ohodnotit

Modrý závoj

Žánr:
Rok:
1941
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1945
„Romantický film o síle lásky a vzájemném porozumění se znamenitým výkonem Vlasty Matulové v náročné dvojroli“

Komentáře k filmu Modrý závoj

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 7
hellodoly
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2018
I já slaboduchá :-/ napíšu   svůj komentář. Krásný   film jako ostatně všechny   filmy této doby. Krásné   ztvárnění sester v podání   výborné paní Matulové. A   na adresu činila pana   Mesantropa, jak si vůbec   může dovolit takto   kritizovat všechny kdo má   snad jiný názor než on   sám?
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.11.2013
Můj oblíbený, romantický   film, díky Matulové a   Högra, splní, že když mám   blbou náladu, tak sledování   mě uvede opět zpátky mezi   normální lidi. Mladý   fešný Höger, nemá   ponětí, že se schází se   dvěmi sestrami-dvojčaty a   krásná Matulová, která   oběma sestrám dala své   kouzlo. Je to sentimentální   příběh, nějaká slzička   ale dobrák Králíček,   kterého hraje Saša Rašilov,   nás vždy vrátí ze snu na   zem
Hortensie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2012
Dříve, nežli se pustím do   rozboru Modrého závoje, mám   zde vzkaz pro pana cynika   Misantropa, autora   předchozího komentáře -   víte, pokud opravdu   považujete za slaboduché ty,   kteří milují krásné,   citlivé a laskavostí   naplněné prvorepublikové   filmy, lze označení   "slaboduchý občan"   považovat spíše za   lichotku. Urážet odlišný   vkus od toho našeho je   typickým příkladem lidské   povahy. Každému, co jeho   jest a dle svého vkusu,   nicméně nemám pocit, že   to, že se někomu líbí   diametrálně odlišný žánr   nežli mně, je důvodem k   urážkám druhých (nejen)   uživatelů FDB a   oprávněním k tomu, abych je   nazývala slaboduchými   občany. Ano, jsem slaboduchý   občan, neboť jsem s   nadšením zhlédla Modrý   závoj, film naplněný   lidskostí, láskou, ale   takové slabostí, bojem s   vlastním svědomím a s   úctou k nejcennějšímu   daru, který můžeme od   života dostat - a tím je   zdraví. Pokud tedy opravdu   oceníme tyto jeho hodnoty,   opravdu se za označení od   pana Misantropa - slaboduchý   občan - není důvod stydět.  

Vlasta   Matulová nebyla okouzlující   kráskou v pravém smyslu   slova. Za A. Mandlovou, N.   Gollovou, L. Baarovou či H.   Vítovou přece jen   zůstávala trošku ve stínu.   Tím nechci nijak uškodit   jejímu hereckému projevu,   nicméně skutečným vampem   opravdu nebyla. Měla však   jiné hodnoty - procítěný   projev, naplněný   barvitostí, což výborným   způsobem předvedla ve své   dvojroli, kdy obě dvojčata   (Martu a Helenu) ztvárnila   jedinečně, osobitě,   odlišně...Dokonce i Karel   Höger, jemuž milovnické   role příliš nesedly   narozdíl od pozdějších   dramatických, zde podává   slušný výkon trochu   nevyzrálého, trochu   bohémského herce. Vladimír   Leraus v postavě očního   lékaře zosobňuje opravdovou   lidskost, upřímnost, ochotu   pomoci druhým. V postavě   profesora Gerause, specialistu   na oční operace, je   výborný senior rodu Vydrů -   svérázný, ale opravdový   profesionál. Kolotoč postav   uzavírá prostý pan   Králíček, který pomáhá   oběma slečnám Hronovým,   představovaný Sašou   Rašilovem - s ním se kdysi   potkala jedna moje známá a   říkala, že to byl člověk   prostoupený slunce a   laskavostí - přesně   takový, jako pan Králíček   v tomto snímku. Škoda, že   černobílý film nám   neukázal skutečný odstín   modrého závoje, ale o to   více je na nás, divácích,   si představit barvu tohoto   klíčového předmětu,   který tolik zasáhl do   života dvou sester - v té   mojí představě byl   nádherně blankytně modrý   jako obloha sama.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2018
Překvapivě dobrý snímek,   který diváku poskytne   filmový zážitek i   přestože se řadí do   kategorie pro pamětníky.
nick4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2009
Karel Hogger jako milovník a   Vlasta Matulová ve dvojroli   dvou sester.Melodramatický   příběh s výbornou Vlastou   Matulovou,Karlem Hoggerem a   Sašou Rašilovem v hlavních   rolích.
Velká škoda   že Vlasta Matulová v   pozdější době měla tak   málo kvalitních rolí.Karel   Hogger zde také předvádí   své výborné recitační   umění.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2018
Vlasta Matulová v dobře   podané dvojroli sester -   dvojčat, uhrančivý hlas   Karla Högera a roztomilá   postava Saši Rašilova, to   jsou důvody, pro které je   možné tento film z   protektorátní kolekce   romanticko-sladkobolných   snímků doporučit i   současnému divákovi. Mě   ale bohužel příliš   neoslovil, i když své   kvality (jak herecké, tak   dnes už i dokumentární)   bezesporu má.
Misantrop
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.10.2011
Tak toto je film určený   spíše pro ženy a pro   všechny slaboduché občany   vůbec. Nám cynikům   nicméně může dobře   posloužit jako terč   četných ironických   poznámek, když už jsme se   nechali zlákat k jeho   sledování. Celková   slaboduchost tohoto filmu je   úplně směšná. Snad by   vhodně zapadl leda do   programové nabídky dejme   tomu televize Prima Love, kde   by mohl být ve společnosti   svých sourozenců. A ještě   jen tak mimochodem: ten   Číňan, o němž se zmiňuje   slepá slečna, že se mu   zdál sen, že je motýlem,   nebyl císař, ale taoistický   filosof jménem Čuang-c'.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih8986minih8986Chléb, láska a... (1955) 
Pane, amore e... n
minih5831minih5831Dáma na kolejích (1966) 
n
minih90125minih90125Stužka písku (1968) 
A Twist of Sand n
minih12018minih12018Marečku, podejte mi pero! (1976) 
Marečku, podejte mi pero! n
minih24543minih24543V každém pokoji žena (1974) 
n
minih28460minih28460Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001) 
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko n
minih52768minih52768Mein Kampf (2009) 
Mein Kampf n
minih74752minih74752Úsměvy (1996) [TV pořad] 
n
minih6485minih6485Dnes naposled (1958) 
Dnes naposled n
minih25715minih25715Hořící sníh (1972) 
Gorjačij sněg n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

75.5 % (42)
7   - argenson
8   - curil
8   - jarda53
9   - clara.bow
6   - green-tea
8   - Hortensie
7   - Angelika28
4   - hvezdyn
8   - Serpentina
1   - Misantrop
8   - payo1555
8   - REKBRIT
8   - melakara
8   - collen
4   - Faye
8   - nick4
7   - Kycky
6   - Andrejevna
7   - diamant
9   - dederon
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 156347
Osobností: 644898
Fotografií: 597798
Plakátů: 286308
Obsahů a biografií: 143501

Poslední komentáře

Pawn Shop Chronicles (2013)

Pawn Shop Chronicles
Tři grindhousové povídky,   které se mezi sebou   prolínají okrajově   připomínají tvorbu Quentina   Tarantina, ale na jeho   dokonalost více >

Autor: topipig | Hodnocení: 8 / 10

Vinnetou - Rudý gentleman (1964)

Vinnetou - Rudý gentleman
"Ribanno!!"   "Vinettou!!!"   Nezapomenutelné volání v   jeskyni, když jde Vinettou   osvobodit Ribannu. A taky   více >

Autor: topipig | Hodnocení: 10 / 10

Mlčení (1963)

Mlčení
Musím říct, že Bergmana   moc nakoukaného nemám a   Mlčení si mě získalo hned   několika atributy. Komorní   příběh, snímání kamery,   absence více >

Autor: topipig | Hodnocení: 8 / 10

Hellboy (2019)

Trochu jiný Hellboy

Hellboy
Tohle podání Hellboye se mi   líbilo. Humor, postavy jsou   OK, triky taky dobrý. Na můj   vkus až příliš mnoho   vnitřností. Což podle mě   nebylo úplně nutné.

Autor: VykoukalL | Hodnocení: 7 / 10

Osmy (2014) [TV film]

úcta

Osmy
jen a pouze z úcty k minulým   tvorbám p.STRACHA dávám   5;dobu jsem zažil,nemám co   dodat.I mistr se může   občas utnout,je to lidské.

Autor: Stan.K. | Hodnocení: 5 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.129/0.096