Osamělý jezdec (2013)

Osamělý jezdec (The Lone Ranger)
74.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Lone Ranger

Další název: Osamelý jazdec (SK)

    Žánr: western / dobrodružný / komedie / akční
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 4.7.2013        
    Délka: 151 min.
„Dva hrdinové Divokého západu spojí své síly v boji proti chamtivosti.“
POZOR SPOILER

V San Franciscu v roce 1933 se jde malý chlapec podívat na výstavu o divokém západě. Zde ožije jeden z exponátů, totiž stařičký indián, a začne chlapci vyprávět.

Do banky vpadnou dva muži. Chtějí ji vyloupit. Jeden z nich je indián zvaný Tonto, druhý je běloch zvaný osamělý jezdec. Ale jmenuje se John Reid.

Ve městě Colby ve státě Texas se staví železnice. Vládne zde pan Latham Cole a k ruce má pár lidí. Těm velí šerif Dan Reid. Cole lidem slibuje spravedlivé tresty lumpům, a proto sem chce přivézt arcilotra Butcha Cavendishe. Toho vezou ve vlaku, ve kterém zrovna jede i šerifův bratr John. Vedle zajatého Butche je připoutaný indián Tonto. Butch se osvobozuje a začíná nebezpečná honička. Ta způsobí, že je nucen se zapojit i John, takto čerstvě vystudovaný prokurátor. Ten však nechce používat zbraň. Chce zákon prosazovat jinak. Takže se v prérii po boji s bandity setká se svým bratrem a pak poznává jeho manželku. Je to děvče, se kterým kdysi chodíval. Jmenuje se Rebecca a s Danem má syna Dennyho. Dan se zrovna vydává za unikajícím Butchem, John se k němu přidává. V prérii se však Dan se svými muži dopouští chyby a jsou všichni postříleni.

Tonto se zde po tomto masakru objeví a vykope všem hrob. Ale u Johnova se objevuje bílý kůň a Tonto chápe, že musí Johna podle pověsti „oživit“. Což se nakonec i stane. Oba se pak vydávají najít vrahy v čele s Butchem. Pomalu, ale jistě s k němu blíží. Jenže on je rychlejší a zajme Rebeccu a Dannyho. Poví jí o smrti jejího manžela a nechává je zastřelit.

V té době se prý Komančové bouří a vraždí. Jenže ona to není tak docela pravda. Dělá to Butch se svými kumpány. Komančové to mají odskákat, proto zajmou i Tonta s Johnem. Jejich náčelník pak Johnymu poví, že Tonto již není Komančem. Kdysi jako dítě totiž prodal za kapesní hodinky tajemství kmene o obrovské zásobárně stříbra, a to dvěma mužům, kterým předtím zachránil život. Ti pak vybili celý kmen, aby místo udrželi v tajnosti. Komančové pak zahrabou Tonta a Johna po hlavu do písku a odjíždějí do boje. Oba zajatci se však osvobodí a dostanou se až k Butchovi. Tonto trvá na jeho smrti. Je to jeden z mužů, kterému kdysi prozradil ono naleziště. A tedy i vrah jeho kmene. Později se John dozví, kdo byl ten druhý. Při boji se zde setkává i s Dennym, ale on mu nevěří. Mini boj je prohraný a John má být popraven. Do toho sem vpadnou Komančové…  Autor: Pitryx

režie:
Gore Verbinski
 
 
hraje:
Johnny Depp (Tonto), Armie Hammer (John Reid/Osamělý jezdec), William Fichtner (Butch Cavendish), Tom Wilkinson (Latham Cole), Ruth Wilson (Rebecca Reidová), Helena Bonham Carter (Zrzka), James Badge Dale (Dan Reid), Bryant Prince (Danny), Barry Pepper (Fuller), Mason Cook (Will), Leon Rippy (Collins), John David Cullum (Wendell), Saginaw Grant (náčelník Velký medvěd), Harry Treadaway (Frank), James Frain (Barret), Joaquín Cosío (Jesus), Damon Herriman (Ray), Timothy V. Murphy (Fritz), Alexandria Morrow (rudá dívka), Allison Marie Volk (Jane), Megan Pribyl (balerina), Laina Loucks (Rosalie), Toni Ann Gambale (dívka v salonu), Tina Parker (Helen), Elgin Cahill (dělník), Dwight Yoakam, James P. Bennett, Cassandra Rochelle Fetters
 
 
námět:
Ted Elliott, Justin Haythe, Terry Rossio
 
 
scénář:
Ted Elliott, Justin Haythe, Terry Rossio
 
 
kamera:
Bojan Bazelli
 
 
hudba:
Hans Zimmer, Lorne Balfe (dodatečná), Andrew Kawczynski (dodatečná), Jasha Klebe (dodatečná), Steve Mazzaro (dodatečná), Geoff Zanelli (dodatečná)
 
 
kostýmy:
Penny Rose
 
 
střih:
James Haygood, Craig Wood
 
 
zvuk:
Lee Orloff, Shannon Mills (design), Addison Teague (design), Christopher Boyes (design), Gary Rydstrom (design)
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
výtvarník:
Arthur Arndt
 
 
dabing:
Saša Rašilov (Tonto), Petr Lněnička (John Reid), Hana Ševčíková (Red), Zdeněk Hruška (Dan Reid), Tomáš Racek (Butch Cavendish), Jaromír Meduna (Latham Cole), Luděk Čtvrtlík (Jay Fuller), Irena Máchová (Rebecca Reid), Jan Maxián (Frank), Karel Richter (Náčelník), Jakub Nemčok (Will), Jaroslav Kaňkovský (kazatel), Milan Slepička (Collins), David Suchařípa (Barret), Jaroslav Horák (Hollis), Bedřich Šetena (řidič vlaku), Jana Altmannová (tlustá dáma), Ludmila Molínová-Zábršová (dáma s prstenem), Tomáš Borůvka (Blaine), Bohdan Tůma (Navarro), Libor Terš (Ray), Svatopluk Schuller (Wendell), Monika Hladová (věřící žena ve vlaku), Dalimil Klapka, Ernesto Čekan, Josef Carda, Matěj Převrátil, Martina Hudečková, Monika Schullerová, Jaroslav Vlach, Zdeněk Dolanský, Stanislav Lehký, Zbyšek Pantůček, Jan Szymik
 
 
zvláštní efekty:
John Frazier (supervize), David Amborn, Steve Bunyea, Greg Maloney
 
 
II. kamera:
Patrick Loungway
 
 
II. režie:
Charles Gibson
 
 
animace:
Kevin Martel (supervize), ILM
 
 
koordinátor kaskadérů:
Thomas Robinson Harper
 
 
vizuální efekty:
Patrick Jarvis, Guy Botham, Industrial Light & Magic, Base FX, MPC, Lola VFX, Smoke Donkey VFX, Atomic Fiction, Virtuos, John M. Levin, Ben O´Brien, Scott Camera-Smith, Eric Fernandes, Paula Bell, Greg Killmaster, Jack Mongovan, Melissa Mullin, Steven F. Yamamoto, Tim Alexander (supervize), Gary Brozenich (supervize)
 
 
masky:
Mike Smithson, Joel Harlow (Zvláštní maskérské efekty)
 
 
spolupráce:
Boone Narr (Koordinátor práce se zvířaty)
 
 
výprava:
Jess Gonchor, Crash McCreery
 
 
výkonný producent:
Johnny Depp, Eric McLeod, Mike Stenson, Chad Oman, Ted Elliott, Justin Haythe, Terry Rossio, Eric Ellenbogen
 
 
producent:
Jerry Bruckheimer, Gore Verbinski
 
 
kaskadér:
Lee-Anne Telford (double: Ruth Wilson), Donna Evans, Audi Resendez, Amy Lynn Tuttle, Gregory J. Barnett, Kevin Derr, Ales Ordelt, Krisztian Kery, Larry Rippenkroeger, John Hateley, Kenny Alexander, Christopher Leps
 
 
překlad:
Vojtěch Kostiha
 
 
vedoucí výroby:
Johnny Depp, Eric Ellenbogen, Ted Elliott, Eric McLeod, Terry Rossio, Mike Stenson
 
 
casting:
Ania Kamieniecki-O´Hare
 
 
režie českého znění:
Jan Pecha (+ úprava dialogů)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.