Zari
ohodnotit

Mulholland Drive

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
147 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2002
„Příběh lásky a osamění z města, kde se sny mění v noční můru.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mulholland Drive
Americký kultovní režisér David Lynch, známý svými snímky Mazací hlava, Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci či seriálem Městečko Twin Peaks, neustále překvapuje. Tentokrát přišel opět s filmovým dílem, jež nabízí komplikovaný a záměrně matoucí děj.

Jednou z hlavních hrdinek je začínající herečka Betty Elmsová, která přijíždí do Hollywoodu plná dychtivých nadějí. Brzy však zjišťuje, že pod blýskavou fasádou města iluzí se skrývá jakési temné tajemství. Neméně důležitými v příběhu jsou i další postavy: osamělý režisér Adam, hereččina bytná i mladá servírka Diana, a také k smrti vystrašená žena, jež ztratila paměť po noční autonehodě na nedaleké Mulholland Drive. Nebezpečím prodchnuté pátrání po identitě nové známé pohlcuje Betty stále víc…

Film, ke kterému si režisér David Lynch napsal také scénář, je namíchán z fantastických, surrealistických a hororových prvků (trpaslíci, závěsy) a svým žánrem se pohybuje někde mezi detektivkou, thrillerem a filmem noir. Vynikající kamera Petera Deminga pak společně s hudbou známého skladatele Angela Badalamentiho vytváří krok za krokem jakousi atmosféru oživlého snu. Snímek byl původně zamýšlen jako úvodní část stejnojmenného seriálu, jehož další epizody ale nebyly na zásah televizních producentů nikdy natočeny.

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mulholland Drive
DAVID LYNCH - MULHOLLAND DRIVE 2001


Ještě než začnu s výkladem tohoto na první pohled obyčejného filmu s divným koncem, je třeba sdělit pár informací, které dost objasní hned na počátku.

Jako první je třeba říci, že David Lynch se v posledních letech dost potýká s problémy ohledně distribuce a vydávání jeho děl. Zřejmě mu filmové společnosti nevěří a tak sabotují jeho tvorbu jak jen to jde. Snímek Mulholland Drive byl točený se záměrem seriálu na pokračování (obdoba Twin peaks), protože režisér měl neukojitelnou touhu tvorby. Ovšem po natočení několika hodin materiálu filmová společnost zrušila jeho sen a chtěla ji sestříhat podle svého, umocnit jeho touhy a zničit jeho vizi. Lynch to neakceptoval a přešel s celým projektem k jiné společnosti, která mu dofinancovala pouze natočení celovečerního snímku, protože na celý seriál neměla.

Proto se ve filmu objevují některé scény, které vůbec nedávají smysl a nesouvisí s dějem. Lynch je zařadil do snímku jen proto, že se mu velmi líbily a nechtěl se jich vzdát. Tvoří pouhý vizualizační dodatek celého vzhledu snímku. Nic více. Mezi ně se dá řadit scéna dvou mužů vyprávějící si u snídaně v restauraci Winkies svůj sen, pak následné podívání se za restauraci a infarkt jednoho z nich z vykukujícího bezdomovce. Dále pak kovboj, který radí hlavnímu hrdinovi co má dělat a nakonec mafiánští bratři snažící se získat kontrolu nad režií filmu a dosadit do natáčení svou dívku. Tyto scény je třeba z hlavy vypustit. Jsou v podstatě k ničemu oproti ději.

Hrubý nástin filmu a děje:
Celý film je uveden tak, že po úvodních titulcích je vidět, jak Naomi Watts usíná a má sen, ze kterého se probouzí až po návštěvě klubu „Silencio“, po vyzvání kovbojem, který říká, že je čas stávat. Zbytek je pak krutá realita tvořená flashbacky, opačná oproti ději snu.

Rozdělení filmu:
Film se dá rozdělit jen na dvě části. První, která začíná realitou a jí i končí. Druhá je pouze sen a proto se v něm objevují divné věci a hůře pochopitelné scény.


Popis filmu a důležité scény:

1. Krutá realita.
Film začíná hned velmi důležitou scénou, kterou většina lidí nechápe a nebere v úvahu. Lynch sám o sobě má velmi rád tanec ženy před oponou (jeho obvyklé nařasené závěsy výrazných barev) a tím také začíná tento film. Tentokrát to ale není jen vizualizace zkrášlující film, ale dost důležitá informace. Hlavní blonďatá představitelka Naomi Watts, pochází (jak sama pak říká při cestě taxikem s divnými důchodci) z menšího města, kde vyhrála taneční soutěž. Mylně si myslí, že je dobrá a rozjíždí se vstříc své budoucnosti do Hollywoodu, aby udělala kariéru u filmu. Toto vše vypráví hodnému starému páru na letišti, se kterými se ještě setkáváme na konci filmu. Jenže se jí to vůbec nepovedlo a tak žije o bídě.

Podle veškerých informací blondýna přijela s několika našetřenými penězi a dostavila se na první konkurz k filmu pro roli (o kterou jde ve snu mafiánům), kterou zřejmě dost zpackala. Na konkurzu se seznámila s černovlasou kamarádkou (herečkou) Laura Elena Harring, která zřejmě roli dostala, a protože jí bylo blondýny líto, dohazovala jí vedlejší role u jejich filmů. Postupně se jejich vztah prohluboval a začaly být milenky. Blondýna i přes svůj neúspěch byla spokojená, protože zažívala to, co nikdy nepoznala – lásku ženy a aspoň malé role u filmu. Jenže nic není věčné a jejich láska nevydržela, protože černovláska se zamilovala do svého režiséra (Justin Theroux) a plánovali spolu svatbu. Toto sdělení padlo při večírku, na který se šlo zkratkou skrze porost, u kterého zastavila limuzína, kde se ukazují i jiní lidé, co nedávají ve snu příliš smysl. Blondýna rozchod nezvládá a přeje si, aby jejich vztah nevydržel. Veškeré své zbylé peníze co má dává nájemnému vrahovi, který má černovlásku zabít. Jako znamení, že je po všem a práce hotová, se jí má objevit doma na stolku modrý klíč, o které nikdo neví, od čeho je.

Svůj život po nalezení klíče doma blondýna zanedbává a upadá do depresí. Žije v malém bytě, který si musí dokonce ještě vyměnit za menší se sousedkou, protože nemá na nájemné a nakonec tíhu života i svědomí neunáší a prostřelí si hlavu. Těsně před sebevraždou se objevují starci z letiště, kterým navykládala, že bude úspěšná, vystupující jako svědomí.

2. Lahodný sen.
Sen je protikladem kruté reality a ve snu se blondýně daří vše co chce. Láska mezi blondýnou a černovláskou trvá věčně. Protože blondýna je ale ovlivněna i ve snu realitou, nechává si zálohu v podobě amnézie černovlásky, modrému klíči, kovbojovi atd.

Sen začíná hned po úvodních titulcích, kdy je vidět z pohledu kamery, jak někdo usíná a upadá na polštář. Setmí se a jedem. Dále střih a jsme s černovláskou v limuzíně, kterou vezou někam do ústraní, zastavují a chtějí ji zabít. (Místo se shoduje s realitou, kudy se šlo na večírek zkratkou.) Jenže opilý mladí blbci způsobí nehodu, ze které vychází živá jen černovláska. Ta neví kde je, kdo je a co se děje. Jako náhodou najde dům, kde bydlí milá správcová, starší žena jménem Coco. (Ta ve snu vystupuje jako hodná žena, protože v realitě na ni byla také hodná – na večírku.) Právě odjíždí žena taxikem, majitelka bytu, známá herečka – údajná teta blondýny. (Ve skutečnosti žádnou tetu neměla.) Blondýna přijíždí a ubytovává se. Při první prohlídce bytu nachází černovlásku s amnézií a pomáhá jí. Správcové lže o její existenci. (Blondýna si ve snu přeje, aby černovlásce mohla pomoci – přitom ve skutečnosti je to obráceně.) Pomalu se dozvídáme, že černovlásku chtěl někdo zabít a nevíme proč. Holky pátrají na vlastní pěst. Mezitím jde blondýna na konkurz nějakého filmu, kde zazáří. (V realitě ho nezvládla.) Když se dozví, skrze pátrání, kde možná černovláska bydlela (místo, kde ve skutečnosti bydlela blondýna), jdou to tam obhlédnout a nacházejí v posteli mrtvolu. Blondýna vlastně vidí sebe, jen oběti není vidět do tváře. Vracejí se domů a dochází k sexu. Černovláska propadá panice a začíná si stříhat vlasy. Nakonec se vše vyřeší tím, že si vezme paruku.

Nemohou spát a jdou do zvláštního klubu zvaného Silencio, který nám napovídá, že to co vidíme, tak není (viz puštěný záznam zvuku a tvrzení uvaděče, že to tak není..). Zazní krásná píseň od zpěvačky Rebecah del Rio – Crying a dějí se divné věci. Přichází blesky, třes atd, které nám naznačují, že přijde změna, zlom a přechod z jedné roviny filmu do druhé. Pak blondýnu probouzí kovboj se slovy, že je čas vstávat.

Mezitím dochází ještě k několika divným událostem, které jsou výplodem paměti blondýny z večírku, kdy došlo k odtajnění svatby a blondýně se rozpadla mysl.

Na večírku spatřila muže dva muže, ke kterým ostatní vzhlížejí s úctou a jeden z nich pil kávu. Ve snu se objevují jako mafiánští bratři, z nichž jeden má naprostou závislost na dokonalé kávě. Tito dva muži jsou zapleteni do vzniku filmu, kterou režisér odmítá a má za to být potrestaný – to by si blondýna přála za to, že ji sebral milenku. Ti ovládají celé impérium a to nám Lynch ukazuje pomocí jejich vlády po telefonech, divných hovorech atd.

Dále se zde objevuje muž v kostkované bundě a kloboukem, který na večírku jen projde a pozdraví gestem ruky. Ten ve snu vystupuje jako kovboj, který radí režisérovi.

Také stará žena Coco, která má snad jediná svou roli stejnou. Byla na blondýnu milá v realitě a tak je milá správcová i ve snu.

Nakonec samotný režisér, který ve snu byl podváděn svou manželkou, zbit jejím přítelem – čističem bazénů, okraden o všechny peníze a musel poslouchat kovboje. Ve skutečnosti na večírku vypráví, jak ho manželka podvedla, rozvedli se, jemu zůstal veškerý majetek a jí jen chudý čistič bazénů.

A poslední věcí, kterou je třeba zmínit, je modrý klíč. Ten se ve snu objevuje jako větší, trojúhelníkový, zvláštní a patřící do divné černé krabičky, představující temnou mysl blondýny. Ta se po zasunutí klíče a otočení rozpadá a proto mizí černovláska – v realitě jí také odešla. Klíč je symbolem modrého klíče od nájemného vraha, který sdělí blondýně, že vražda proběhla. (Já osobně si myslím, že ve skutečnosti černovláska zemřela, protože modrý klíč se v realitě objevuje u blondýny doma na stole.)
Konec snu.




Nesouvisející scény – podle mě zařazené do filmu z toho důvodu, že byly již natočeny a Lynch se jich nechtěl vzdát:
Jako první blud byl rozhovor mezi dvěma muži v restauraci Winkies, kde se sešli na snídani. Jeden vypráví svůj sen tomu druhému. Ten mezitím snídá a poslouchá. Druhý se jídla ani nedotkl. Když je vyprávění u konce, jeden jde platit a druhému se vybaví souvislosti. Jdou se podívat za restauraci a spatří tam bezdomovce, který přivodí jednomu infarkt.
Jako druhý minipříběh si dovoluji označit potyčku mezi nájemným vrahem a jeho známým, se kterým se schází v nějaké kanceláři kvůli deníku či zápisníku, kde dochází až k směšné vraždě, při níž je střelena i tlustá uklízečka a cize mluvící uklízeč. Vrah poklidí mrtvé a krade informace obsažené v zápisníku. Ovšem o co jde, nevím. Tomuto předcházely scény se sháněním informací vraha od prostitutek.
Zřejmě v této scéně šlo o představy blondýny, jak asi takový vrah pracuje.

Mamonn


Autor: mamonn

Popis / Obsah / Info k filmu Mulholland Drive
Snímkem Mulholland Drive se kultovní režisér David Lynch vrací po „odbočce“ Příběhu Alvina Straighta (1999, FP 2/2000) k vlastním tradičním postupům a tématům. Ve spletitém bizarním příběhu vychází z klasického filmu noir i z klišé hollywoodských titulů, po svém je však proměňuje v surrealistickou hříčku, v níž se smazávají hranice mezi filmovou skutečností a snem či noční můrou. Na jeho opus nelze vztahovat pravidla logiky; děj se vzpírá převyprávění a samozřejmě i jednoznačné interpretaci.

Atraktivní černovláska unikne vraždě, ale ztratí přitom paměť. Setká se s naivní blondýnkou Betty, před níž předstírá, že se jmenuje Rita. Společně začnou pátrat po její minulosti. Od okamžiku, kdy se z dívek stanou lesbické milenky, se vše ukáže mnohem složitější, než se zdá. Zdvojují se postavy a množí se záměny jmen. Ve hře se stále důsledněji uplatňují typické lynchovské figury (staroušci Irene a Dick, záhadný Kovboj, zpívající plačka) či rekvizity (modrá krabička aj.). Důležitou roli v kriminálním příběhu hraje též filmový režisér Adam...

Lynch se svými spolupracovníky natočil strhující podívanou, jež zaujme hitchcockovským budováním napětí, důmyslnou prací s tajemstvím, ironickou nadsázkou, spojenou s černým humorem, dráždivým erotismem i provokující snovostí. Významné je prostředí, v němž se příběh odehrává, tedy hollywoodské bulváry, domy a studia. Název je ostatně označením známé tamní ulice. – Film původně vznikl jako pilotní snímek pro seriál TV společnosti ABC. Ta jej však odmítla a Lynch dílo později přepracoval do verze pro kina. V úvodu se název objeví jen jako uliční ukazatel Mulholland Dr. – Zajímavostí je, že hudba Angela Badalamentiho (který si zahrál i postavu mafiánského bratra) se natáčela v Praze.

ZDROJ: Tomáš Bartošek; Filmový přehled 2002/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

11:20 - 12:05

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gerhard Jentsch

Jentsch Gerhard

Naposled navštívené:
Gerhard Jentsch

Jentsch Gerhard