Zari
ohodnotit

Obsah filmu Na Žižkově válečném voze

 
Historicko-dobrodružný film pro mládež z časů husitských válek: Zemanský synek a jeho kamarád se pokoušejí vysvobodit zraněného otce ze zajetí. Poslední dokončený titul režiséra Milana Vošmika, tvůrce několika zdařilých a většího počtu průměrných dětských filmů.

Zdroj: CS Film

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.2.2022
V šedesátých letech vzniklo docela hodně   českých historických filmů, i když je fakt,   že převážně zasahovali spíše do poetiky.   Režisér Milan Vošmik sáhl po knize Josefa   Františka Karase a natočil dětský   dobrodružný historický film z husitské doby,   který se svým způsobem od jiných zase až tak   moc neodlišuje. Dva chlapci s jistým úmyslem   zasáhnou do husitského válečného dění a to   je celé. Scénář pro film napsal samotný   literární autor, takže jeho myšlenka byla   zachována. Příběh je vlivem cílení diváků   tedy značně jednoduchý, avšak na své   výjimečnosti kupodivu neztrácí ani dnes. O   bitevní scény diváci ochuzeni nejsou, jen nelze   počítat s tím, že budou vypadat jako u   husitské trilogie Otakara Vávry. Za pozornost   však především stojí samotný Jan Žižka,   který v takovém příběhu samozřejmě chybět   nesměl. Zahrál si ho Ilja Prachař a maskéři   na něm tak výtečně zapracovali, že je poznat   jen podle hlasu. Navíc je impozantní první   scéna s ním, kde sedí na koni. Jak   vystřižený z jezdecké sochy v Praze na   Vítkově. V tom byl snad i jistojistě tvůrčí   úmysl. Dětských historických snímků   skutečně není moc a tak lze bez skrupulí   tento, ještě černobílý, považovat jako   filmovou raritu.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.10.2011
Pouze v tomto snímku můžete vidět jak budoucí   moderátor Jan Kraus mlátí budoucího režiséra   Karla Smyczka.
Jinak je to další Vošmikův   dětský film, u kterého musím ocenit právě   zmíněného moderátora v jinošském věku,   který na rozdíl od hlavní postavy mladšího   souputníka, nebyl supermanem, který se noc po   postřelení šípem do zad, zvedne a uhání na   koni pomoci bránit s mečem v ruce zajatého   otce.
Pak také musím ocenit dialogy, což v   kontrastu s nedávno viděným Jménem krále, byl   nebetyčný rozdíl. Slyšet mluvit jednu z   postav: "Panici, prchni!", může   způsobit úsměv na rtech, ale když se dívám   na historický film, tak to i očekávám a nechci   slyšet mluvit historickou postavu pražským   dialektem:"Ten byl ale hroznej!"
U   filmu mi však vadila hudba, beatovo-rocková   kytara zněla dost nepatřičně. Celkově je   titul slušným dětským snímkem v historickém   prostředí bez nějakého politického kontextu.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Na Žižkově válečném voze (1968)Na Žižkově válečném voze (1968)Na Žižkově válečném voze (1968)Na Žižkově válečném voze (1968)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lucy Decoutere

Decoutere Lucy

Naposled navštívené:
Lucy Decoutere

Decoutere Lucy