Duben
ohodnotit

Láska

Amour

Další název:
Liebe; Love
Rok:
2012
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
14.2.2013
„Jak těžké je vyrovnat se s utrpením blízkých...“
Popis / Obsah / Info k filmu Láska
„Jakmile člověk dosáhne určitého věku, musí se vypořádat s útrapami lidí, které miluje: rodičů, svého partnera. To je nevyhnutelné,“ řekl Haneke. „Je velmi obtížné vidět trpět své milované,“ dodal Haneke. Film zachycuje útrapy stárnoucího manželského páru ve věku kolem 80 let, kdy se žena stane závislou na trvalé péči. Hlavní postavy Anne a George, jsou spolu už dlouho, mají dceru a stále se ještě mají rádi. Anne však jednoho dne postihne mozková mrtvice, která jí ochromí polovinu těla. Muž ji nechce dát do domova důchodců a stará se o ni sám. Ale po její druhé mrtvici se situace dramaticky zhorší.

Oscar, Zlatá palma v Cannes, 5 Césarů to jsou nejdůležitější z mnoha cen, které zdobí tento film.

Zdroj: ČT
Ve francouzském znění s titulky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska
Manželé Georges (Jean-Louis Trintignant) a Anne (Emmanuelle Riva) jsou učitelé hudby. Jejich láska a pevné pouto, které se prohlubovaly roky společného života a vášní pro klasickou hudbu, je náhle vystaveno těžké zkoušce. Stáří si vybírá svou daň – Anne prodělá mozkovou mrtvici a její okolí se musí smířit s její proměnou. Nic není jako dřív ani pro jejich dceru Evu (Isabelle Huppert). Michael Haneke se ve svém nejnovějším filmu zaměřil na subtilní téma lásky bojující s nevyhnutelným.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska
Georges a Anna jsou osmdesátníci, ale ještě nepociťují tíhu let. Oba vyučovali hudbu a z jejich živého rozhovoru po návštěvě koncertu je patrné, že je vždy spojoval soulad. Jejich dcera žije s rodinou v cizině. Jednoho dne postihne Annu výpadek paměti, první signál onemocnění. Georges se tak octne před tvrdou zkouškou. Ač sám starý a zesláblý, odmítá řešení navrhované pragmatickou dcerou. V době, kdy se pojem láska často kryje s představou sexuálního uspokojení, natočil Michael Haneke film o staré dvojici, která nepřestala cítit skutečnou lásku ani po dlouhém soužití. Bez ní by Georges nemohl o Annu pečovat doslova do posledního dechu. A jeho závěrečný akt, jakkoli extrémní, nelze chápat jinak než jako projev lásky. Meditace o stáří a umírání nemůže být veselá, ale díky tvůrci a představitelům je nezapomenutelná.
MFF Karlovy Vary 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Láska
V komorním psychologickém dramatu Láska potvrzuje Michael Haneke své postavení předního současného světového filmaře. Na rozdíl od svých předcházejících děl, v nichž se často uplatňuje explicitní násilí, drsný erotismus, často spojený s perverzí, a krutost, tentokrát ve svém nejosobnějšímu opusu přináší strhující esej o stáří, o nemoci a o smrti. – Po předznamenání v kratičkém prologu, naznačujícím, co se stalo, se odvíjí příběh manželského páru osmdesátníků, bývalých učitelů hudby, Georgese a Anne. Jejich poklidný život ve velkém pařížském bytě, kde jsou obklopeni vážnou hudbou a knihami, se změní, když žena prodělá po mozkové atace nezdařenou operaci a vrací se domů na kolečkovém křesle. Její stav se rychle zhoršuje a Georges se o ni musí stále více starat. Dělá to s láskou a s trpělivou obětavostí, neboť jí slíbil, že už ji nikdy nedá do nemocnice. Když už ani jeden nemohou dále, uspíší její konec… - Vyprávění se odvíjí ve strohých obrazech statické kamery a je uzavřeno do prostoru bytu. Kromě obou protagonistů ve vynikajícím podání Jeana-Louise Trintignanta (nar. 1930) a Emmanuelle Rivaové (nar. 1927), do bytu přichází jen několik postav, zejména jejich dcera Eva. Vše se tedy koncentruje do popisu vztahu manželů a jejich každodenního, stále více omezeného bytí. – Zdánlivě chladný záznam uzavírání dvou životů se jeví na první pohled jako poněkud odtažitý. Má však vnitřní emocionální náboj, odlišující dílo od podobných, stále častějších titulů.

-tbk- Filmový přehled 3/2013, str. 9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

15:25 - 16:05

36 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

26 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

26 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10