Zari
ohodnotit

Osamělý jezdec

The Lone Ranger

Další název:
Osamelý jazdec (SK)
Rok:
2013
Délka:
151 minut
Premiéra v ČR:
4.7.2013
„Dva hrdinové Divokého západu spojí své síly v boji proti chamtivosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Osamělý jezdec
POZOR SPOILER

V San Franciscu v roce 1933 se jde malý chlapec podívat na výstavu o divokém západě. Zde ožije jeden z exponátů, totiž stařičký indián, a začne chlapci vyprávět.

Do banky vpadnou dva muži. Chtějí ji vyloupit. Jeden z nich je indián zvaný Tonto, druhý je běloch zvaný osamělý jezdec. Ale jmenuje se John Reid.

Ve městě Colby ve státě Texas se staví železnice. Vládne zde pan Latham Cole a k ruce má pár lidí. Těm velí šerif Dan Reid. Cole lidem slibuje spravedlivé tresty lumpům, a proto sem chce přivézt arcilotra Butcha Cavendishe. Toho vezou ve vlaku, ve kterém zrovna jede i šerifův bratr John. Vedle zajatého Butche je připoutaný indián Tonto. Butch se osvobozuje a začíná nebezpečná honička. Ta způsobí, že je nucen se zapojit i John, takto čerstvě vystudovaný prokurátor. Ten však nechce používat zbraň. Chce zákon prosazovat jinak. Takže se v prérii po boji s bandity setká se svým bratrem a pak poznává jeho manželku. Je to děvče, se kterým kdysi chodíval. Jmenuje se Rebecca a s Danem má syna Dennyho. Dan se zrovna vydává za unikajícím Butchem, John se k němu přidává. V prérii se však Dan se svými muži dopouští chyby a jsou všichni postříleni.

Tonto se zde po tomto masakru objeví a vykope všem hrob. Ale u Johnova se objevuje bílý kůň a Tonto chápe, že musí Johna podle pověsti „oživit“. Což se nakonec i stane. Oba se pak vydávají najít vrahy v čele s Butchem. Pomalu, ale jistě s k němu blíží. Jenže on je rychlejší a zajme Rebeccu a Dannyho. Poví jí o smrti jejího manžela a nechává je zastřelit.

V té době se prý Komančové bouří a vraždí. Jenže ona to není tak docela pravda. Dělá to Butch se svými kumpány. Komančové to mají odskákat, proto zajmou i Tonta s Johnem. Jejich náčelník pak Johnymu poví, že Tonto již není Komančem. Kdysi jako dítě totiž prodal za kapesní hodinky tajemství kmene o obrovské zásobárně stříbra, a to dvěma mužům, kterým předtím zachránil život. Ti pak vybili celý kmen, aby místo udrželi v tajnosti. Komančové pak zahrabou Tonta a Johna po hlavu do písku a odjíždějí do boje. Oba zajatci se však osvobodí a dostanou se až k Butchovi. Tonto trvá na jeho smrti. Je to jeden z mužů, kterému kdysi prozradil ono naleziště. A tedy i vrah jeho kmene. Později se John dozví, kdo byl ten druhý. Při boji se zde setkává i s Dennym, ale on mu nevěří. Mini boj je prohraný a John má být popraven. Do toho sem vpadnou Komančové…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Osamělý jezdec
Producent Jerry Bruckheimer a režisér Gore Verbinski, kteří stojí za vznikem úspěšné série filmových trháků "Piráti z Karibiku", nyní přicházejí s filmem Osamělý jezdec. V tomto vzrušujícím dobrodružství naplněném akcí a humorem je proslulý maskovaný hrdina přiveden k životu se zcela novým pohledem.

Indiánský bojovník Tonto (Johnny Depp) se dělí o dosud nevyřčené příběhy, které způsobily proměnu Johna Reida (Armie Hammer), muže zákona, v legendárního hrdinu divokého západu zvaného Osamělý jezdec. Společně s diváky se vydává na divokou jízdu plnou velkolepých překvapení a humorných neshod, které musejí oba rozpačití hrdinové překonat, aby dokázali společně bok po boku bojovat s lidskou chamtivostí a korupcí.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 30.03.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Osamělý jezdec
V případě trilogie Piráti z Karibiku se producentům Jerrymu Bruckheimerovi a Goreu Verbinskému (+ režie) podařilo s velkým ohlasem oživit na motivy atrakce v Disneylandu pirátské filmy. Tentokrát se vrhli na western a pro snímek s typickým názvem Osamělý jezdec (opět v režii G. Verbinského) vybrali hrdinu rozhlasového seriálu stanice WXYZ, jednu z ikon americké kultury, postavu mladého právníka Johna Reida, z něhož se vlivem neblahých okolností stane samozvaný maskovaný ochránce spravedlnosti Osamělý jezdec. Od 30. ledna 1933 do 3. září 1954 bylo odvysíláno 2956 dílů, později vznikl úspěšný TV seriál (1949–57) a byly natočeny celovečerní filmy, mj. The Lone Ranger (1956, Osamělý jezdec; r. Stuart Heisler), The Lone Ranger and the Lost City of Gold (1958, Osamělý jezdec a ztracené Zlaté město; r. Lesley Selander), a The Legend of the Lone Ranger (1981, Legenda o Osamělém jezdci; r. William A. Fraker). – Dějový rámec nové verze tvoří vyprávění zestárlého Komanče Tonta (ten se v rozhlasové sérii objevil v jedenáctém dílu), který na výstavě Divoký západ líčí chlapci, maskovanému jako Osamělý jezdec, co se přihodilo, než se John Reid stal hrdinou. Tvůrci chtěli navázat na předcházející komerční úspěch, ale zatímco pirátské téma s duchařinou snesou ledaccos, u klasického žánru westernu, jehož protagonisté navíc patří do americké popkultury, takový „hravý“ přístup nefunguje, a tak způsob vyprávění neladí s obsahem. Samotný příběh je poměrně komplikovaný a roztěkaný, osciluje mezi žánry a místy je nepřehledný. Nákladné akční scény by byly působivější, kdyby nebyly tak dlouhé a překombinované.
-kat-, Filmový přehled 2013/9


Popis / Obsah / Info k filmu Osamělý jezdec
Producent Jerry Bruckheimer a režisér Gore Verbinski, tvůrčí tým, který dal vzniknout fenoménu filmové série Piráti z Karibiku, uvádějí film společností Disney a Jerry Bruckheimer Films Osamělý jezdec, vzrušující dobrodružství plné akce a humoru, které nabízí nový pohled na legendárního maskovaného hrdinu. Indiánský bojovník Tonto (Johnny Depp) se dělí o dosud nevyřčené příběhy, které způsobily proměnu Johna Reida (Armie Hammer), muže zákona, v legendu spravedlnosti – společně s diváky se vydává na divokou jízdu plnou velkolepých překvapení a humorných neshod, které musejí oba rozpačití hrdinové překonat, aby dokázali společně bok po boku bojovat s lidskou chamtivostí a korupcí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

62 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

22 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

92 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ian Robison

Robison Ian

Tania Blunden

Blunden Tania

Naposled navštívené:
Ian Robison

Robison Ian

Tania Blunden

Blunden Tania