Zari
ohodnotit

Muži, kteří nenávidí ženy

The Girl with the Dragon Tattoo

Další název:
Muži, ktorí nenávidia ženy (SK)
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
158 minut
Premiéra v ČR:
12.1.2012
Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Mikael Blomkvist zrovna prohrál soudní spor s Hans-Erikem Wennerströmem, o kterém nedávno napsal nepříliš pozitivní článek. Jeho pověst tím utrpí, a tak příležitosti využije Henrik Vanger, který si Mikaela pozve na sever do Hedestadu, aby vyšetřil zmizení a nejspíš i vraždu své neteře Harriet. Harriet zmizela v roce 1966, a jelikož ji nikdo neviděl odjíždět, policie došla k závěru, že ji nejspíš někdo zabil. Předtím byla s kamarádkami na slavnosti, ze které ale náhle odešla. Pak už ji viděli jen krátce, když se objevila v Henrikově domě a chtěla si s ním promluvit. Henrik ale neměl čas, a když ji hledal později, už byla pryč. Henrik po ní celý život pátral a nashromáždil mnoho informací, které hodlá Mikaelovi poskytnout, včetně domu u jezera, kam se Mikael může dočasně nastěhovat. Výměnou za pomoc mu Henrik nabízí peníze a opravdové důkazy proti Wennerströmovi, aby mohl Mikael očistit svou pověst. Mikaelovi se na severu moc nelíbí, ale nakonec nabídku přijme a nastěhuje se do domu u jezera...

Lisbeth pracuje pro bezpečnostní agenturu a pracuje i na Mikealově profilu. Nechal si ho prověřit Henrikův advokát Dirch Frode předtím, než si ho Henrik najal. Lisbeth má život už tak dost těžký, a navíc její poručník dostane mrtvici a už se o ni nemůže starat. Dostane tedy nového poručníka Nilse Bjurmana. Ten ale zneužívá svého postavení a Lisbeth mučí a znásilňuje. Lisbeth se ale vzepře a pomstí se mu. Bjurman jí při tom musí slíbit, že už se o ni nebude zajímat a bude jí pravidelně vyplácet peníze, aniž by se u něj musela hlásit.

Při svém pátrání Mikael narazí na zajímavou informaci, a tak po Frodeovi požaduje asistentku. Ten mu doporučí právě Lisbeth. Mikael se za ní rozjede a nabídne jí práci. Lisbeth to zajímá a tak souhlasí a okamžitě se pouští do práce...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finanční reportér, odhodlaný očistit svou pověst poté, co byl obviněn z veřejného pomlouvání. Jedním z nejbohatších průmyslníků ve Švédsku, Henrikem Vangerem (na Oscara nominovaný Christopher Plummer (1)), je povolán, aby rozluštil tajemství dávného zmizení jeho milované neteře Harriet – kterou, jak je Vanger přesvědčen, zavraždil některý z členů jeho rodiny. Novinář se vydává na odlehlý ostrov u promrzlého švédského pobřeží, aniž by tušil, co tu na něj čeká.

V téže době je Lisbeth Salanderová (Rooney Mara), výstřední, ale velmi efektivní detektiv společnosti Milton Security, pověřena úkolem Blomkvista prověřit. Tento úkol má nakonec za následek to, že s Mikaelem spojí síly při vyšetřování vraždy Harriet Vangerové. Ačkoliv se Lisbeth distancuje od světa, který ji opakovaně zradil, její hackerské schopnosti a dokonalé soustředění se ukáží jako zcela klíčové. Když se Mikael postaví tváří v tvář zachmuřené rodině Vangerů, odkrývá Lisbeth tajemství, zametená pod koberec. Dvojice začíná rozkrývat řetěz vražd, táhnoucí se z minulosti až do současnosti, který oba detektivy křehkým poutem sbližuje, ale současně je vtahuje do nejdivočejších proudů řeky moderního zločinu.
Falcon


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, kteří nenávidí ženy
Novou verzi prvního dílu bestsellerové trilogie Milénium předčasně zemřelého švédského novináře Stiega Larssona (1954-2004) Muži, kteří nenávidí ženy natočil David Fincher podle scénáře Stevena Zailliana. Na rozdíl od původního přepisu Nielse Ardena Opleva Muži, kteří nenávidí ženy (2009, FP 8/2010), jenž byl prvním dílem filmové trilogie (a zároveň byl realizován i pro TV seriál), se oprostili od vedlejších motivů, spjatých s pokračováním, a soustředili se na příběh, v němž novinář Mikael Blomkvist pátrá po praneteři Harriet průmyslníka Henrika Vangera, která záhadně zmizela v roce 1966. Blomkvist se spojí s nekonformní specialistkou Lisbeth Salanderovou, která vypadá jako punkerka a která kvůli své tragické minulosti nemá ráda lidi. Nerovná dvojice zjistí, že v pozadí jsou rituální vraždy žen, spáchané Harrietiným otcem a bratrem Martinem. Nakonec objeví i Harriet, skrývající se čtyřicet let pod identitou své sestřenice. – Američtí filmaři natáčeli ve Švédsku a zachovali atmosféru místa i charaktery postav. Jen mírně změnili určité motivace a hlavně v závěru použili vlastní, avšak korektní verzi. – Fincher v pomalém tempu buduje napětí a odhaluje rodinná tajemství. Vznikl tak další plnokrevný přepis, tentokrát patrně bez pokračování.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

37 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

12 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Mulligan

Mulligan Robert

Naposled navštívené:
Robert Mulligan

Mulligan Robert