Duben
ohodnotit

Památkáři [2k digital]

The Monuments Men

Další název:
Pamiatkari (SK)
Rok:
2014
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
27.2.2014
„Tohle je možná poslední velký příběh Druhé světové války, který ještě nikdy nikdo nevyprávěl.“
Popis / Obsah / Info k filmu Památkáři
Film Památkáři je akční drama inspirované skutečným příběhem jednoho z největších pátrání po uměleckých pokladech v historii, které se soustřeďuje na sedm vysloužilých mužů bez kondičky - ředitelů muzeí, umělců, architektů, kurátorů a historiků umění - kteří se postavili do předních linií Druhé světové války, aby zachránili světová mistrovská díla ze spárů nacistických zlodějů a vrátili je do rukou jejich právoplatných majitelů. Ovšem jsou-li ony artefakty ukryty za nepřátelskou linií, jak by mohlo našich sedm statečných uspět? Památkáři i přesto svádějí závod s časem, aby zabránili zničení tisíců let staré kultury – a neváhají nasadit své životy, odhodlaní chránit a bránit největší díla lidstva.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 28.12.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Památkáři
Snímek Památkáři je čtvrtým režijním počinem George Cloonyeho, který k tomuto filmu napsal (se svým stálým spolupracovníkem Grantem Heslovem) scénář, hrál v něm a produkoval ho. Předlohou k válečnému snímku byla faktografická kniha, mapující činnost speciální armádní jednotky MFAA (Památky, umělecká díla a archivy); Památkáři sloužili v letech 1942–51 jako dobrovolníci ve spojeneckých armádách a jejich úkolem bylo chránit při intervenci proti nacistům architektonické a kulturní památky, vyhledávat umělecké památky a předměty, ukradené během okupace Evropy Němci a navracet je původním majitelům. Jednotka měla přes tři sta padesát členů, většinou již starších mužů a žen, spjatých zejména s kunsthistorií, archivnictvím, restaurátorstvím či výtvarným uměním. Zpočátku byli jejich protivníky Němci a později i Rusové, pro něž zabavená umělecká díla měla být kompenzací za válečné ztráty. Vzácná kořist (šlo zhruba o pět milionů uměleckých předmětů) byla na sklonku války ukryta nacisty v nejrůznějších skrýších (např. v dolech). - George Clooney zpracoval téma s úctou k historii a s obdivem ke členům týmu. Líčí osudy osmi mužů, z nichž dva při plnění úkolu zahynou, a také jedné ženy, Claire Simoneové, která v Paříži působila ve štábu jednoho z německých „sběratelů” a zároveň spolupracovala s odbojem. Snímek těží zejména z hvězdného obsazení a z věrohodné dobové atmosféry. Jeho zásadním přínosem je ovšem objevení dosud opomenutého historického tématu.
-kat-, Filmový přehled 2014/2


Popis / Obsah / Info k filmu Památkáři
Památkáři nejsou žádní nudní patroni, ale unikátní vojenská jednotka, která nasazovala vlastní krky, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které za trvání Druhé světové války nakradli. Hvězdnou sestavu uměleckých záchranářů vede George Clooney ve výjimečné čtyřkombinaci producent – režisér – scenárista – herec, kterého doplňují třeba Matt Damon, Bill Murray (1), John Goodman nebo Cate Blanchett.
Film se odehrává v době, kdy už bylo víceméně jasné, že hitlerovské Německo bude poraženo a pomalu se začínaly napravovat válečné škody. Milovníky umění trápil především nejasný osud tisíců uměleckých děl, které nacisté pro Hitlera a další pohlaváry nakradli a ukryli neznámo kde. Z jejich popudu tak vznikl tým, který postupoval v patách spojeneckých vojsk a hledal stopy po těchto vzácných artefaktech.
Vypadalo to jako nesplnitelný úkol: Umělecké poklady se nacházely za nepřátelskou linií a německá armáda byla připravená splnit Hitlerův rozkaz, podle nějž měla být všechna umělecká díla s pádem nacistické říše zničena. Jak mohlo těchto pár mužů doufat v úspěch? Vždyť svými původními profesemi - ředitelů muzeí, kurátorů a historiků umění, více rozuměli Michelangelovi než zacházení se zbraněmi. Pod palbou německé armády, v zaminovaných skrýších a vybombardovaných městech riskovali Památkáři své životy, aby ochránili ty největší poklady lidstva.
Scénář k filmu vznikl podle knihy Roberta M. Edsela „Po stopách nacistických pokladů“. Z faktografického bestselleru se Clooneymu podařilo stvořit působivý a velmi netradiční válečný film, který bez patosu, zato s kouzlem, nadhledem a humorem líčí příběh mužů, kteří byli ochotní zemřít pro umění.

zdroj: TZ CinemArt


Popis / Obsah / Info k filmu Památkáři
Film podle skutečné historie vypráví o největším lovu pokladů v historii. Památkáři jsou méně známou vojenskou jednotkou, která působila během světové války. Jejím úkolem bylo najít, zachránit a vrátit evropské umělecké poklady, které naloupili nacisté v jimi obsazených zemích – od děl Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera. Byl to téměř nesplnitelný úkol, který se často odehrával za nepřátelskými liniemi a pod palbou německé armády, která měla rozkazy tyto poklady zničit, aby po pádu říše nezůstalo nic. Těchto sedm vojáků – původně ředitelů galerií, kurátorů a historiků umění – bojuje s časem, aby se zabránilo zničení staleté evropské kultury.

zdroj: CinemArt


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10