Zari
ohodnotit

Od Praotce k Unii

Další název:
From Forefather to Union
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
10 minut

Komentáře k filmu Od Praotce k Unii

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2009
Pavel Koutský je mým   nejoblíbenějším   animátorem a je tedy   očekávatelné, že když   vytvoří nedlouhý spot k   příležitosti našeho   předsednictví Evropské   unii, nemohu být zklamán,   zvláště uvážíme-li   příšernou, ponurou, trochu   urážlivou a zcela   nepochopitelnou reklamu   vytvořenou jako první k   propagaci předsednictví.
Koutský se ve filmečku   Od Praotce k Unii drží   svých klasických stylů,   nejen v animaci ale i   jednoduchostí, již jsme   mohli pozorovat už kdysi u   jeho No commentů. Stejně   jako večerníčky i teto film   namluvil Jiří Lábus.

Film Od Praotce k   Unii ukazuje nejznámější   data naší historie s již   zmíněnou nadsázkou, jediné   spornější místo je u bitvy   na Bílé hoře a začátku   třicetileté války; ale co,   z celoevropského pohledu je   nějaká válka česká celkem   nezajímavá a zpracovaný je   to krásně.

Film nepopírá, že je   vytvořen především pro   české publikum, ale tak to   vlastně mělo být; nicméně   si jsem jist, že i obyvatelé   jiných zemí EU se u   Koutského spotu mohou pobavit   a může jim být náležitě   vysvětlen, což se o již   zmíněné reklamě říct   nedá. Vlastně všechno   důležité tu je popsáno v   rámci možností   pětiminutového filmečku;   máme tu pojmenované   nejvýznamnější české   vládce, zároveň je   naznačeno, jak se Češi   kdysi snažili sjednotit   evropské státy, díky   čemuž se k na náš trůn   dostal Vladislav Jagellonský.   Ke konci je zajímavě   zpracované dvacáté   století; potom, co obrozenci   vykopou ze země češtinu   přichází samá válka,   samá válka a když ty války   skončí, překvapí nás   rudá hvězda; zpracování   roku 1968 mě dostalo snad   víc než ,,Přemysl Oráč,   to byla kariéra..." a   ,,nové stavební   metody". No a závěr se   také povedl; musím zde   uvážit, že zadáním byla   proevropská agitace, v tom   případě se Koutskému   krásně povedlo neshodit, ale   pobavit lehkým   snížením.
Ačkoliv   film působí jako   přístupný dětskému   divákovi, neměl by jej tento   zhlížet bez náležitého   vysvětlení někým   znalejším, protože   zmíněná zjednodušení by   mohla znamenat drobnou   mystifikaci.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

17:00 - 17:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

34 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama