Duben
ohodnotit

Klíč

Další název:
Jan Zika; The Key; Der Schlössel
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
14.5.1971
Popis / Obsah / Info k filmu Klíč
Komunistický politik a funkcionář Jan Zika patří mezi nejdůležitější postavy této strany zapojené do odbojové činnosti v období protektorátu. Byl členem I. ilegálního ústředního výboru KSČ a jako jediný unikl při zátahu na tuto skupinu. Ihned poté založil a byl hlavním vedoucím II. ilegálního ÚV KSČ, který bylo kompletně rozmetán po atentátu na Heydricha. Obětí jedné z razií se stal i samotný Zika. Při pokusu o únik z prohledávaného domu, kdy se z konspiračního bytu pokoušel spustit na prádelní šňůře, se po pádu z třetího patra smrtelně zranil a na následky zranění spojené s brutálním výslechem gestapa o několik dní později zemřel.
Jeho dobrodružný a ze socialistického hlediska vzorový životní příběh nemohl na počátku normalizačního procesu uniknout pozornosti filmařů, kteří se rozhodli profitovat z nově nastolených podmínek. Zkušený režisér Vladimír Čech se pokusil zaplnit mezeru vzniklou po zpochybňujících a demytizujících filmech 60. let a vytvořil stranicky naprosto vyhovující, byť primitivní historku o čestném komunistovi, u kterého je na prvním místě strana a lid.
Sám autor filmu v několika rozhovorech zdůraznil, že mu rozhodně nešlo o dokumentární přesnost a věrohodnost. Zatajil však, že zcela lživě interpretoval složité období heydrichiády.
Přesně v duchu dogmatických pouček o vedoucí úloze komunistické strany interpretoval činnost odbojové hnutí v protektorátu. Jedinou skutečnou a smysluplnou protinacistickou skupinou je tedy odbojová buňka KSČ v čele se stoicky klidným Zikou. Naopak londýnský odboj je partou nespolehlivých intrikánů a bezcharakterních kariéristů. Atentát na Heydricha je považován za unáhlenou akci, která je porušením dohody jednotného usnesení revolučního výboru, jenž sloučil veškeré odbojové skupiny dohromady.
Přehnaný důraz na neposkvrněnost charakterů lidí oddaných marxismu-leninismu vede až k absurdním, často značně komickým situacím. Odsouzení komunisté si cestou pod gilotinu prozpěvují Internacionálu. V četných vzpomínkových sekvencích se s Janem Zikou vracíme do idylické předválečné Moskvy, dostane se také na exkurzi v Leninově mauzoleu a v jeho kremelské pracovně.
Čechův film sráží takřka nulová dramatičnost a toporný tok vyprávění. Je až s podivem, jak málo dokázal zkušený režisér a tvůrce kvalitních detektivek vytěžit z dramatického potenciálu námětu. Herecké výkony jdou ruku v ruce s bezradností a nevýrazností celého filmu, který nezachrání ani František Vicena, představitel Jana Ziky. Jeho úsporný styl hraní nevyvolává u diváků jakoukoliv hlubší emoci, čemuž napomáhá i fakt, že jako těžce zraněný vězeň může většinu času pouze pasivně ležet. Film je zapamatovatelný na svou dobu neobvykle naturalistickým zobrazením poprav gilotinou, která ale byla v obávané nacistické vyšetřovně, tzv. Pečkárně, nainstalována až v roce 1943.
Jan Šulc, Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Klíč
Heydrichiáda, temné období českých dějin. Krátce po atentátu na říšského pretektora Heydricha byly okupované Čechy vystaveny brutálnímu teroru.
Během jednoho zátahu gestapo zajme těžce raněného muže, který je vedoucím činitelem českého odboje. Jediná věc, kterou se gestapákům u něj podaří nalézt, je pouhý klíč. Klíč, který, jak šéf gestapa tuší, může být klíčem k rozbití odboje. Klíč, ke kterému je nutné najít pasující zámek. Klíč, jehož tajemství se gestapáci ze zraněného muže pokouší dostat všemi prostředky.
Řitka video


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Klíč
Při útěku z ilegálního bytu se těžce zraní předseda II. ilegálního ÚV KSČ Zika. Komisař Friedrich se marně pokouší odhalit jeho napojení na další odbojové skupiny. Ledabyle realizovaný film byl prvním proklamovaně normalizovaným (normalizačním) titulem, kterým se státní kinematografie vyrovnávala s tzv. krizovým obdobím 60. Let. Reálně socialističtí umělci nasadili hodně nízko.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:25 - 00:55

88 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

00:00 - 00:55

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:40 - 01:40

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:05

53 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190602
Osobností: 697919
Fotografií: 764340
Plakátů: 376791
Obsahů a biografií: 178337

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10