Duben
ohodnotit

Otec Kondelík a ženich Vejvara

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
14.1.1938
„Komedie o mistru malířském, dceři na vdávání a mladíkovi, který by se rád oženil.“
Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara
Humoristický román Ignáta Hermanna, který tak věrně a shovívavě zpodobňuje maloměstské prostředí Prahy z let devadesátých předminulého století, znovu zlákal filmaře k zfilmování. Diváci měli ještě v dobré paměti němý film, kdy někteří herci přešli do zvukového a tak jde především o srovnání. Tehdy nový a zvukový film režiséra Krňanského měl všestranně vyšší úroveň. Režisér i jeho spolupracovníci si byli vědomi, že fraškovité podání by ublížilo jak dílu, tak i lidem té doby, pracovitým srdečným, plným vlasteneckého zápalu, jak se jevili zejména v poměru k Sokolu, a proto ve všech scénách, které byly nadnášeny humorem slova i děje, byla zachována umírněnost i vkus, bohužel v českých filmech těch časů jev poměrně vzácný.

Pečlivě bylo zachyceno společenské prostředí popisované doby, taneční večírek, pro Vejvaru tak osudný, sokolské cvičení, kde bylo možné vidět známé sokolské borce, výlet na Karlštejn, svatba atd. Theodor Pištěk a Antonie Nedošínská sehráli manžely Kondelíkovy, úlohy mileneckého páru pak Jiří Dohnal jako Vejvara, velmi dobrý, ve své skromnosti a upejpavosti milence a nápadníka, bez karikování a zkreslování, a Eva Gérová, která podala na svůj věk výkon dokonale propracovaný ve svém zamilovaném děvčeti, půvabný a prosvětlený jemností a čistotou, zejména v choulostivější závěrečné scéně.

Film "Otec Kondelík a ženich Vejvara" je ve své půvabné starosvětskosti vždy vítaným osvěžením v rámci televizemi vysílaných pamětnických filmů.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara
POZOR SPOILER

Malíř pokojů pan Kondelík přiděluje práci svým lidem. Pak má doma trošku rušno - pro pozdní návrat, ale dopis s pozváním na ples to vše nějak srovná.

Pana rada laje panu Vejvarovi za špatně ampírovaný spis, když jej navštíví Kondelík s dotazem. Na tento je mu dána kladná odpověď, což jej potěší a odchází k obědu. K návštěvě plesu po něm svoluje. Zde se jeho dcera pozná s praktikantem Vejvarou. An tancuje v galoších, kteréhožto prohřešku si všimne velmi pozdě. Pak se ti dva opět potkají v zahradní restauraci, kde František Vejvara přemluví Kondelíka ke vstupu do Sokola. A následně i k tajnému výletu na Karlštejn, který však nedopadne nejlépe. Později pak pozve celou Kondelíkovu rodinu na divadelní hru, kde on hraje. I toto skončí spíše malou katastrofou, nežli úspěchem. František je posléze jmenován a osmělí se pozvati Pepinku Kondelíkovou s rodinou na benátskou noc. Byl by to jistě hezký zážitek, nebýt lodičky, která se trochu převrátí a dochází k následnému nechtěnému koupání. Kondelík otec pak Františka nenápadně vyhodí z domu, ale posléze za ním jde a zve jej k nim na večeři. Jenže co čert nechce, po cestě natrefí na „Zpěváčky“. Nuže, vstoupí dovnitř a zde setrvají hodnou chvíli. Jak to dopadne doma, snadno si domysleti. Vejvara pak žádá o ruku slečny dcery a je přijat na milost. Jenže do toho přichází do domu Kondelíkových paní Muklšnáblová, u které Vejvara bydlel. Prý se dvořil její dceři. Pohroma tedy visí nad jeho hlavou, ale jen do doby, než se do věci vloží otec Kondelík. Nu, a pak už jen následuje svatba.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara
Miroslav J. Krňanský natočil v roce 1937 podle románové předlohy spisovatele Ignáta Herrmanna už v řadě třetí fimové zpracování tentokrát ve zvukové podobě. I ve dvou předešlých, němých provedeních filmu hráli ústřední manželskou dvojici rozšafných manželů Václava Kondelíka – Theodor Pištěk a jeho ženu Bety – Antonie Nedošinská. Děj se odehrává v Praze, kam taťka Kondelík po vyučení přišel a stal se po čase vyhledávaným mistrem cechu malířského. Má dceru Pepičku (Eva Gérová, 17 let), která je právě na vdávání, a na tanečním věnečku se seznámila s mladým úředníkem Vejvarou – Jiří Dohnal. Matinka jejich city podporuje, ale tatík Kondelík se začne obávat o svůj klid a domácí pohodu. Najednou se musí účastnit sokolského výletu, nebo ochotnického divadla, ve kterém František Vejvara hraje, a k dovršení všeho se pořádně při ohňostroji vymáchá v řece. Konečně dostává Vejvara „definitivu“, a to znamená, že se jako magistrátní úředník může oženit a zabezpečit ženu a rodinu. Přípravy na svatbu Pepičky a Františka jsou v plném proudu, když se zjeví bývalá Vejvarova bytná Muknšnáblová (Růžena Šlemrová), která mu neustále vnucovala svou staropanenskou dceru (Světla Svozilová), s tím, že má Vejvara povinnosti jinde a musí se oženit s její Lotty….


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara
Rodina pražského měšťana si žije klidně a spokojeně. Poklid naruší až známost dcery Pepičky s magistrátním úředníkem. Jejich vztah podporuje i paní Kondelíková, ale otec má obavy o svůj ustálený pořádek a pohodlí.


Popis / Obsah / Info k filmu Otec Kondelík a ženich Vejvara
Václav Kondelík přišel do Prahy jako tovaryš, ale během let se vypracoval v zavedeného mistra malířského. Má dceru na vdávání, a tak není divu, že poklid rodinného života brzy naruší neodbytný nápadník, magistrátní úředník František Vejvara. Zatímco paní Kondelíková lásku mladých podporuje, Kondelík příliš nadšen není, protože vpád nápadníka nemile narušuje jeho zvyky. Musí se totiž s rodinou zúčastnit nepříliš povedeného tajného sokolského výletu, ochotnického divadelního představení, kde hraje Vejvara hlavní roli. Navíc spadne při večerním ohňostroji do řeky. Přesto vše směřuje ke šťastnému konci. Vejvara je povýšen, Kondelík se zásluhou paní Kondelíkové s novou situací smíří. Jenže když přípravy na svatbu vrcholí, objeví se Vejvarova bývalá bytná s tvrzením, že nastávající ženich má závazky k její dceři.

Zdroj: Nova


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady II (2009) [TV c...

05:10 - 05:30

16 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:20 - 05:40

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

51 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10