Duben
ohodnotit

Oko dravce

Eagle Eye

Další název:
Eagle Eye: The IMAX Experience; Oko dravca (SK); Eagle Eye - Außer Kontrolle
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
2.10.2008
„Každý člověk se může stát smrtící zbraní v rukou šíleného počítače.“
Popis / Obsah / Info k filmu Oko dravce
Jerry Shaw je lehkomyslný mladík, který pracuje v copy centru, po večerech hraje s kamarády karty a je věčně bez peněz. Rachel Hollomanová je rozvedená matka osmiletého Sama, který se právě chystá se školním orchestrem na vystoupení do Washingtonu. Jerry a Rachel se neznají a nemají spolu vůbec nic společného až do chvíle, kdy oběma zazvoní mobil a ženský hlas jim oznámí, že byli aktivováni. Vzápětí je Jerry zatčen komandem FBI a obviněn ze spolupráce s teroristy a Rachel se dozvídá, že pokud neuposlechne příkazů, přijde o dítě. Postupně vychází najevo, že za celou akcí je unikátní počítačová inteligence nazývaná Aria, která se vymkla kontrole ministerstva obrany. Jerry a Rachel sice ještě netuší, co po nich počítač chce, nepřestávají však hledat způsob, jak se dostat z jeho moci. Podaří se Jerrymu přesvědčit americkou vládu, že ji chce šílený počítač zlikvidovat?

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Oko dravce
Rachel Hollomanová (Michelle Monaghan) je slobodná matka osemročného syna, ktorého práve pustila na výlet so školským orchestrom, takže ju úprimne vydesí telefonát od neznámej ženy, ktorá jej ponúkne jednoduchý obchod - život dieťaťa za plnenie jej príkazov! Jerry Shaw (Shia LaBeouf) je drzý výrastok, ktorý jedného dňa vo svojom pôvodne prázdnom byte objaví zásoby stredne veľkej teroristickej bunky. Než ho telefonát rovnakej neznámej ženy, ktorá si vynútila poslušnosť u Rachel, stačí varovať, vtrhne k Jerrymu FBI a zatkne ho. Skúsený agent FBI Thomas Morgan (Billy Bob Thornton) Jerryho báchorkám, podľa ktorých to naňho niekto narafičil, ani trochu neverí. Potom ale príde čas na jeden povolený telefonát - a už dôverne známy ženský hlas dá Jerrymu druhú šancu na útek. Tentoraz sa jej úspešne chopí a vďaka tomu stretne Rachel. Dvaja neznámi ľudia, spojení len hlasom v telefóne, čoskoro pochopia, že moc nad ich osudom prevzal niekto, kto sleduje každý ich krok a dokáže ich donútiť i k tým najšialenejším akciám. Otázkou je, prečo to vlastne robí...

Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Oko dravce
Akční thriller Oko dravce se řadí k vlně filmů, zabývajících se nebezpečím, jež lidstvu hrozí kvůli překotnému vývoji techniky a propojení světa globální počítačovou sítí či mobilními telefony. - Lehkomyslný mladík Jerry a matka malého chlapce Rachel se nezávisle na sobě dovědí od ženského hlasu v mobilu, že byli „aktivováni“; jejich život se promění v peklo. Musejí se řídit pokyny z mobilu a prchat před agentem FBI Monaghanem a vyšetřovatelkou Air Force Perezovou. Netuší, že si je vybral supertajný vojenský počítačový systém Aria, který se na vlastní pěst rozhodl vyměnit vládu (jež se podle něj zpronevěřila ústavě). Oba mladí lidé jsou „nástroji“ velkého atentátu. Po počáteční antipatii se hrdinové proti vlastní vůli sbližují a spolu bojují proti nepřízni osudu. - U projektu stál od počátku Steven Spielberg, který přenechal režii D.J. Carusovi. Záměrem bylo natočit napínavou podívanou, vycházející de facto už ze současného stavu věcí a tedy jen s malou nadsázkou. Příběh sám je však velice nepravděpodobný, komplikovaný, hodně vykonstruovaný a značně nepůvodní. Dobře odvedené akční scény, zejména honičky (inspirované Francouzskou spojkou), tak nemohou překrýt primitivnost a účelovost scénáře. - V hlavní roli se objevuje Shia LaBeouf, jehož režisér obsadil i do svého předcházejícího thrilleru Disturbia (FP 10/2007).

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/11


Popis / Obsah / Info k filmu Oko dravce
Představte si, že vám zazvoní telefon, vy ho zvednete a zbytek života se vám promění v nekonečnou noční můru. Šílené, že? Právě takový moment se stal výchozím bodem thrilleru, pod kterým je coby výkonný producent podepsaný hollywoodský mogul Steven Spielberg. Dva úplně obyčejní mladí Američané se kvůli jednomu takovému telefonátu stanou součástí hry, která je nebezepečnější než ruská ruleta. Ten, kdo utvářel její pravidla, totiž vložil náboje do všech komor revolveru.
Rachel (Michelle Monaghan) je svobodná matka osmiletého syna. Právě ho pustila na výlet se školním orchestrem, takže ji upřímně vyděsí telefonát od neznámé ženy, která jí nabídne jednoduchý obchod - život dítěte za plnění jejích příkazů. Jerry (Shia LaBeouf) je drzý výrostek, který jednoho dne ve svém původně prázdném bytě objeví zásoby středně velké teroristické buňky. Než ho telefonát téže neznámé ženy, která si vynutila poslušnost u Rachel, stačí varovat, vtrhne k Jerrymu FBI a zatkne ho.Zkušený agent FBI (Billy Bob Thornton) Jerryho báchorkám, podle nichž to na něj někdo narafičil, ani trochu nevěří. Pak ale přijde čas na jeden povolený telefonát a tentýž ženský hlas dá Jerrymu druhou šanci na útěk. Tentokrát se jí úspěšně chopí a díky tomu potká Rachel. Dva zcela neznámí lidé, spojení jen hlasem v telefonu, záhy pochopí, že moc nad jejich osudem převzal někdo, kdo sleduje každý jejich krok a dokáže je přimět i k těm nejšílenějším akcím. Otázkou je, proč to vlastně dělá.
Bylo by chybou cokoliv prozrazovat, stačí, že koproducent Alex Kurtzman řekl, "proč to vlastně udělal" Steven Spielberg. "Steven si přál vyvolat v divácích stejné mrazení, jaké měli, když se po premiéře Čelistí vyrazili koupat do moře. Tentokrát by jim měla naskakovat husí kůže z prostého zazvonění telefonu." Tahle myšlenka ve tvůrci klíčila řadu let, než ji současný svět moderních technologií, v němž je všechno propojené se vším a kdokoliv se dá kdekoliv vystopovat, pomohl uzrát. "Donedávna by byl takový film sci-fi, teď je to příběh ze žhavé současnosti," dodává Kurtzman. Spielberg chtěl Oko dravce původně točit sám, ale když ho pohltila práce na pokračování Indiany Jonese, přenechal otěže mladému režisérovi D. J. Carusovi, jenž nejen jeho příjemně překvapil thrillerem Disturbia, ve kterém si hlavní roli zahrál rovněž Shia La Beouf, tehdy slibný mladý herec, dnes obrovská hvězda, která má na kontě hlavní role v trhácích jako Transformers nebo Indiana Jones a Království křišťálové lebky.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Refreš/h/

16:10 - 16:35

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

59 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10