze spárů a odmítnout ženicha, kterého jí vybrali. Zatímco se snaží krále proti zahradníkovi poštvat, Miroslav s pomocí kouzelné květiny odnaučí princeznu pyšnosti. Když se ho nakonec rádcům podaří ze zámku vyštvat, uteče princezna s ním, protože se do něj zamilovala. Začíná dlouhé pronásledování napříč Půlnočním královstvím.

Zdroj: Nova

režie:
Bořivoj Zeman
 
 
hraje:
Alena Vránová (princezna Krasomila), Vladimír Ráž (král Miroslav), Stanislav Neumann (starý král Půlnočního království), Mária Sýkorová (chůva), Jaroslav Seník (ministr Jakub), Miloš Kopecký (kancléř), Oldřich Dědek (ceremoniář), Karel Effa (strážce pokladu), Gustav Heverle (Vítek), Josef Hlinomaz (výběrčí daní), Bohuslav Čáp (švec), Otomar Korbelář (hospodář), Jarmila Kurandová (hospodyně), Jana Werichová (Madlenka), Vladimír Bejval (Ivánek, uhlířův syn), František Hanus (uhlíř), Terezie Brzková (mlynářka), František Kovářík (mlynář), Branislav Koreň (mleč), Miloš Nesvadba (princ ze země zacházejícího slunce), Bohuslav Kupšovský (dlouhý zbrojnoš ve vězení), Rudolf Cortés (zpívající dřevorubec), Václav Švec (dvořan u prince), Jaroslav Orlický (posel), Emil Kavan (malíř), Josef Hořánek (sluha), Libuše Bokrová (košíkářka), Miloš Hájek (velitel zbrojnošů), František Kokejl (řezník), Luděk Mandaus (hlasatel), Nita Romanečová (uhlířova žena), Jiří Zukal (pomocník kováře), Helena Kotoučová (žena na jarmarku), Zdeněk Mošnička (trubač)
 
 
scénář:
Bořivoj Zeman (i technický), Henryk Bloch, Oldřich Kautský
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Dalibor C. Vačkář
 
 
výprava-architekt:
Jan Pacák
 
 
kostýmy:
Jan Kropáček
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Milan R. Novotný
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich
 
 
výtvarník:
František Novák
 
 
zpěv:
Vladimír Ráž (Rozvíjej se, poupátko; Kdo má milou doma; Vítej slunce v ranním lese; Už je to uděláno, už je to hotovo), Alena Vránová (Rozvíjej se, poupátko; Vítej slunce v ranním lese; Už je to uděláno, už je to hotovo), Stanislav Neumann (Rozvíjej se, poupátko), Kühnův dětský sbor (Pro pár stromů statný les; Není větší potěšení nad naši krásnou zem; Pusťte nás tou zlatou branou; Zpívejme a radujme se;), Rudolf Cortés (Pro pár stromů statný les), Bohuslav Čáp (Narodil se mladej švec), František Hanus (Vítej slunce v ranním lese), Terezie Brzková (Už je to uděláno, už je to hotovo), František Kovářík (Už je to uděláno, už je to hotovo), Bohuslav Kupšovský (Vrána k vráně vždycky sedá), Luděk Mandaus (Kdo má milou doma), Sbor (Skončila se panská pýcha)
 
 
text písně:
František Hrubín (Vítej slunce v ranním lese; Zpívejme a radujme se; Skončila se panská pýcha)
 
 
II. kamera:
Josef Pechar
 
 
masky:
Ladislav Bacílek
 
 
asistent režie:
Milan Vácha
 
 
vedoucí štábu:
Věra Pečenková
 
 
trikové snímky:
Stanislav Šulc, František Jakubec, Josef Bůžek, Karel Císařovský
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
předloha:
Božena Němcová (pohádka "Potrestaná pýcha")
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.