Duben
ohodnotit

Kráska v nesnázích

Rok:
2006
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
7.9.2006
„Film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského o sexu, penězích a dobrém člověku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kráska v nesnázích



POZOR SPOILER
  
V Italském městečku se pan Evžen Beneš dívá na televizi, kde se mluví o Praze.  
Radůza zpívá ve studiu, kde Zdenka Hrstková hlídá kvalitu nahrávky.
Marcela Čmolíková rozená Hrstková nadává svému muži, protože pracuje na autech. Vyhrožuje mu odchodem. Ale večer v posteli už je vše v pořádku a děti si musí zakrývat uši, jak ti dva řádí.  
Další den se však Marcela schází s matkou Zdenkou, ale víceméně se pohádají. Přesto jí matka dovolí bydlet u ní. Což se ovšem nelíbí jejímu manželovi Richardovi.  
V Praze se objevuje pan Beneš. Sejde se panem Patočkou, realitním makléřem, se kterým chce projednat prodej své restituované vily. Jenže v ní bydlí paní Havlíková s nemocnou matkou. Beneš je příliš útlocitný, aby ji vyhodil. A to už se tu objevuje bezpečnost a zatýká pana Čmolíka. Ony totiž ta auta byla kradená.  
Richard pyskuje, protože mu děti snědly jeho oplatky. Je diabetik a jiné nesmí. Marcelu to dost naštve.  
V budově soudu se Marcela pozná s Evženem. On si ji pak najde a jdou si spolu sednout na vínko.
Proto se Marcela vrací pozdě a zavdává Richardovi další důvod ke zlobě. Ten pak řekne jejím dětem, že táta není v zahraničí, ale bručí v base. A když jim všem vysype do postele odpadky, stěhuje se Marcela i s dětmi k Evženovi. K němu přichází také Havlíková se zprávou o smrti své matky. Je zde i její bratr.  
Marcela i s dětmi odjíždí do Itálie a je zde spokojená.
Evžen je opět v Praze kde mu realitní agent sděluje, že mu u domu nepatří předzahrádka a vjezd do garáže. Agent tvrdí, že to nevěděl. A tu včera koupil pan Havlík. Ale je moc hodný, protože to klidně panu Evženovi prodá. Za pouhých 200 000. Euro. Což je asi šest milionů. Jeho sestra se přimlouvá za pana Evžena, ale jasné, že to jen hraje.  
V Itálii se Marcela dozvídá o smrti své matky a všichni jedou na pohřeb. A ona se opět vyspí se svým bývalým mužem, který už je z kriminálu doma. A pak to přizná Evženovi… 
 
 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kráska v nesnázích



Také v další smutné komedii Kráska v nesnázích rozvíjí autorská dvojice, scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk, motivy a témata svých předcházejících úspěšných děl. Opět jsou ve středu její pozornosti rodinné a generační vztahy, prolnuté podobně jako v Horem Pádem (FP 8/2004) s neblahými jevy postkomunistické současnosti. Inspiraci pro svůj příběh tvůrci našli ve stejnojmenné básni Roberta Gravese, kterou zhudebnil Petr Skoumal a v překladu Pavla Šruta ji zpíval Luboš Pospíšil. (Ve filmu zpívá vlastní hudební zpracování této básně šansoniérka Radůza.) - Titulní postavou je matka dvou dětí Marcela, jejíž manžel Jarda ve vlastní autodílně "zpracovává" kradené vozy, aby rodina vybředla z následků pražské povodně v roce 2002. Muž skončí v kriminále, když jeho přitroublý komplic ukradne auto se satelitním vyhledáváním, jež si vypůjčil bohatý postarší emigrant Evžen Beneš. Ten se náhodou setká s Marcelou a začne se jí starosvětsky dvořit. Žena, která se s dětmi odstěhovala k matce, avšak nemůže dál snášet teror sobeckého otčíma, přijme jeho nabídku na bydlení ve zchátralé restituované vile. Později se musí Marcela rozhodnout. Zvolí život v Toskánsku po boku milujícího starého pána, avšak užívá si sex po telefonu s propuštěným Jardou... - Autoři opět prokazují své schopnosti v konstrukci děje, ve stručné a přiléhavé typizaci postav, prostředí i dobových společenských charakteristik (zde zlodějna a podvody různého druhu i úrovně). Opírají se o dobré herecké výkony (především Anny Geislerové, Jiřího Schmitzera a Jany Brejchové), o odpozorované dialogy i o soundtrack (kromě Radůzy zejména písně irského muzikanta Glena Hansarda). - Snímek byl úspěšně uveden ve světové premiéře na MFF v Karlových Varech, kde získal i první ocenění.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/9


Popis / Obsah / Info k filmu Kráska v nesnázích



Marcela se nemůže dívat, jak se její manžel Jarda řítí do záhuby, a proto se rozhodne ho opustit a vzít s sebou děti jako rukojmí. Přístřeší nachází u své matky, žijící s novým životním druhem Hrstkou. Ten však na Marcelu žárlí a ji ani její děti nemá rád. Jarda zůstává v domě poničeném povodněmi sám se svou více než svéráznou matkou, bývalou učitelkou, a jako vyučený mechanik je dál pevnou součástí perfektně organizovaného gangu zlodějů aut. Kvůli restitučním záležitostem se ve stejnou dobu vrací do Prahy Evžen, Jardův dávný kamarád z dětství, který však už na počátku 80. let spolu se svými rodiči emigroval do Anglie. Marcela zjišťuje, že z plachého, nejistého chlapce vyrostl sebevědomý, úspěšný muž.
Cinema 2005/6/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

42 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

47 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10