Jeden svět
ohodnotit

Mezek

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1986

Obsah filmu Mezek

 
Titulní postava filmu Vladimíra Drhy vychovatel internátu Viktor Mezek se pokouší tvrdohlavě měnit k lepšímu své svěřence, hornické učně, což se moc nedaří. Vůbec si nepřipouští, že ho práce natolik pohlcuje, že zanedbává své soukromí a jeho rodina se tak ocitá na samém okraji zájmu. Proto se také ocitá v prohlubující krizi, kterou on sám není schopen řešit. Film se vyznačuje věrohodným zachycením zvoleného prostředí, a i když je plný hornického mládí, úspěšně se vyhýbá nástrahám budovatelských nebo výchovných frází.

Autor: curil
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.10.2017
Strasti a slasti vychovatele na internátě   hornického učiliště. Že právě hornického   snad už nepřekvapí. V hlavní roli se blýsknul   Jiří Hálek a velice dobře. Civilněji   takového vychovatele snad už ani podat nešlo.   Na snímku je také příznačné, že pro   větší věrohodnost byli ve značné míře   použiti neherci, což autenticitě hodně   dopomohlo. Výchova mládeže musela být v   souladu se socialistickou morálkou, ale když   jsou výchovné metody mizerné, zákonitě je   morálka také. A právě to se objeví v   anonymním dopise, který byl doručen na   ředitelství s úmyslem vychovatele očernit.   Takový vychovatel byť se snaží sebevíc, vždy   se někde najde něco, co je špatně. A to se   týká i jeho kolegů, kterým se jeho metody   také nelíbí. V příběhu je postavení z obou   stran. Postoj jak vedení internátu, tak i   mládeže. Tvůrci se nevyhnuli ani šikaně a   řešení značně problematických jedinců.   Námět je moralizující spojený s kritikou   společnosti. Vyniká tu i jistá psychologie a   hlavně filozofie problému. Snímek kupodivu   působí až dokumentárním stylem, a tak je   realičnost z každičké scény velice silná. O   komedii či drama se v žádném případě   nejedná. Jsou tu věci postaveny tak jak jsou a   divák nechť si vezme to své a názor na danou   problematiku udělá sám.
Bape
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.9.2008
Zajímavé na filmu jsou civilně pojaté herecké   výkony dospělých herců v rolích vychovatelů.   Dlouho jsem žil na internátu a mohu potvrdit že   vylíčení vztahů je poměrně věrohodné. Film   má pomalý rozjezd, kdy váháte čí se na toto   opravdu chcete dívat, ale později vás docela   chytne a myslím že stojí za to ho aspoň jednou   vidět.


Hodnocení:n12345678910
Mezek (1985)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190278
Osobností: 697377
Fotografií: 762979
Plakátů: 375680
Obsahů a biografií: 177918

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10