Zari
ohodnotit

Počet zajímavostí k filmu Ostře sledované vlaky: 14


SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.9.2010
Při zřejmě nejznámější scéně z filmu s razítky je "umísťoval" sám režisér, aby to bylo skutečně podle jeho představ.
diamant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.7.2011
Na místě natáčení (Loděnice u Berouna) je na návsi umístěna betonová šachová figura (z projektu Karlštejnské šachy), která má vzadu vytvarované hýždě a na nich razítko z filmu.
Lynette
Hodnocení:
Přidáno: 21.5.2012
Málokdo možná ví, že kamerové zkoušky úspěšně podstoupila na roli Zdeňky i zpěvačka Helena Vondráčková. Ta však o roli přišla, když režisér Jiří Menzel obsadil do filmu Václava Neckáře, kterého Helena však převyšovala a to byl prý hlavní důvod, proč do filmu nakonec nebyla obsazena.
Veronika42
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2013
Otce herce Josefa Somra (výpravčí Hubička) film velmi pobouřil. Protože byl celý život zaměstnán u drah, urážely ho scény s razítkováním zadku.
fuchsdal
Hodnocení:
Přidáno: 13.1.2014
V roli Zdeničky Svaté měla být původně obsazena Iva Janžurová, ale ta poté, co zjistila, že bude natáčet i pověstnou razítkovou scénu, nabídku odřekla.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Ostře sledované vlaky získaly v roce 1968 Oscara za nejlepší zahraniční snímek a byly ve stejné kategorii nominovány i na Zlatý Glóbus. O rok později (tedy tři roky od natočení) ještě získaly nominace na filmové ceny Britské filmové a televizní akademie BAFTA v kategoriích Nejlepší film a Nejlepší hudba.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Zajímavý je osud Vladimíra Valenty. V padesátých letech byl politickým vězněm, poté úspěšným scénáristou, aby po okupaci emigroval do Kanady. Tam se sotva uživil mytím aut. Po nějaké době v kině u jeho práce dávaly právě Ostře sledované vlaky. Někdo ho poznal a Valenta za oceánem zahájil kariéru převážně televizního herce.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Jiří Menzel měl problémy s obsazením neherce a scénáristy Vladimíra Valenty do role přednosty stanice. Kvůli divácké atraktivnosti mu byl doporučován ředitelem studia Karel Höger.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Sovětská kritika čpěla na film a tvůrce zdrcující kritiku pro znevážení protinacistického odboje. Vadilo jim, že Miloš není uvědomělým odbojářem a hrdinou se stane jen tak mimochodem, jelikož ho nezajímá nic jiného než jeho osobní problémy. A co hůře... erotické osobní problémy.

Slavný italský producent Carlo Ponti si pro západní trh na tvůrcích vymohl erotičtější verzi scény ztráty Milošova panictví. Scéna sice natočena byla, ale nakonec se takto upravená verze filmu nikdy veřejně nepromítala.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Ve filmu má malou roli i Pavel Landovský jako zloděj drůbeže. K roli totiž přišel tak, že se jednoho dne šel podívat na natáčení a bylo. Při tvorbě titulků se na něj však zapomnělo a tak v nich není vůbec uveden.

Vlastimil Brodský byl Menzelem schválně obsazen proti typu do role kolaboranta, jelikož jak tvrdil "darebák hrající darebáka není zajímavý". Právě Brodského znal jako člověka mírného, dobrého a hodného. Tedy ideálního pro tuto roli.
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 2.4.2015
Role výpravčího Hubičky se měl zhostit Rudolf Hrušínský st. Byl však pod smlouvou u jiného projektu a tak byl obsazen Josef Somr.

Jiří Menzel byl až čtvrtým osloveným k adaptaci Hrabalovi povídky. Před ním byla látka nabídnuta třem zkušeným režisérům, kteří odmítli. Ve filmařských kuloárech se dodnes spekuluje, o které pány režiséry šlo.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.6.2015
Zisk (US, Kan): 1.5 mil. USD.
1. celoveč. f. Menzela.
Autoři přičítali úspěch sobě navzájem (Hrabal ho měl radši než knihu). On přesvědčil Menzela, aby konec nezměkčil.
miklus
Hodnocení:
Přidáno: 30.7.2016
Jednoho stranického kritika tenkrát velmi pobouřily slova režiséra Jiřího Menzela. Režisér totiž o filmu řekl, že se odehrává v dobách, kdy ještě vlaky jezdily včas a železničáři nosili čisté uniformy.
miklus
Hodnocení:
Přidáno: 20.8.2016
Scénář vznikal během dlouhých procházek Jiřího Menzela a Bohumila Hrabala mezi Prahou a Nymburkem (Libeň, Strašnice).


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

20:00 - 21:00

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

20:20 - 21:40

36 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

41 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stine Stengade

Stengade Stine

Naposled navštívené:
Stine Stengade

Stengade Stine