Duben
ohodnotit

Mulholland Drive

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
147 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2002
„Příběh lásky a osamění z města, kde se sny mění v noční můru.“

Komentáře k filmu Mulholland Drive

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 36
PROCESOR
Hodnocení:
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Režie David Lynch. Zvyknul   jsem si, že má trochu   "jiný" filmy.   Záměny identit, dějový   regrese apod. Vlastně   přemýšlím, že ten film   nemůžu spravedlivě   ohodnotit a okomentovat,   protože mu prostě nerozumím   a nerad bych negativně   ovlivňoval budoucího   diváka.
M.A.G.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.2.2010
Šílený film.Naprosto   šílený a těžko   pochopitelný,hlavně ten   konec - to se člověk může   zbláznit :-)Lesbické scénky   byly odvážné :-)
Filmy podobné rázu mě   docela baví,ale nemůžu si   pomoct,tento nebyl až zas tak   velká extra třída.Takže   pro mě stačilo jednou a   dost.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2012
Nie všetky sny sa musia splniť
Úžasný film. Zvláštny   film. Ťažko pochopiteľný   film. Toto sa skutočne   vydarilo. Prvý raz to   vyzerá, že aj chápeme, ale   poslednú pol hodinu sme ešte   zmätenejší než predtým.   Film treba rozhodne pozrieť   viackrát, pretože na prvý   raz sa nedá pochopiť. No je   otázne, či ho pochopíte   aspoň čiastočne, mne sa to   taktiež podarilo iba tak   trocha. Prvá časť je   vlastne sen, túžba hlavnej   hrdinky ako si predstavuje jej   život v Hollywoode, nasleduje   potom prebudenie do krutej   reality. To sa ešte dá, plus   ešte niečo z filmu, ale čo   tá záhadná postava za   kaviarňou? Tí starí ľudia,   čo ju vo sne sprevádzajú z   letiska. Coco nemá nič   spoločne medzi tou Coco vo   sne a tou v realite. Čo   záhadný muž za oponou? Čo   tá šialená scéna v   kabarete? Vyznáte sa v   niektorých pohnútkach Adama?   Akú úlohu hrá Dan a jeho   zvláštne zdania o prízraku?   Ten sa nakoniec objavuje. A   čo najzvláštnejšia postava   desivého kovboja? Otázok je   mnoho, odpovede sa už však   hľadajú podstatne ťažšie.   Ktovie, či ich pozná sám   autor, pretože má zvláštnu   obľubu miasť diváka. Film   je však úžasný. Myslím   tie jednotlivé (zdánlivo   nesúvisiace) scény,   zaujímavý obraz   neľútostného Hollywoodu,   divočina, kde si musíte dať   na seba pozor. Troška   šialených scén, čierneho   humoru nezaškodí. Prekrásna   hudba. Výborné scény,   napríklad úvodná jazda   autom, mystické nočné mesto   a do toho neuveriteľne   prekrásna hudba (Badalamenti   sa zasa vyznamenal, je to   génius). Bizarná situácia,   keď nútia tajomní bratia   Adama preobsadiť hlavnú   úlohu, okorenená svojským   humorom, keď im s potešením   rozbije auto. Jemný,   decentný nádych erotiky   hlavných predstaviteliek.   Desivá scéna toho prízraku   a následný kolaps Dana.   Šialeno-desivý dialóga na   opustenom meste s kovbojom.   Nečakaný koniec, veľmi   znepokojivý. Na prvý raz som   hlavne vychutnával krásne   obrazy, niektoré zápletky a   hlavne prenádhernú hudbu.   Dej som nechápal. To sa dá   až neskôr, kde sa vám   neustále objavujú nové veci   a detaily, ktoré možno majú   opodstatnenie a možno ani   nie. Film bol inak pôvodne   plánovaný ako seriál, až   neskôr dotočený ako   celovečerný film, takže   možno sa i toto nejakým   spôsobom prejavilo.   Každopádne majstrovský   kúsok, ktorým som   fascinovaný a ešte sa   určite k nemu vrátim,   pretože zraje ako víno
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.10.2007
Ze začátku jsem si říkal,   že Lynch konečně natočil   něco co bych mohl pochopit   avšak v posledních 40   minutách mě opět   přesvědčil o opaku. Ale i   tak se jedná o jeden z mála   filmů, který se dá   pochopit.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Hrozný hrozný film. Je mně   úplně jedno z čeho autor   vychází i co tím chtěl   říci. Začíná zajímavě,   je napínavý, záhadný,   hudba stupňuje napětí.   Jenže se nikam neubírá,   přibývá osob, které se ve   snímku jen mihnou, aniž   tušíte proč a dál už to   je na vytočení. Bizarní -   to on opravdu je, zrovna když   jsem si říkala, kam se   poděli ti důchodci, co se   tak nasmáli v tom taxi, a kdo   to sakra vůbec byl - tak vida   - zrovna se objevili, drápali   se značně zmenšení   skulinou pod dveřmi a zase se   smáli a vrhali se po hlavní   hrdince, až si vystřelila   mozek z hlavy. Ještě tak dva   filmy od Lynche podobného   ražení, udělám to taky.   Zrovna tak se mně znechutilo   "Městečko Twin   Peaks", které chtělo   být tak záhadné, až bylo   nakonec směšné. Ale nevím,   možná jen já nejsem, čím   se zdám být :-(
RM
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.11.2007
?
MNo, tak jsem zhlédl film,   přečetl komentáře a jsem z   toho ještě více   tumpachovej. Téměř všichni   se v komentáři stavěj   děsně zasvěceně a já si   připadám hloupěji a   hloupěji. To jde vážně   pochopit se vším všudy, co   bylo na plátně? Atmosféra   skvělá, herecké výkony   super, ale s dějem si nevím   rady. Nebo se to musí ořezat   o tu fantazii na polovinu a   ještě pustit pozpátku?
Jestli chcete udělat   hrdinský čin, tak mi to   někdo vysvětlete.
Díky.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.9.2012
Pro mě nezasvěceného a   neznalce Lynche byl film   hromadou zvláštních   zajímavých ale   nesouvisejících a   zarážejících scén. Velmi   zajímavá byla kamera a hudba   - tajemno z mnoha scén   přímo sálalo, ale celkově   mě nenapadá nic co bych si z   filmu odnesl - vše jsem si   začal dávat trošku   dopořádku až s přečtením   obsahu.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2009
No aby to clovek pochopil musi   o tom trosku premyslet a   kouknout se na to nekolikrat.   Precetl jsem si i knizku s   nazvem Temne stranky duse,   zabyva se Lynchovo filmografii   a musim rict, ze je to genius.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2005
Pro mě nejlepší Lynchuv   kousek jaký jsem doposud   vyděl, doporučuji si předem   přečíst krátký popis k   filmu protože se jedná o   velice složité dílo, obě   dvě hlavní hrdinky   předveldli velice solidní   herecký výkon ze kterého mi   běhal mráz po zádech.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Skvela pohlcujici atmosfera a   skveli herci bohuzel nedokazou   vysvetlit zmatek, ktery   nastane ve druhe polovine.   Chcete tim vsich ni rict, ze   ta prvni pulka byl sen a az   druha pravda? A co ta   sebevrazda?
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2008
Ten film má neuvěřitelnou   sílu. Atmosféra hustá jako   hrachový ajntopf, sférická   hudba a v okamžicích   největšího napětí ruční   kamera. Pokud by se Lynch   někdy pustil do čistých   hororů, ty jeho by určitě   patřily mezi   nejintenzivnější. Scénář   je kombinací reality a   iluzí, složitou   psychologicko-filozofickou   cestou do nitra hlavní   hrdinky, která umožňuje   více možností interpretace   a která se v dnešním   filmovém světě hned tak   nevidí. Nejlepší na ději   je, že mi stále něco   uniká, i když jsem o něm   už přemýšlel až až :-).   Nesmím opomenout ani skvělé   (v případě Naomi Watts   brilantní) herecké výkony.   I přes všechnu   (zaslouženou) chválu je   Mulholland Drive na mé   poměry místy až příliš   bizarním surrealistickým   snímkem.
kockak1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.7.2011
Přesně jak bylo řečeno,   vidět film jen jednou   nestačí k tomu, aby ho   člověk pochopil. Pořád o   něm přemýšlím. Na druhou   stranu je otázka, jestli je   co chápat, neboť mi to   chvílemi připadá jako vize   člověka pomalu   propadajícího šílenství.   Inu, zajímavý je, neodtrhla   jsem oči, ale jestli dobrý   to je další otázka. Podle   mě až příliš bizarní.
Ingrid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2005
Lynchovy filmy plní na 100%   to, co od filmu čekám, tj.   ztratit se v jiném světě. K   Mulholland Drive člověk   sedne a v momentě nezná dne   ani hodiny....sedne a už se   neodtrhne...Je to víc než   dokonalý. A zjistila sem, že   tyhle typy filmečků se   nelíbí lidem netrpělivým,   nervózním a sebevědomým,   protože jim hrozně vadí,   že tomu nerozumí...nechápou   proč to je tak a to tak a   deptá je to....holt je zas   jednou někdo přechcal:) a to   je dobře
AcidBurn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2006
Jeden z nejdivnějších   filmů, jaký jsem zatím   viděl...každopádně lidem,   kteří trpí schizofrenií,   bych to nedoporučoval vidět.   Divný ještě víc než The   Cube, víc o schizofrenii než   Fight Club, zamotanější   než Memento...přesto se film   dá pochopit - ale stejně   jako knihu i film musíte   okrájet, abyste pochopili   obsah.
Wish
Hodnocení:
Přidáno: 27.7.2008
po tom, co jsme se dokoukali   na tenhle film, jsme se hned   připojili na net, abychom si   našli popisek a zjistili tak,   na co jsme se to vlastně   dívali:)) jediný, co nás   uklidnilo bylo to, že jsme   nebyli jediní, kdo Lynche   nepochopil:)) ale jinak za   zkouknutí to určitě stojí   - lesbický scény nebyly   špatný:))
Amthauer
Hodnocení:
Přidáno: 20.8.2009
Hodnocení se prozatím   zdržím. Atmosféru to místy   má velmi dobrou, režie   jednotlivých scén funguje a   Naomi Watts je tradičně   skvělá, surrealistické   vyprávění a velmi   obtížně přístupná   interpretace zde na rozdíl od   jiných   "obtížnějších"   filmů spíše nudí. Hlavně   k závěru už začíná film   působit tak zmateně, že   máte na výběr - buď   rezignovat a tupě sledovat ve   vlastním nepochopení nebo   pustit mozkové obrátky   naplno a pokusit se do toho   proniknout. Na první   podívání jsem znaven upadl   do možnosti číslo jedna,   což je ale jen má chyba a   pokud se někdy dokopu ke   snaze pochopit, jakože zatím   ji moc nemám, pak snad budu   hodnotit více.

Zdálo by se, že   takovýto komentář nikomu   moc neřekne, ale opak je   pravdou, říká: "Hrozí   vám, že dopadnete jako   já."
lucy.v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2010
Mé první seznámení s   Lynchem a úplně mě to   nadchlo. Miluju zmatené a   nezvyklé filmy. Tohle bylo   nad mé očekávání.   Párkrát jsem se v tom   ztratila a nemůžu říct,   že jsem vše plně pochopila,   ale to snad ani nejde. Super   obsazení, zpracování a   vůbec celý námět. Ale   pokud se někdo chce úplně   ztratit v ději, doporučuji i   Inland Imipre. Opět skvělý   film od skvělého Davida   Lynche. Díky Mulholland drive   jsem shlédla téměř   všechny jeho filmy a   rozhodně této zkušenosti   nelituji!
christinak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.9.2004
Více než hodinu vám tento   film pripadá naprosto   normální, neodlišující se   od ostatních dějově   podobných filmů.Více než   hodinu si myslíte, že ho   chápete... Ale pak přijde   druhá hodina a vy najednou   zjistíte, že to není zas   tak obyčejný film a že   nechápete vůbec nic! Ale i   tak stojí zato ho vidět.   Všem doporučuji!
zeus12xy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2014
co jiného čekat, než úlet
Příběh se vyvíjí   záhadně a zvláštně, pár   bizardních scén,to mám   ráda, Naomi je roztomilá a   krásná, Rita je tajemná.   Pak střih, běs,   úlet,všechno je jinak.   Krabička, klíč, láska,   zklamání, teta není, nic   není jak se zdálo být,   totální úlet. Tak se   vracím, přemýšlím,   namáhám si mozek, snažím   se být chytrá, vymýšlím   teorie, řešení, rozuzlení.   Pak to vzdám a najdu na netu   celkem kloudné vysvětlení,   které mě jakš takš   uspokojí. Film za   uškvaření šedé kůry   mozkové:-)
Bouvard
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.6.2006
Tak z tohoto filmu jsem mel   hodne zamotanou hlavu, na   druhy den jsem si ho musel   pustit znova a to uz jsem si   to zacal spojovat a ucite se   na nej podivam jeste jednou.   Dalsi z filmu, ktery lze jen s   tezi popsat slovy, ale ktery   vyvolava silne dojmy, jako   napriklad scena po rozhovoru   dvou muzu v kavarne.
Emzak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2004
O filmech od Lynche se dá   říci asi jediná věc, čím   hůře se dají pochopit, tím   lepší zřejmě jsou. To   platí i o tomto.
Mgb
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Moje hodnocení nemůže být   jiné, protože Lynchovi filmy   miluju. Tu jejich děsivou   atmosféru, ty podivné   postavičky, výbornou hudbu a   ten pocit na konci filmu, kdy   nevíte co si máte myslet a   jste dokonale zmateni. Tenhle   film má všechno. Musím si   fo pusti ještě několikrát,   abych to pochopil. A to je jen   dobře, tenhle film si to   zaslouží.
catherinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2007
Musela jsem se na to podívat   třikrát, abych z toho aspoň   něco pochopila. Nebo jsem   možná ještě pořád   nepochopila vůbec nic a jen   si to namlouvám. Anebo je to   možná úplně jinak. Líbilo   se mi to. Hodně.
Anamorph
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Upside-down
Mistr mystérie - David Lynch   - umí. Nechybí tu nic,   červený závěs a trpaslík.   A hlavně totální převrat v   ději. Nepochopitelné a   zároveň dokonalé.
ivosjan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2013
Proč recenzovat film   jedenáct let po jeho vzniku?   Protože jsem ho nedávno   znovu shlédl a chtěl   připomenout a doporučit   všem, kteří z nějakého   důvodu neměli tu čest. Pro   Lynchovy fanoušky je tento   příspěvek patrně nošením   dříví do lesa, pro ty,   kteří chtějí Lynche teprve   objevovat, je to možná pro   začátek nejpřístupnější   film. Narativní postupy   Lynche jsou samozřejmě   originální, nelze očekávat   souvisle odvykládaný   příběh, ale příběh tam   je, a při soustředěném   sledování filmu se dá   pochopit. Zejména však   vizuálně a svoji poetikou   zcela pohlcující dílo.
tony_2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2007
4 roky po zvláštnom a   nepochopiteľnom Lost Highway   natočil David Lynch svoj   další málo pochopiteľný   film,ktorý je aj napriek tomu   vynikajúci. Aj napriek svojej   dlhšej stopáži nenúti ani   na chvíľu a som si istý,že   na rozuzlenie len tak   neprídete.... Možno žiadne   ani neexistuje...:DD
walden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2013
Mam dve otazky k tomuto filmu.   Dokaze niekto presne vysvetlit   tu scenu v restauracii kde   jeden chlapik rozpovie tomu   druhemu svoj desivy sen...? A   druha otazka...Je mozne prist   na to kde presne zanechal   najomny vrah ten modry kluc a   kde ho hlavna hrdinka   nasla...?
AndyKaufman
Hodnocení:
Přidáno: 19.7.2007
Bylo to neuvěřitelně   uhrančivé... Hollywood,   zářící tmou tisíci okny   rozsvícených pokojů, až to   vypadá, jako by se nebe s   hvězdami zrcadlilo v jeho   bulváru. A do toho hudba,   nejkrásnější hudba, kterou   jsem kdy slyšel, doprovází   automobil po spící silnicí   - Mulholland Drive. Jenže   zlo, co se ukrývá pod   povrchem, se právě v   takovýto okamžik probouzí a   dovoluje tajemným postavám   vynořovat se za zdmi   restaurace Winkies, kovbojům   na osamělých rančích se   smrtelným klidem recitovat   zneklidňující filozofie,   infantilním důchodcům   měnit velikost a   posluchačům v jednom   zvláštním klubu zaslechnout   hudbu, přestože v něm není   kapela. Myslím, že v   případě MULHOLLAND DR.   můžeme mluvit o filmu,   který přestal být   rozpohybovanými obrázky, a   stal se neuchopitelným   pocitem.
cangalanga
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2015
Mulholland Drive amerického   režiséra Davida Lynche nás   přivádí do mystické   časové smyčky, ve které se   střídá sen s realitou a   pocitem viny hlavní hrdinky.   Je však velmi obtížné   definovat přesnou hranici   mezi realitou a snovým   světem. Do jisté míry je   tento snímek prazvláštním   způsobem znepokojivý,   nicméně nás právě tou   svou zvláštní potemnělou a   hypnotickou atmosférou láká   ponořit se hlouběji do   Lynchova světa jeho mysli.   Mnoho otázek před námi   vyvstává a my na ně   začínáme hledat odpovědi s   touhou rozluštit jednotlivé   indície Lynchova filmu. Tento   film můžete vnímat   několika způsoby. Buď se   budete snažit hledat   jednotlivé roztroušené   indície velmi mistrně   skryté ve filmu a skládat je   do nějaké smysluplné   mozaiky, nebo se jen   ponoříte do atmosféry filmu   a necháte se unášet svými   pocity. Jeden i druhý způsob   vás však dovede na   Mulholland Drive. Při této   cestě na vás může padat   úzkost, kdy se můžete   začít cítit omámeně a   ztraceně. A může se vás   také zmocnit pocit jakési   blíže nedefinovatelné   psychické schizofrénie,   pokud se až příliš   ztotožníte s hlavními   postavami filmu a necháte se   temnou a úzkostlivou   atmosférou filmu až   příliš strhnout a pohltit.   Jsou zde mnohé scény, které   bychom mohli označit za   jednoduché, ale tím, že   jsou natočené právě   Lynchem, dostávají úplně   jiný rozměr, kdy jejich   prostřednictvím v nás David   Lynch vyvolává zvláštní   druh jemného vlnění   úzkosti, znepokojení až   postupně se stupňujícího   napětí. Například dialog   mezi dvěma muži ve Winkie´s   restauraci. Navíc jsou tyto   zdánlivě jednoduché scény   znásobené důmyslně   vybranou hudbou na pozadí a   mistrným pohybem kamery. To   jsou všechno jemné detaily,   které se však stávají   důležitou součástí   výsledného vyznění té   které scény. O Lynchově   tvorbě můžeme hovořit jako   o bizarní projekci stavu jeho   mysli, ale jsou to projekce,   které jsou součástí   něčeho daleko většího a   smysly neuchopitelnějšího   než je náš trojrozměrný   svět. Kdo se tento svět   snaží poodhalit a přijmout   do své vlastní reality,   stává se součástí   Lynchovi projekce jeho   vlastní mysli. Když potom   vezmeme do úvahy, že je vše   propojeno, potom poznáváme,   že stejná projekce Lynchovi   mysli je zároveň i naší   vlastní projekcí. A to je   velmi znepokojivé už samo o   sobě. Avšak v člověku je   vždy něco temného a   záleží jen na něm, zda-li   tuto temnou stránku své   duše bude mít pod kontrolou,   nebo ji nechá zmocnit se ho.  

Hudební   kulisa je stejně znepokojivá   jako samotný film. Je   součástí celého   příběhu. A stává se   důležitou součástí   některých scén, jako je   například ta z kabaretu   Silencio, kdy kouzelník   začíná provolávat:

„Není tu   kapela“
„Nemáme   kapelu“
„Tohle   všechno je ze záznamu.“

A vy vidíte tu   zpěvačku a slyšíte ji   zpívat. Tu nádherně tesknou   hudbu. A potom ji spatříte,   jak na pódiu odpadne, ale   píseň trvá dál. To je   vrcholný okamžik skutečně   silného momentu, kdy se mne   osobně zmocňuje něco velmi   nedefinovatelného. Jakýsi   blíže nespecifikovatelný   pocit, že se nacházíte v   cizím snu, kde by jste   vlastně ani být neměli. Na   tomto místě si je možné   uvědomit tu výjimečnou   Lynchovu absurditu, před   kterou byste chtěli utéct,   ale zároveň vás něčím   jedinečným přitahuje a vy   zůstáváte tam, kde jste a   necháváte se unášet stále   hlouběji do modré krabičky,   která vás nakonec pohltí   svou temnotou, jako   teleportačním výtahem mezi   snem a skutečností. Na   podobných místech jako v   kabaretu Silencio se   setkáváme s genialitou   Lynchovi tvorby, kdy zvuky   trvají, i když by už   vlastně ani neměli, protože   už není těch, kteří by je   hráli anebo zpívali. To ve   mně evokuje představu, že i   náš trojrozměrný svět je   jen záznamem toho, co trvá   věčně. A to je do jisté   míry opět pro mne velmi   znepokojivé zjištění.

A tu už vám   nezbývá nic jiného než se   nechat pohltit onou modrou   krabičkou, protože je to   pocit tak schizofrenní, že   chcete před tím vším   utéci. A právě modrá   krabička je tou cestou z té   časové smyčky, ve které   jste se ocitli. A vy tušíte,   že je to právě ta modrá   krabička, která vede k   vašemu prozření.

Přiznám se, že   tvorbu Davida Lynche miluji,   protože v ní objevuji   úžasný prostor a hloubku.   David Lynch je skutečným   filmařským režisérským   Mistrem, který své filmy   skládá jako puzzle, ale   výsledná mozaika je pro mne   osobně pokaždé vrcholným   filmařským zážitkem a   jedinečným uměním.
Tomcat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2007
Vysvětlení pro RM (interpretace)
Diane Selwyn žijící v   kanadském městečku Deep   River vyhrála tamní   taneční soutěž. Její teta   bydlící v L.A. zemřela a   odkázala ji peníze. Diane   odlétá do L.A., kde se chce   stát úspěšnou   hollywoodskou herečkou.   Ubytuje se v nájemním bytě.   Zůčastní se hereckého   konkurzu na hlavní roli ve   filmu "Příběh Sylvie   Northové". Starší   režisér Bob Broker ale   hlavní roli obsazuje lepší   herečkou - Camillou Rhodes.   Diane se seznámí s Camillou   a jejich přátelství   přeroste v lesbickou lásku.  
Camilla se stává   úspěšnou herečkou a ve   filmech, kde hraje hlavní   role, prosazuje do   vedlejších rolí Diane.   Mladý režisér Adam Kesher   si vybírá pro hlavní roli   svého nového filmu Camillu.   Adam přistihuje svoji ženu   při nevěře. Rozvádí se a   od soudu odchází jako   vítěz. Získal většinu   majetku a dům. Při   natáčení se zamiluje do   Camilly. Camilla postupně   ukončuje vztah s Dianne.   Pozve ji do Adamova domu na   párty. Muži, kteří   limuzínou vezou Diane,   nečekaně zastaví na   Mulholland Drive. Diane se   lekne. Vzápětí se vše   vysvětlí. Překvapení si   vymyslela Camilla, která   odvádí Diane zkratkou do   domu. V domě se Diane baví s   Adamovou matkou a Adam   oznamuje přítomným, že se   žení s Camillou. Při tom si   Diane všimne odcházejícího   muže v covbojském klobouku.  
Diane se Camille, za   zhrzenou lásku a za svůj   herecký neúspěch ze   kterého ji viní, rozhodne   pomstít. V restauraci Winkies   se setká s nájemným vrahem,   kterému předá fotku Camilly   a tetiny peníze. Vrah řekne   Diane, že potom co vraždu   provede, pošle klíč a   ukáže ho. Diane se ptá od   čeho je. Této absurditě se   on směje. Diane si všimne,   že servírka, která je   obsluhuje se jmenuje Betty a   setká se pohledem s   neznámým mužem, který sice   neví, že se domlouvá   nájemná vražda, nicméně   to nevědomě vycítí.
Od té doby tohoto muže,   jmenuje se Dan, pronásleduje   hrůzostrašný sen. Sedí v   této restauraci u stolu, kde   seděla Diane s vrahem a za   přítelem, který platí u   pultu, stojí za zdí chlap s   děsivou tváří. Aby se   noční můry zbavil, pozve   svého přítele do   restaurace. Přítel se   jmenuje Herb a po vyslechnutí   tohoto snu jdou zkontrolovat,   co je za zdí. Dan dostane   infarkt způsobený jeho   představivostí a umírá.
Vrah vykonal zakázku a   posílá klíč Diane. Diane   se přestěhuje do   vedlejšího bytu. Lituje   svého činu, protože přes   všechno měla Camillu ráda.   Vezme si prášky a usne.
Pokud budeme vycházet z   "Výkladu snů" od   Zikmunda Freuda a jeho   definice snu, která zní asi   takto: "Sen je iluzí   vycházející z útržků   reality s cílem plnit   přání spícího.", tak   by se Dianenin následný sen   dal vyložit takto -
Žena, která jede v   limuzíně po Mulholland drive   je Camilla. Má její tvář a   ve snu si bude říkat Rita.   Realitou je, že ve stejné   situaci Diane byla. Muži   chtějí Ritu (Camillu)   zabít, ale nepovede se jim   to. Diane by chtěla ve svém   snu Camillu zachránit,   vrátit své rozhodnutí   zpátky.
Ve snu se   Diane jmenuje Betty, protože   si toto jméno přečetla v   restauraci Winkies. Ve snu   teta odjíždí z domu do   kterého se Betty (Diane)   stěhuje. Diane konstatuje   její smrt (odjela - zemřela)   a chtěla by se nastěhovat do   pěkného baráku na   Mulholland Drive jako Camilla.   Betty (Diane) oslní svým   hereckým uměním na   konkurzu. Ve skutečnosti to   Diane asi zvorala nebo nemá   talent, protože jinak by ji   Camilla coby úspěšná   herečka a její milenka   nemusela shánět vedlejší   role (viz. rozhovor s Adamovou   matkou). Vinu za to, že se   nemůže prosadit, ale dává   filmovým bossům a jejich   intrikám.
Rita   (Camilla) má v kabelce modrý   klíč. Klíč představuje   smrt pro Camillu. Ve snu se   pouze oproti skutečnosti   jeví jako větší a modrý.   Diane byla v reálu zvědavá   od čeho je, tudíž ve snu   vzniká spojení modrý klíč   - modrá skřínka.
Ve   snu je Adam vyhozen ze svého   domu, je špinavý a vypadá   to, že je na mizině. Diane   by si to takhle přála za to,   že ji připravil o lásku   Camilly. Ve skutečnosti je   Adam bohatý a z rozvodu   finančně vytěžil.
Covboj - muž, kterého   Diane zahlédla na párty. Ve   snu vystupuje jako posel   varování od filmových   bossů. Coco - matka Adama. Na   párty byla k Diane   schovívavá. Ve snu se proto   objevuje jako hodná paní   domácí. Silencio club - má   naznačit, že Diane spí.
Když se Diane ze snu   probudí, uvědomí si opět   realitu. Předá sousedce, se   kterou si vyměnila byt, její   věci a pak vzpomíná na   Camillu a vidí ji v   představě. Výčitky   svědomí, nevratnost   rozhodnutí a strach z   potrestání (sousedka se   zmínila, že Diane hledají   detektivové) nakonec vedou k   sebevraždě.
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
Hypnotické, nadpozemské….   Myšlenkový labyrint Davida   Lynche. Zdrcující dílo,   při kterém se mi těžko   dýchalo. Lars von Trier   vyzařuje své démony ve   filmech formou vizuálních   obrazců - David Lynch jde   hlouběji do divákova nitra,   dokáže ho přes celou svou   minutáž držet za ruku a   doprovázet ho peklem, kterým   si v nejtemnějších snech   nedokážeme představit.   Během téhle výpravy se nám   těžko dýchá při pohledu   na jeho kompozice, _______   jsou hypnotické, kulisy   surrealistické, zvuky   psychedelické a jeho   rafinovaný záměr má   těžký dopad na naší   psychickou stránku a lidské   chování. Otevře nám   temného pasažéra, který se   v nás nachází. *******   Část s tajuplnou modrou   kostkou v záběru při pádu   na zem mě David Lynch dostal   do hypnózy a mám chuť' se   už nikdy neprobudit *******   Do nejmenšího detailu   promyšlená s velkými   potížemi   "pochopitelná" hra   s divákem, na jejímž konci   sami nevíme, jestli nejsme   náhodou uprostřed jakéhosi   rafinovaného herního   systému, nebo nám udělal   David Lynch další díru do   hlavy.
ElFal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.6.2004
Myslím, že režisér David   Lynch, toho má už mnoho   zasebou. Rozhodně se to   potvrdilo ve filmu Mulholland   Drive.Do půlky filmu si   člověk myslí, jak není nad   věcí, ale skutek je pravdou.   Na konci člověk zjistí, že   neví, o čem film vlastně   byl. Rozhodně doporučuji   sledovat v průběhu děje   pár klíčových věcí,   které prolomí onu   nepochopitelnou motanici.To je   výzva!
anelorka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.6.2008
Lynch...no jo Lynch, vážně   hodně dobrý kousek, člověk   ho musí vidět víckrát, ale   stejně mu to nepomůže   pochopit uplně všechno,   každopádně to je typické   pro Lynche. Podívejte se a   uvidíte samy kolik toho   pochopíte...
MartinKopr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2005
Mulhollan Dream
Naprosto geniální práce   Davida Lynche. I když   Příběh Alvina Straighta   pokládám za výborný   počin, tak musím   konstatovat, že jsem velmi   rád za návrat k původnímu   stylu (respektvi k motivu   snu).

Nechci   nikomu kazit zábavu   vylíčením mého pohledu na   zápletku filmu (znalci D.L.   jistě nepotřebují aby se   jim do toho někdo pletl).   Snad jen trochu napovím. 1.   Zkuste číst film pozpátku   :-)

No nevím   jestli jsem napověděl, ale   ...
discoball.mind
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2013
10/10
... A JEŠTĚ NĚCO ! NESNASIM   VAS ZA TO VYSVETLENI V POPISE!   ZNASILNILI STE TENTO FILM TIM   ZE SI KAZDY MUZE PRECIST O CEM   TO JE! TIM PADEM JSTE NAPROSTO   ZKAZILI VESKEROU DIVAKOVU   FANTAZII ! LIDI NEČTE TE   TO... VYSVETLENI NENI JEN   JEDNO ! KAZDY SI MUZE NAJIT TO   SVOJE...
CityOfLove
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2014
Nejde o význam, jde o dojem   a tenhle film má úžasnou   atmosféru. Scéna s kafem,   nebo Coco, opravdu čistě   vykreslená postava, je   naprosto bez chyby. Tady nejde   o děj, tady jde o perfektně   namíchanou směsici pocitů,   kterou ve vás zanechá.   Vykašlete se na otazníky,   tady o ně nejde.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27636minih27636Samotáři (2000) 
Samotáři n
minih39762minih39762Jeskyně (2005) 
The Cave n
minih139232minih139232Moonwalkers (2015) 
Moonwalkers n
minih54879minih54879Poslední vládce větru (2010) 
The Last Airbender n
minih16963minih16963Princezna ze mlejna 2 (2000) 
Princezna ze mlejna 2 n
minih159842minih159842The Titan (2018) 
The Titan n
minih20415minih20415Tajemná záře nad Pacifikem (1980) 
The Final Countdown n
minih60296minih60296Nils Holgersson (1980) [TV seriál] 
Nils no fushigi na tabi n
minih29920minih29920K-9: Můj přítel se studeným čumákem 2 (1999) [Video] 
K-911 n
minih42044minih42044On je žena! (2004) [TV seriál] 
On je žena! n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10