Zari
ohodnotit

Krvavé pobřeží

Čch' pi

Další název:
John Woo's Red Cliff; Krvavé pobrežie; Chi bi; Chek bik; Red Cliff; Red Cliff: Part I; The Battle of Red Cliff / Krvavé pobrežie (SK)
Rok:
2008
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
18.6.2009
„Výpravné akční drama z doby Tří císařství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krvavé pobřeží
Příběh filmu se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv v Číně vládl jeden císař, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku. Jeho cílem je zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Od císaře si vyžádá souhlas k uskutečnění mise, kterou by umlčel dvojici těžko zvladatelných vojevůdců Liu Beia a Suna Quana. Vojenská výprava ničí armádu, v jejímž čele stojí Bei, tlačí ji k ústupu a přesvědčuje protivníkova hlavního vojenského stratéga, že jejich jedinou nadějí na vítězství je aliance se Sun Quanem. Rostoucí obavy z nadcházející bitvy, která s konečnou platností určí budoucnost celého národa, nutí obě strany k mohutným přípravám.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavé pobřeží
Legendární hongkongský akční specialista John Woo a světová superstar Tony Leung se poprvé od filmu Hard Boiled z roku 1992 setkali při filmové práci a natočili historické drama o zlomové bitvě v roce 208 n.l., jež předznamenala konec dynastie Chan. Na začátku filmu Krvavé pobřeží, který vznikl na motivy populární čínské pověsti, zastihujeme premiéra a generála v jedné osobě Cao Cao (Zhang Fengyi), jak po císaři Xianovi (Wang Ning) z dynastie Chan vyžaduje souhlas k uskutečnění mise, kterou by umlčel dvojici těžko zvladatelných vojevůdců jmény Liu Bei (You Yong) a Sun Quan (Chang Chen). Po císařově svolení vojenská výprava ničí armádu, v jejímž čele stojí Liu Bei, tlačí ji k ústupu a přesvědčuje protivníkova hlavního vojenského stratéga Zhuge Lianga (Takeshi Kaneshiro), že jejich jedinou nadějí na vítězství je aliance se Sun Quanem. Rostoucí obavy z nadcházející monumentální bitvy, která s konečnou platností určí budoucnost celého národa, nutí obě strany k mohutným přípravám. Krvavé pobřeží, původně plánované jako jednodílný film, bylo nakonec kvůli své pětihodinové délce rozděleno do dvou částí.
Distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavé pobřeží
Ve třetím století stála království Wu a Xu ve válce proti vojevůdci Cao Cao, který se snažil sjednotit Čínu. Království Wu i Xu ovšem nedosahovala takového počtu vojáků jako jejich protivník Cao Cao, proto uzavřela dohodu a spojila se proti němu. Ani to jim ovšem nestačilo aby se alespoň rovnala vřavám protivníkovy armády. Můžeme se těšit na bitvy jak na moři tak na souši.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavé pobřeží
Známý tvůrce akčních filmů John Woo se po mnoha letech vrátil do rodné Číny, aby tu natočil velkolepou historickou podívanou Krvavé pobřeží (správný název by byl Rudý útes), pojednávající o okolnostech a průběhu nejslavnější čínské bitvy u Rudého útesu v roce 208 n. l., kde se střetla vojska tří království. – Ambiciózní vojevůdce Cchao Cchao, nejvyšší ministr císaře z království Chan, touží po sjednocení Číny pod svou vlastní vládou. Nejdříve porazí vládce z království Šu, stárnoucího Liou Peje, a pak se chystá ovládnout i království Východního Wu. Mladý a moudrý Liou Pejův stratég Čun-ke Liang však dohodne spojenectví s vévodou Východního Wu a spřátelí se s velitelem jeho armády, guvernérem Čou Jüem. Spojenecká vojska svedou nejprve vítěznou bitvu s Cchaovou jízdou a pak se postaví proti mnohem silnějšímu nepříteli u Rudého útesu na řece Jang-c’-ťiang, v níž především díky Čun-ke Liangově znalosti přírodních jevů zvítězí (stratég odhadne změnu větru, díky níž je ohněm zlikvidováno Cchaovo loďstvo). Do příběhu kromě několika hrdinných generálů zasahují i dvě ženy, krásná guvernérova manželka Siao Čchiao (o niž usiluje i proradný a lstivý Cchao Cchao) a sestra císaře Východního Wu, odvážná princezna Šang-siang. – Tvůrci filmu, jehož realizace trvala pět let, se soustředili na popis doby a na velkolepý obraz tří bitev, v nichž se uplatní jak „choreografie“ různých bojových formací vojenských oddílů či plavidel, tak propracované souboje muže proti muži s různými druhy zbraní. John Woo zůstává věrný svému stylu (včetně zpomalených záběrů vody nebo nezbytné holubice), přičemž naplno využívá možnosti digitálních triků v kombinaci s početným komparsem: netají se tak ambicemi ještě překonat jiné známé historické filmy z Číny (jedná se údajně o nejdražší čínsky mluvený film s rozpočtem osmdesát milionů dolarů). Opírá se též o mezinárodní herecké obsazení se známými asijskými herci v čele s Tonym Leungem (guvernérovu manželku hraje ovšem debutující asijská top modelka Lin Chiling). Při psaní scénáře autoři vycházeli z klasických Příběhů Tří říší od Lua Guanzhonga ze čtrnáctého století (z nichž byla u nás přeložena jen část), ale také z moderních historických prací. Samozřejmě přitom přizpůsobili charaktery i situace potřebám žánrového vyprávění. - Popisované události patří nejen v Číně, ale i v Japonsku nebo v Koreji k obecnému historickému povědomí; mj. existuje řada jejich zpracování v komiksech či ve videohrách. Proto se také v Asii hrají původní dva díly, Chi bi (2008, Rudý útes; 131 min.) a Chi bi xia: Jue zhan tian xia (2009, Rudý útes II; 140 min.), zatímco „mezinárodní“ verze pro západní publikum (s anglickým komentářem) je jejich sestřihem o délce 148 min.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Chi bi Part II: Jue zhan tian xia (2009)

 Chi bi Part II: Jue zhan tian xia (2009)
Chi bi Part II: Jue zhan tian xia n
 
Žánr: akční / válečný / historický / drama
Země: Čína / Hongkong / Japonsko / Jižní Korea / Tchaj-wan
Režie: John Woo

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

46 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

6 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

76 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Konec strašidel

Konec strašidel

Touriya Haoud

Haoud Touriya

Nevěsta v pytli

Nevěsta v pytli
Nevěsta v pytli

Naposled navštívené:
Konec strašidel

Konec strašidel

Touriya Haoud

Haoud Touriya

Nevěsta v pytli

Nevěsta v pytli
Nevěsta v pytli