Duben
ohodnotit

Kristián

Další název:
Kristian
Žánr:
Rok:
1939
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
8.9.1939
„Nejpopulárnější starší český film. Nezavírejte oči, Kristián přichází.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



Na jaře 1939 byl natočen jeden z nejlepších filmů československé kinematografie – Kristián (1939). Tato společenská komedii v režii Martina Friče vznikla podle francouzské divadelní hry Kristian. Hlavním hrdinou je úředník cestovní kanceláře Alois Novák (Oldřich Nový), který se jednou za měsíc vydává do „velkého světa“ baru Orient. Zde se také seznámí s mladou a bohatou Zuzanou Rendlovou (Adina Mandlová). Ta prohlédne jeho dvojí život a vrátí jej do reality po boku věrné manželky Mařenky (Nataša Gollová). Zuzanina snoubence Freda hrál v tomto filmu Raoul Schránil, stejně jako v několika dřívějších filmech. Přestože námět filmu nebyl nijak objevný, vkusná realizace a oduševnělé výkony obou hlavních představitelů učinily z Kristiána evergreen českého filmu. Kristián byl uveden na meziná rodním filmovém festivalu v Benátkách a Adina Mandlová dostala za svou roli cenu ministra průmyslu a obchodu. V Kristiánovi se Adina Mandlová poprvé sešla s vycházející hvězdou Natašou Gollovou, která pak v letech 1939-1943 hrála hlavní role v šestnácti filmech a v šesti z nich hrála spolu s Mandlovou. Mandlová s Gollovou se v soukromém životě staly přítelkyněmi, jak o tom vypráví Adina Mandlová ve svých pamětech, přestože v době druhé světové války se dělily o přízeň jednoho muže (německo-český producent Willy Söhnel). Kristián měl premiéru 8. září 1939 a v premiérovém nasazení byl uváděn pět týdnů. Po druhé světové válce byl film uveden znovu, ale tehdy z něj byly vystřiženy některé scény Adiny Mandlové s Járou Kohoutem.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



"Kristian" je název českého filmu natočeného podle cizího námětu, veselohry, zdařilé v rozvedení, vkusné a vtipné v režii, dokonalé v obsazení vedoucích úloh, bezvadné v záběrech kamery. Před natočením dnes již proslulého "Kristiana", narážely a pravidelně i ztroskotaly naše společenské veselohry na tomto nezvyklém prostředí.

V "Kristianu" ukazují naši herci, že se docela dobře - aspoň ti, kteří tu vystupují v hlavních úlohách ale i vedlejších rolích - dovedou v tomto prostředí pohybovat, dovedou i mluvit uhlazenou, přízvučnou češtinou bez obvyklého pražského (pepíkovského) periferního zabarvení. Je to tím důležitější, že nejeden dobrý vtip získává na účinnosti právě v podání a v dialogu. Situace jsou ve filmu promyšleny a navzájem logicky skloubeny a nakonec i děj, především ovšem humorný a zábavný, vyznívá v mravní tendenci.

Jako pan Kristián je totiž znám v přepychovém Orient baru elegán, dobyvatel ženských srdcí, který se tu objeví jednou za měsíc, dvoří se některé dámě, získá si její přízeň a pak tajuplně zmizí. To šlo, až mu na jeho tajemství přišla jedna z těch okouzlených, hezká a elegantní dáma. A protože i ta má svého ctitele, nastávají zápletky, vtipné a komické, jež postihují pana Kristiana i v jeho druhé existenci až k smírnému rozřešení.

Hlavní postavu v tomto chronicky známém filmu vytvořil Oldřich Nový. Našel v ní svůj typ, je přesvědčivý a zajímavý v obou postavách, umělecky ukázněný, na hony vzdálený fraškovitosti, k níž by mohla tato úloha přímo svádět.Rovněž Adina Mandlová vytvořila sympatickou postavu ženy sice rozmarné, ale inteligentní, unikající z jednotvárnosti svého nečinného života do Kristianovy říše snů, kterou chápe, byť s lehkou ironií.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



Úředník cestovní kanceláře Alois Novák má na starost oddělení Afrika-Orient a žije ve spořádaném manželství s nevýraznou domácí puťkou Mařenkou. Je jedním z obyčejných lidiček, kteří sice nikdy nic velkého neprožili, ale v jejich nitru žhne nespoutaná touha po dobrodružství. Proto si z každého platu potají odkládá menší sumu, aby si jednou za čas mohl zahrát na světáka. Jako záhadný Kristián přichází do exkluzivního baru Orient, kde se k němu chovají jako k nejvzácnějšímu hostu. Hýří úsměvy i spropitným, svádí krásné a elegantní ženy okouzlujícími lichotkami a vyprávěním o nádherách světa, které poznal na svých cestách. Ženy lehce podléhají neodolatelnému kouzlu jeho hebkého hlasu a v extázi poslušně zavírají oči, zatímco on kvapně odchází, aby se v baru objevil zase za měsíc a svou hru opakoval. Jednoho večera mu padne do oka krásná a chytrá slečna Zuzana. Malou lstí se zbaví jejího společníka a při tanci ji okouzlí svou písní Jen pro ten dnešní den. Pak uplatní svůj legendární trik, tentokrát je vše jinak. Zuzana totiž není stejná jako ostatní Kristiánovy společnice. Vyláká na šéfovi podniku Kristiánovu adresu a hned druhého dne se k němu vypraví...

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



Příběh napraveného svůdce žen.
Jsou mnozí, kteří považují prvního za nejkrásnější den v měsíci. Prvního je slavnostním dnem také pro personál moderního "Orient baru", neboť ten den přichází záhadný elegán, o kterém neví nikdo nic jiného, než že se jmenuje Kristian.
Ve skutečnosti je to Alois Novák, drobný úředník cestovní kanceláře. Avšak konec dvojího života se nezadržitelně blíží...
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



Úředník cestovní kanceláře (oddělení Afrika-Orient) tajně šetří z malého měsíčního platu na jednu noc ve světě svých snů, které se mu pravidelně zhmotňují do podoby luxusního nočního podniku... Nejproslulejší ze všech českých komedií. Z poválečné verze zmizely některé scény s Adinou Mandlovou a Járou Kohoutem, kratší verze má však větší tempo a je snad ještě zábavnější. Jen pro úplnost: R.A. Dvorský zpívá "Nečekej, nečekej" a Oldřich Nový zazpívá (ještě než odejde) "Jen pro ten dnešní den".


Popis / Obsah / Info k filmu Kristián



Řadový úředník cestovní kanceláře si jednou za měsíc zpestřuje jinak stereotypní život v nočním klubu, kde se naprosto věrně vžívá do role protřelého světáka.
Cinema 1992/11/62


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:40 - 06:00

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

68 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10