Duben
ohodnotit

Muž z prvního století

Další název:
The Man from the First Century
Žánr:
Rok:
1961
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
23.3.1962
„Svěží komedie o obyčejném čalouníkovi, který se omylem dostane do budoucnosti...“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž z prvního století
POZOR SPOILER

Chystá se start rakety ze strakonických raketáren. Kapitán si však stěžoval na křeslo a čalouník Josef jde zjednat nápravu. Jenže přitom nedopatřením spustí start.

Ocitá se pak na modré hvězdě, kde se k němu přidává tamní obyvatel-vědec. Totiž aby navázal spojení s lidmi. Josef mu začal říkat Adam. Tak se ti dva přiblíží k matičce Zemi a přistanou, což způsobí značný rozruch. A co teprve až se přijde na to, že Josef je ze Země, ale z jiného století. Nyní se zde píše rok pět set osm po Sputniku.

Je svolána konference, kde je Josef středem pozornosti a vlastně i hlavním aktérem. Jenže se postupně přichází na to, že Josef není pro ně. Všichni se vypínají a začnou se vracet, až Josef sdělí záležitosti o jiných tvorech. Pak o něj začne být dokonce tahanice. Ale nyní je třeba pro Josefa vyřídit hmotné požadavky. Ten si pečlivě vybírá, ale jen do doby, kdy se dozví, že je to vše zdarma, protože peníze byly zrušeny. Pak začne brát všechno a vícero kusů. Dostane i byt a je skoro spokojen. Má i pracovnu s barem, ovšem prázdným. Alkohol do něj dodá až Petr, vědec. Adam stále něco počítá, ovšem Josef se tváří, že je to jeho dílo. Vůbec začíná stále více používat negativní lidské vlastnosti, hlavně pomluvu. Jenže ona se pak pomaličku začíná drát na světlo pravda. A když chce navíc Josef upřít Petrovi podíl na vynálezu, začíná situace vrcholit. Dokonce za ním přijde Eva. Ta má podezření a s Josefem to začíná být nahnuté. A to nejen doslova v baru budoucnosti, kde jsou nahnutí všichni. I Adamovi dojde trpělivost a začínají konflikty…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muž z prvního století
Satirická komedie Oldřicha Lipského se odehrává v budoucnosti, v roce "508 po Sputniku". Do této doby se nedopatřením dostává muž z poloviny dvacátého století, čalouník Josef (kterého skvěle zahrál Miloš Kopecký). Jeho přízemní konzumní touhy se v době ideální společnosti jeví natolik podivné, že se octne na psychiatrické klinice. Společníkem Josefa na Zemi se stává Adam (Radovan Lukavský), obyvatel Modré hvězdy, jehož technické myšlení s údivem sleduje lásku mladého výzkumníka Petra a psychiatričky Evy...
S realizací překvapivě svěží komedie podle námětu Miloše Fialy, Jana Fišera a Oldřicha Lipského to bylo jednu chvíli nahnuté, protože uprostřed natáčení se do vesmíru vznesl Jurij Gagarin a jakákoliv satira se hned jevila v jiném světle. Pro Miloše Kopeckého to byla první titulní postava, do té doby hrál jen menší a střední role. Komedie je i přes nezbytné "výchovné momenty" díky režijnímu vedení a výborným hereckým výkonům natolik zábavná, že se těší dodnes přízni přátel českých filmů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž z prvního století
Před Strakonickými raketárnami se vše chystá k slavnostnímu startu. Svou lajdáckou práci na poslední chvíli v raketě opravuje čalouník Josef. Neopatrně stiskne startovací tlačítko a stane se nedobrovolně astronautem. Na Modré hvězdě, kam doletěl, je vlídně přijat a zpět na Zemi jej doprovází jeden z obyvatel planety. Adam, jak mu Josef říká, má úžasné technické schopnosti, a dopraví proto raketu zpět na místo startu. Časový posun způsobil, že je na Zemi o pět set let víc. Pozemšťané již neznají války, nenávist a peníze, ani závist a chamtivost. Josef si však ze svého života na konci dvacátého století tyto negativní vlastnosti přinesl. Využívá odhmotňovacího zařízení, kterým činí Adama neviditelným a poté, co se rychle otřepe ze svého úžasu nad novým světem, začne svého tajného pomocníka využívat. Adam pro něj vypočítává různé úlohy a Josef se stane uznávaným odborníkem. Chamtivě shromažďuje různé i nepotřebné předměty a k udržení své pozice neváhá rozšiřovat pomluvy, aby rozhádal pozemšťany dosud žijící v souladu. Adam se naučí mezitím pozemskou řeč a sám předá obyvatelům planety, kterou si oblíbil, svůj vynález nového paliva do raket. Josef odmítne léčit své sobectví, uteče do rakety a nastartuje ji. Adam ovlivní její kurz tak, aby se Josef vrátil do své doby.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Muž z prvního století
Satirická sci-fi komedie popisuje osudy jednoho vychytralého Čecháčka, jenž se nedopatřením ocitne ve vzdálené, naprosto ideální a vzorné budoucnosti. Navzdory přemrštěné výchovnosti film stále strhává břitkým humorem i výtečným Milošem Kopeckým v hlavní roli.
[Kinobox]

Rok "508 po sputniku". Do ideální společnosti ideálních lidí budoucnosati se dostává člověk z poloviny 20. Století, který má přízemně konzumní touhy. Když odmítne léčení, je odeslán zpět do své doby.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu

Do roku “508 po sputniku” se nedopatřením dostane muž z poloviny 20. století, čalouník Josef. Jeho přízemní konzumní touhy se v době ideální společnosti jeví tak podivné, že se ocitne na psychiatrické klinice. Jeho společníkem se stává obyvatel Modré planety Adam.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10