Zari
ohodnotit

Pošetilost mocných

La folie des grandeurs

Další název:
Pochabosť mocných / Rozmary mocných (SK)
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
115 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Pošetilost mocných
Don Salluste, vlivný a všemocný ministr španělského krále, je krutý a nekompromisní výběrčí daní. Poměrná část majetku a peněz daňových poplatníků končí samozřejmě v jeho kapse. Jeho sluha Blaze je zoufale zamilovaný do španělské královny, každá jeho snaha sblížit se s ní je však zmařena královninou prudérní postarší komornou Juanou. Salluste doufá, že by se mohl oženit s malou princeznou a jednoho dne by tak usedl na španělský trůn. Jeho plány jsou zničeny v okamžiku, kdy si jedna z dvorních dam vymyslí, že ji svedl, počal s ní dítě, a pak ji jako svobodnou matku ponechal svému osudu. Salluste je zbaven hodnosti rytíře, jeho majetek je zabaven a on je jako úplný žebrák vyhnán z Madridu. Aby získal zpět své bohatství a moc, přesvědčí Blazea, aby se vydával za jeho synovce Cesara a svedl královnu. Salluste pak oznámí králi, že je mu královna nevěrná, král ji vyžene a on bude opět jmenován ministrem. Blaze nejprve souhlasí, když má ale předstoupit před krále a královnu, usoudí, že jde o špatný plán a raději odchází. Náhodou vyslechne rozhovor, že šlechtici chtějí na krále spáchat atentát. Spěchá zpět do trůnního sálu, aby ochránil svou milovanou královnu. Zneškodní bombu, král i královna jsou zachráněni, Blaze se stává hrdinou a je jmenován rytířem. S jeho nástupem ke dvoru nastávají v zemi velké změny...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pošetilost mocných
Don Salluste je vlivným a všemocným ministrem španělského krále. Jako výběrčí daní se nezákonně obohacuje nejen na úkor svého krále, ale i poddaných, kteří jej tím pádem nenávidí. Po obvinění z cizoložství ze strany jedné dvorní dámy je ale jeho postavení otřeseno, musí složit své úřady a odejít z královského paláce. Královskému dvoru však slibuje pomstu. Jejím nástrojem se původně má stát synovec Don Cesar, ten se ale odmítne podílet na Sallustových intrikách, načež je prodán do otroctví. Salluste pak hodlá využít sluhu Blaze, kterého představí u dvora jako svého synovce. Blaze však vzápětí získá u dvora vlivné postavení a situace se Sallustovi začíná vymykat z rukou...

Vznik filmu POŠETILOST MOCNÝCH (La folie des grandeurs, 1971) měl poměrně dlouhou genezi. V létě 1970 shlédl režisér Gérard Oury divadelní představení Ruy Blas od Victora Huga a pojal nápad transformovat původně dramatický kus do podoby filmové veselohry. Měl i jasnou představu v obsazení hlavních rolí Dona Sallusta a sluhy Blaze. Měli je hrát Louis de Funes a Bourvil, s nimiž již dříve spolupracoval na mimořádně úspěšných filmech SMOLAŘ (1964) nebo VELKÝ FLÁM (1966). Gérard Oury pak ve spolupráci se svou dcerou Daniele Thompson začal psát scénář. Těžce nemocný Bourvil však zemřel ještě před začátkem natáčení a Louis de Funes odmítal filmovat s kýmkoliv jiným.

K pokračování přípravného procesu nutil tvůrce především vysoký obnos již vynaložených financí; tuto část vzniku filmu zaštiťoval významný producent Alain Poiré (1917-2000). O novém obsazení Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí, do postavy sluhy Blaze nebyl Louis de Funes zcela přesvědčen, nakonec ale svolil ke spolupráci. Další problém pak představovalo Montandovo levicové přesvědčení a nenávist k fašistickému režimu generála Franca, čímž bylo ohroženo natáčení ve španělských exteriérech. I to se však podařilo překonat a natáčení probíhalo od dubna do srpna 1971, nejen ve španělských destinacích, ale také ve filmových studiích v Madridu a Paříži. Do role dvorní dámy Doni Juany byla obsazena Ouryho spolužačka z konzervatoře, herečka a zpěvačka Alice Sapritch (1916-1990), nevhodnou volbou se ale ukázala německá herečka Karin Schubert (*1944) v postavě španělské královny. Karin Schubert v té době pracovala v několika evropských zemích, její výkon v POŠETILOSTI MOCNÝCH ale kritika označila přinejmenším za mdlý.

Premiéra filmu proběhla 13. prosince 1971. Na rozdíl od jiných Funesových filmů té doby zaznamenala POŠETILOST MOCNÝCH grandiózní úspěch. Již v prvním týdnu promítání překročil film magickou hranici 100.000 návštěvníků, celkově film vidělo přes pět a půl miliónu lidí. Za rok 1971 náleží snímku třetí místo v komerční úspěšnosti za filmy BAŽANTI a UMŘÍT NA LÁSKU.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Pošetilost mocných
Don Salluste je ministr policie a financí (jinou práci totiž neumí).
Ale přijde den kdy mu královna oznámí že je zbaven titulu rytíře zlatého rouna jakožto ministra policie a financí.
A proto se chce pomstít a v tom mu pomůže jeho sluha Blaz který zaujal místo po Sallustovi.
Sallusto vimyslí takové lumpárny že se dostane až do otroctví.


Autor: lebowski

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Muž se zlatou zbraní (The Man With The Golden Gun)

Muž se zlatou zbraní
The Man With The Golden Gun

Naposled navštívené:
Muž se zlatou zbraní (The Man With The Golden Gun)

Muž se zlatou zbraní
The Man With The Golden Gun