Zari
ohodnotit

Na druhé straně

Auf der anderen Seite

Další název:
The Edge of Heaven; Yasamin kiyisinda
Rok:
2007
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
15.11.2007
„Příběh o smrti a o životě v kulisách současného Istanbulu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Na druhé straně
Komorní film Fatiha Akina vypráví o šesti lidech z Německa a Turecka, kteří se neznají a přesto se jejich životy zkříží a nakonec jsou smrtí osudovým způsobem spojeny…
Na druhé straně je po vítězném snímku Berlinale 2004 Proti zdi druhou částí Akinovy trilogie na téma “láska, smrt a ďábel” a v ničem si s prvním snímkem nezadá. Mimo jiné v něm uvidíme Hannu Schygullovou. Na letošním festivalu v Cannes byl snímek nominován na Zlatou palmu a získal cenu za nejlepší scénář. Jak sám režisér říká, “snímek ukazuje s mnoha fasetami, co zbyde, když se lidé musí neodvolatelně rozejít”.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Na druhé straně
Komorní psychologická studie se vyrovnává se sociálními a generačními problémy v současném Německu. Příběh ve třech kapitolách spojující osudy několika tureckých a německých postav vychází do určité míry z režisérovy osobní životní zkušenosti a tematizuje pohyb mezi Tureckem a Německem nejen ve smyslu imigrace, ale také identity i viny. Šest lidí odloučených v moderním světě se vzájemně potkává, aniž by se k sobě opravdu přiblížili. Až smrt a hledání odpuštění vede k obnovení pout mezi nimi. Režisér prostřednictvím morálně vyhroceného děje rozkročeného mezi Hamburkem a Istanbulem poukazuje na problematiku vztahů mezi Turky a Němci, ale současně předkládá i mnohem obecnější pojednání o vině a pokání.
Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Na druhé straně
Známý německý režisér tureckého původu Fatih Akin se ve svém komorním psychologickém dramatu Na druhé straně zabývá vazbami k rodné zemi, generačními problémy, rodinnými vztahy i osudovými zvraty, zapříčiněnými náhodou. V mozaikové struktuře vyprávění spojuje životní příběhy několika lidí, kteří se setkávají, hledají a míjejí. Děj je rozdělen do tří kapitol, z nichž dvě předznamenávají smrt protagonistek: prostitutky tureckého původu Yeter, zabité náhodou starým mužem Alim, jenž jí nabídl společný život, a studentky Lotte, která se zamilovala do Yeteřiny ztracené dcery, dogmatické revolucionářky Ayten. Do příběhu vstupují ještě Aliho syn, profesor germanistiky Nejat, marně pátrající po Ayten, a nešťastná Lottina matka Susanne. Vše se odehrává s časovými posuny střídavě v Německu (konkrétně v Brémách a v Hamburku) a v Turecku, zejména v Istanbulu. Rámec tvoří Nejatova cesta za vypovězeným otcem na turecký venkov. Scénář s dovedně skloubenými motivy propojených lidských osudů, se spojením individuálního a „globálního“ i s odkazy na společenskou a politickou situaci v Turecku, připomíná díla typu Magnolia, Amores perros – Láska je kurva, Crash nebo Babel. Výsledné dílo však postrádá jejich dynamiku. Vedle tureckých herců se po delším čase objevuje na našem plátně známá herečka Hanna Schygullaová. - Snímek je věnován památce producenta Andrease Thiela (1957-2006), který zemřel v Istanbulu krátce před koncem natáčení.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

75 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

00:50 - 01:45

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:40 - 01:40

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:45 - 01:45

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brooke Shields

Shields Brooke

Naposled navštívené:
Brooke Shields

Shields Brooke