Duben
ohodnotit

Krev zmizelého

Další název:
Stín zmizelého; Shadows of the Deceased; Krv zmiznutého (SK)
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
10.3.2005
„Výpravná historická sága s Vilmou Cibulkovou a Ester Geislerovou v hlavních rolích.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krev zmizelého
POZOR SPOILER!

Dva mládenci zahrabávají kámen s reliéfem, pak jsou nuceni prchat. Jeden nechává doma matku, která již utíkat nechce. Prchají před Rusy, kteří proti nim - tedy i celému Finsku začali válku. Ano, zimní válku, protože se píše rok 1939.

Oba mládenci, baltský šlechtic Arno von Lieven a Jost pak bojují proti ruským okupantům. Zranění a mráz způsobí, že se ocitají ve Wiesentalu v lazaretu, v bývalém sanatoriu, kterému velí doktor Blau. Arno je lékařem „odepsán“. V podstatě je mrtev. Jenže sestra Helga slyší pomocníka Pepka mluvit o tom, jak Eskymáci zachraňují skoro zmrzlé lidi. A tak si k Arnovi vleze nahá, přesně po způsobu Eskymáků, a tím jej zachrání. Začíná mezi nimi milostný vztah. Ten však nemá dlouhého trvání, doktor Blau ze sanatoria je poslán na transport do koncentráku a Arno má jít opět do boje. Ale on si bere civil a utíká, aby se raději zastřelil. Neví, že je Helga těhotná.

Je jaro 1945. Helga s dcerou Dorli se ocitají mezi německými zajatci. Dorli je Helze odebrána, ale z autobusu prchá. Pak je svědkem vraždění Němců, mezi nimiž je i Jost. Ten je však jen omráčen. Přesto, že je již ve společném hrobě zpola zasypán hlínou a vápnem, přece jen se dostává ven a přežije. Celé to vraždění vede nějaký Čevora, který velí i odsunu Němců pryč. Do sanatoria se dostává malá Dorli a vrací se sem z koncentráku i Blau. Ten se dozví, že je Helga určena k odsunu a dojde si pro ni k vlaku. Zde chce Čevora dělat potíže, ale Braun ví, co dělal v koncentráku za svinstva a také jak onanoval při trávení žen plynem.
Uběhla léta a Helga odkrývá pozůstatky svého milého a Dorliina otce. Chce to dostat rychle za hranice, protože doba se změnila a hranice se budou opět hlídat. A tak má Arno řádný pohřeb v kostele a má být i řádně pochován. Ale to se nezdaří, protože je to přerušeno zfanatizovanými lidmi a klakou, kterou vede Čevora. Jost dává Dorli doklady o dědictví a posílá ji do Poska, kde má vyhledat švédský konzulát a tam se dosíci spravedlnosti. Za ní posílá Řeka Nikolu. Ten však zle onemocní. Pak jsou nalezeni pohraničníky s Čevorou v čele. Jsou zajati a končí ve vazbě. Čevora může vše, a tak se pokouší zneužít Helgu, ale ta jej bodne do nohy. Je odvezena StB a její dcera se vydává na další útěk.

Jsme v Olomouci v roce 1961. Bolševik vládne a roztahuje se. Dorli je u výslechu. Pak přislíbí, že řekne, co její mučitelé chtějí, ale dá si podmínku. Chce vidět matku, což je jí umožněno. Je pak přivedena před náčelníka nejvyššího. K jejímu překvapení je to Čevora. Má podepsat spolupráci. Ona to udělá. Matka později umírá a Dorli s Braunem jsou StB posláni za hranice. Dorli si tam má vyzvednout dědictví, půl milionu dolarů a pak je chce StB zabavit. Na jedné z horských chat Dorli nezvládne nápor hruškovice. Po jejím nadměrném požití opouští chatu i doktora Blaua. Na toho už v chatě čeká StBák.

V belgickém Kongu, v povstalecké provincii Katanga – Kasai je provizorní špitál a v něm Dorli pomáhá nemocným. Právě probíhá útok, ale přilétá vrtulník. Někdo se shání právě po Dorli. Má odletět. Zde ji totiž čeká jen to, že jí uříznou hlavu. Ona však do vrtulníku odmítá nastoupit…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Krev zmizelého
Třicátá léta 20. století. Baltský šlechtic Arno von Lieven (VÁCLAV JIRÁČEK) utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V boji je zraněn a převezen do lazaretu, kde mu zachrání život ošetřovatelka Helga (VILMA CIBULKOVÁ). Oba prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy. Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli (ESTER GEISLEROVÁ), která se pro ni stává jediným smyslem života. Matka i dcera společně snáší utrpení i potupu a pokouší se přežít navzdory všem útrapám složité doby!


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Krev zmizelého
Výpravná historická freska Krev zmizelého je po snímku Pramen života – Der Lebensborn (FP 2/2000) druhým a obdobně laděným filmem režiséra Milana Cieslara a scenáristy Vladimíra Körnera. Dramatický příběh matky a dcery je zasazen do časového horizontu dvaadvaceti let a odehrává se převážně v Jeseníkách na moravsko-polském pomezí v různých ročních obdobích (podzim a zima 1939, jaro 1945, léto 1956, podzim 1961). Historické události tvoří jádro příběhu, o němž sám scenárista řekl, že jej pojal jako „opus na rozloučenou“, a přiznal, že obsahuje řadu autobiografických prvků. Poprvé v českém hraném filmu je sugestivní formou zobrazen brutální odsun sudetských Němců. – Hluboce věřící Helga pracuje jako pomocnice v německém lazaretu, v němž bylo dříve soukromé sanatorium židovského lékaře Blaua. Zachrání život umírajícímu šlechtici Arnovi von Liewen z Livonska, avšak ten místo odchodu na frontu v německé uniformě raději zvolí dobrovolnou smrt. Helze se z krátkého milostného vztahu s mnohem mladším Arnem narodí dcera Dorli. Po válce a po odsunu zůstanou sice obě v rodném kraji, ale padesátá a šedesátá léta jim přinesou jen další utrpení. Helga, vyčerpaná pobytem v komunistickém vězení, umírá a Dorli svolí ke spolupráci s StB, aby mohla odjet za hranice. – Děj je složitý a spletitý stejně jako byla složitá tehdejší doba. Pro diváka, neznalého historických skutečností, není snadné se v něm orientovat. Po slibném začátku se vyprávění bohužel zpomalí, rozdrobí se na jednotlivé epizody a některé postavy z něj bez vysvětlení zmizí. Závěrečná apokalyptická scéna v dalekém Kongu pak působí nevěrohodně, podobně jako celá sekvence z Rakouska. Ambiciózní projekt s mnoha strhujícími okamžiky, ale i s leckdy zbytečnými symbolickými scénami možná doplácí na to, že vznikal zároveň i jako čtyřdílná TV verze. (Poněkud vadí i jistá nedůslednost v užití jazyka: hlavní postavy bez ohledu na svou národnost spolu mluví česky, ačkoliv jindy se uplatní němčina či polština.) I tak je Krev zmizelého jistě závažným filmem o tragických individuálních osudech, o obětech války, o odsunu a o komunistickém režimu, ale také o lásce, soucitu a vykoupení.
-kat-, Filmový přehled 2005/4


Popis / Obsah / Info k filmu Krev zmizelého
Výpravná historická podívaná, která se podobně jako Želary odehrává během 2. světové války, vypráví dramatický příběh matky a posléze její dcery. Krev zmizelého začíná po vypuknutí 2. světové války milostným příběhem baltského šlechtice Arna von Lieven (Václav Jiráček) a Češky Helgy (Vilma Cibulková). Arno utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu Helga zachrání život. Prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy… Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli (Ester Geislerová). Právě dítě se pro Helgu stává jediným smyslem života. Musí svou dceru ochránit a pokusit se přežít navzdory všem útrapám složité doby…
Děj Krve zmizelého je rozvržen do čtyř ročních dob, které jsou pozadím pro strhující dramatický příběh, odehrávající se v divoké přírodě moravských hor, ale také v exotickém belgickém Kongu. Režisér Milan Cieslar barvitě a citlivě vypraví příběh žen ve vyhrocené historické situaci. Svým způsobem navazuje na svůj předcházející film Pramen života (2000), ke kterému také napsal scénář Vladimír Körner a který byl s úspěchem uveden na Berlinale 2000 a získal hlavní ceny na mezinárodních filmových festivalech Troja, Laon, Gottbus, Rimouski, Chemnitz.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Krev zmizelého
V pohraničních horách se za velkých politických událostí (2. světová válka, odsun Němců, maďarská a polská revoluce roku 1956 a komunistická totalita) odehrává příběh matky a dcery (Vilma Cibulková, Ester Geislerová). Politické proměny krutě a bez soucitu vstupují do jejich života, nikdo se jich neptá na důvody a okolnosti, když hodnotí jejich způsobilost pro další režim. Jediné, na co se vysílené zmůžou, je touha přežít a žít spolu. „Velký epos lásky a prokletí“ a komorní příběh v jednom volně navazuje na několikrát oceněný film Pramen života, film stejného tvůrčího týmu Milan Cieslar - Vladimír Körner. Ti obsadili do svého nového filmu nové i už známé herecké tváře; sám režisér o hereckém obsazení říká, že je velkou kvalitou filmu.
Ve vizuální i vypravěčské expresivitě se místy sentimentálně a osudově předvádí různé lidské typy, jimiž vyhrocenost bezvýchodné situace válečných i poválečných let bezmocně zmítá.
Film, který byl kritiky spíše odsouzen, načrtnul krvavou linii přechodu dvou bolestných historických etap, období poválečného účtování, o němž jsme se v českém filmu zatím mnoho nedozvěděli. Krev zmizelého vznikla jako celovečerní film a zároveň i čtyřdílný televizní seriál.
kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Krev zmizelého (2006) [TV minisérie]

 Krev zmizelého (2006) [TV minisérie]
Krev zmizelého n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Milan Cieslar

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:30 - 11:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

64 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10