Zari
ohodnotit

Páni mají radši blondýnky

Gentlemen Prefer Blondes

Rok:
1953
Délka:
91 minut
„Ženy mají rády muže, ale ještě raději diamanty“
Popis / Obsah / Info k filmu Páni mají radši blondýnky
Barevná komedie USA z roku 1953 s Marilyn Monroe a Jane Russell. Sexy blonďatá Lorelei (M.M) je možná považována za hloupoučkou a naivní, ale vůbec to tak není. Jde za svým pevně vytýčeným cílem. Má ráda obdiv mužů, ráda jim plete hlavy, ale má také ráda šperky. Dvě varietní umělkyně tanečnice a zpěvačky Dorothy (Jane Russell) a Lorelei (M.M) jsou skutečné kamarádky. Jedna by pro druhou udělala to poslední. Zatímco Lory by se ráda provdala za úžasného, mladého boháče, Jane jí brzdí, a snaží se jí udržovat při zemi, a v otázce lásky je poměrně dost skeptická. Jak už to ale v komediích bývá, nakonec najde každá toho svého. Lory bohatého, mladého Esmonda, a Dorothy chytrého a schopného mladého advokáta Moloneho.
------------
Písně (text, hudba):

When Love Goes Wrong - (Harold Adamson, Hoagy Carmichael)
Ain't There Anyone Here for Love - (Harold Adamson, Hoagy Carmichael)
Two Little Girls from Little Rock - (Leo Robin, Jule Styne)
You're in Love - (Lionel Newman, Eliot Daniel)
Bye Bye Baby - (Leo Robin, Jule Styne)
Diamonds Are a Girl's Best Friend - (Leo Robin, Jule Styne)
-p-


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Páni mají radši blondýnky
PŘEHLÍDKA MARILYN
U příležitosti velkoryse koncipované putovní výstavy Marilyn, jež probíhá v Jízdárně Pražského hradu (od 29.5. do 20.9.2013), uvádí Aerofilms do tuzemských kin trojici digitalizovaných filmů s Marilyn Monroe. Přehlídka tří klasických hollywoodských komedií, jež patří k hereččiným nejslavnějším titulům, se pod názvem Marilyn hraje v kinech jen po tři měsíce (od 1.6. do 31.8.2013).
Filmový přehled 2013/8


Popis / Obsah / Info k filmu Páni mají radši blondýnky
Páni majú radšej blondínky je film, ktorý odštartoval hviezdnu kariéru Marilyn Monroe. Úloha naivnej blondínky jej bola šitá priamo na mieru.
Príbeh úspešného newyorského kabaretného dua Lorelei Lee (Marilyn Monroe) a Dorothy Shaw (Jane Russell) je jednoduchý: Zatiaľ čo Lorelei sa chce vydať za boháča, „aby mala čas na lásku“, múdra Dorothy ju chce ochrániť pred nepríjemnými dôsledkami tejto teórie. Marilyn vo ilme spieva niekoľko piesní, medzi nimi i hit Diamonds Are a Girl's Best Friend.
„Aj tento film ako väčšina z tých predošlých je nakrútený podľa literárnej predlohy. Literatúra bola a bude pre ilm vždy zlatou baňou. Námet bol spracovaný najprv ako román, potom ako divadelná hra, nakoniec ako film. Má všetko, čo má mať komédia. Humor, vynikajúcu hudbu, skúseného režiséra Howarda Hawksa a predovšetkým dve krásky – Marilyn Monroe a Jane Russell. Téma stále aktuálna – túžba pekných dievčat po zazobanom partnerovi. Pobavíte sa.“
Milan Lasica
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Páni mají radši blondýnky
Svoji dráhu započala Marylin Monroe v roce 1950 menší rolí ve filmu J. Hustona Asfaltová džungle a o tři roky později se její kariéra naplno rozběhla díky hudebnímu filmu Howarda Hawkse Páni mají radši blondýnky. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů (až na významné výjimky) provázela téméř celý život - příběh kabaretních umělkyň Lorelei Leeové a Dorothy Shawové (skvělá J. Russellová) je celkem jednoduchý: bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku"; moudrá a v lásce skeptická Dorothy naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Není pochyb o tom, že obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malona, a Lorelei bohatého Esmonda, přičemž není jisté, zda ho skutečně miluje (jak tvrdí), nebo zda má raději jeho majetek. Právě tento nepříliš morální a nelichotivý rys je jedním z významů pojmu "dumb blonde" - prolínají se v něm navíc tak rozdílné vlastnosti jako krutost se šarmem či přízemnost s fantazií. Paradoxem ovšem je, že právě díky těmto vlastnostem se Monroeová stala ideálem nemála žen i mužů své doby. Loreleino kouzlo tkví v tom, že svou hloupost (neví, že Paříž je ve Francii a že tiára se nenosí na krku) mění v roztomilost a že s muži manipuluje díky svému půvabu, předstírané nevinnosti a primitivní argumentaci. Po více než čtyřiceti letech se tak film stává v kontextu současného feminismu nostalgickou připomínkou jednoho filmového mýtu. - Podle stejnojmenné divadelní předlohy Anity Loosové a Josepha Fieldse byl v roce 1928 natočen němý film; na úspěch nového zpracování navázal Hawks další muzikálovou komedií (Gentlemen Marry Brunettes (1955, Páni se žení s brunetkami), tentokrát pouze s Jane Russellovou.

-pk-, Filmový přehled 1994/8/15


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

20:00 - 21:00

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

3 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Reklama