Duben
ohodnotit

Nebezpečný podnik

Poslednij ďujm

Další název:
Последний дюйм; Posledniy dyuym; The Last Inch
Země:
Rok:
1958
Délka:
86 minut, 2405 metrů (16mm - 692 metrů)
Premiéra v ČR:
7.7.1959
„Dobrodružná letecká výprava otce a syna za podmořskými snímky žraloků.“

Komentáře k filmu Nebezpečný podnik

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
Ivvaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2017
Do posledního coule
Pod názvem Do posledního   coule byl promítán v   šedesátých letech minulého   století film, který je na   Fdb uváděn pod českým   názvem Nebezpečný   podnik.Viděla jsem ho asi v   mých deseti až dvanácti   letech v malém venkovském   kině. Hodně na mě   zapůsobil nejen svým dějem,   ale také hudební částí. O   tom svědčí jistě to, že   si jej pamatuji skoro 60 let,   aniž bych jej mohla od té   doby někdy vidět znovu, nebo   o něnm třeba jen něco   slyšet.
Když si   odmyslíme nezbytou propagandu   té doby, což bylo ukázat   krutost kpitalistického   systému, v důsledku čeho   byl ze zaměstnání   propuštěn otec hlavního   hrdiny, který dosáhl   určitého věku a nemohl tedy   dále vykonávat povolání   pilota, nemám nic, co bych   mohla tomuto filmu   vytknout.
Pamatuji   se,že film začíná tím,   že chlapec Davy touží   letět s otcem na nebezpečnou   výpravu filmování žraloků   v moři, ale ten ho odmítá   vzít s sebou. Otec tuto   nebezpečnou práci přijal   proto, že byl propuštěný   ze zaměstnání.Chlapec Davy   jde po ulici a dívá se na   registrační značky   automobilů a říká si,   když na další značce bude   číslo 3, vrátím se a   poletím s otcem.
Otec   ho cestou učí základy   ovládání malého letadla.   Po příletu na opuštěnou   písečnou pláž dostává   Davy za úkol, aby všechno   syrové maso, které s sebou   přivezli jako návnadu pro   žraloky, zahrabal do písku a   pak neustále poléval   vodou.Otec mu řekne, jak   dlouho zůstane v moři.   Chlapec čeká, až se otec   vynoří. Při jednom z   ponorů přestane Davy   sledovat čas, začal si hrát   s malou želvou. Když si to s   leknutím uvědomí, běží k   moři a s hrůzou očekává,   jestli se otec vynoří. Ten   po čase vyplouvá, ale je   těžce poraněný, neschopen   pohybu.Chlapec ho na osušce   táhne k letadlu a s velkou   námahou se otec dostane do   letadla. Davy řídí letadlo   sám, otec ho kontroluje, ale   když nastává poslední   nejnáročnější část letu   - přistání - upadá otec do   bezvědomí. David musí   udržet letadlo až do   posledního coule sám, bez   otcovy pomoci.
Byla   bych moc ráda, kdybych se na   tento film mohla podívat   znovu, slyšet ty krásné   melodie, které provázejí   celý děj filmu. Myslím, že   byl film v původním znění   s titulky, ale nejsem si s   tím úplně jistá.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

158 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

2 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10