Otec Kondelík a ženich Vejvara (1937)

Otec Kondelík a ženich Vejvara
74.7 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 14.1.1938        
    Délka: 97 min.
„Komedie o mistru malířském, dceři na vdávání a mladíkovi, který by se rád oženil.“
POZOR SPOILER

Malíř pokojů pan Kondelík přiděluje práci svým lidem. Pak má doma trošku rušno - pro pozdní návrat, ale dopis s pozváním na ples to vše nějak srovná.

Pana rada laje panu Vejvarovi za špatně ampírovaný spis, když jej navštíví Kondelík s dotazem. Na tento je mu dána kladná odpověď, což jej potěší a odchází k obědu. K návštěvě plesu po něm svoluje. Zde se jeho dcera pozná s praktikantem Vejvarou. An tancuje v galoších, kteréhožto prohřešku si všimne velmi pozdě. Pak se ti dva opět potkají v zahradní restauraci, kde František Vejvara přemluví Kondelíka ke vstupu do Sokola. A následně i k tajnému výletu na Karlštejn, který však nedopadne nejlépe. Později pak pozve celou Kondelíkovu rodinu na divadelní hru, kde on hraje. I toto skončí spíše malou katastrofou, nežli úspěchem. František je posléze jmenován a osmělí se pozvati Pepinku Kondelíkovou s rodinou na benátskou noc. Byl by to jistě hezký zážitek, nebýt lodičky, která se trochu převrátí a dochází k následnému nechtěnému koupání. Kondelík otec pak Františka nenápadně vyhodí z domu, ale posléze za ním jde a zve jej k nim na večeři. Jenže co čert nechce, po cestě natrefí na „Zpěváčky“. Nuže, vstoupí dovnitř a zde setrvají hodnou chvíli. Jak to dopadne doma, snadno si domysleti. Vejvara pak žádá o ruku slečny dcery a je přijat na milost. Jenže do toho přichází do domu Kondelíkových paní Muklšnáblová, u které Vejvara bydlel. Prý se dvořil její dceři. Pohroma tedy visí nad jeho hlavou, ale jen do doby, než se do věci vloží otec Kondelík. Nu, a pak už jen následuje svatba.  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav J. Krňanský
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (Kondelík), Antonie Nedošinská (Kondelíková), Eva Gerová (Pepička), Jiří Dohnal (Vejvara), Saša Rašilov (magistrátní rada Spytihněv Hupner), Růžena Šlemrová (Muknšnáblová), Světla Svozilová (Lotynka), Ferenc Futurista (Vopička), Fanda Mrázek (Prokop), Marie Grossová (zpěvačka), Ljuba Hermanová (zpěvačka), František Hlavatý (Vejvarův otec), Vladimír Smíchovský (listonoš), Eman Fiala (pianista), Darja Hajská (služebná), Antonín Soukup (Šťovíček), Antonín Jirsa (loďkař Klaprštajn), Jarka Pižla (tovaryš u Kondelíka), Hermína Vojtová (host na svatbě), Vladimír Pospíšil-Born (důstojník, návštěvník kabaretu), Alois Dvorský (pokladník spolku "Karafiát"), Filip Balek-Brodský (člen spolku "Karafiát"), Břetislav Hrstka (člen spolku "Karafiát"), Karel Němec (inspicient), Bedřich Frank (konceptní praktikant Slavíček), Eliška Jílková (host na svatbě), Josef Oliak (hráč mariáše), Fráňa Vajner (člen spolku "Karafiát"), Jiří Milan (člen spolku "Karafiát"), František Beranský (návštěvník hospody)
 
 
námět:
Ignát Herrmann (román)
 
 
scénář:
Miroslav J. Krňanský, Karel Melíšek
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala
 
 
zvuk:
Jaroslav Čechura
 
 
zpěv:
Marie Grossová, Ljuba Hermanová, Saša Rašilov
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
vedoucí výroby:
Josef Koza
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.