Zari
ohodnotit

Katka [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Rok:
2010
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
25.2.2010
„14 let zápasu s drogovou závislostí v dokumentárním filmu Heleny Třeštíkové“

Komentáře k filmu Katka

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
petricka2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.10.2010
...tento dokument jsem viděla   kolem roku 2000 na české   televizi po natočení první   části. I přesto že už je   to skoro 10 let, pamatovala   jsem si na něj velice dobře   a těšila ser na   pokračování osudu Katky.   Bohužel dle očekávání je   na tom stále hůře. K   snímkům s tímto tématem   mám zvláštní vztah ,   jelikož má blízka osoba   jednu dobu byla závislá na   pervitinu. Proto když vidím   osudy těchto lidí (jako   např.Katky), jsem ráda, že   se z toho můj blízký   dostal. KAtky mi je opravdu   líto a divím se že stále   žije...
flawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Co je kniha "My děti ze   stanice ZOO" mezi knihami   s drogovou tématikou, je   "Katka" mezi filmy o   drogách. Dokonalý   odstrašující případ toho,   kam až drogy člověka   dostanou. Helena   Třeštíková opět zvolila   nezaujatý přístup, tzn.,   byla pouhým pozorovatelem,   nikoliv moralizující osobou.   Katka je silným příběhem a   i přestože je o drogách -   donekonečná opakující se   téma - diváka umí posadit,   jak se říká na zadek a   vyrazit dech. Ač některým   může být Katky líto, já   na ní při sledování měla   spíše vztek...co jiného   cítit, když vidíte na   drogách závislou těhotnou   ženu, která řekne, že   nevidí motivaci proč   přestat fetovat....Obávám   se, že osud Katky je předem   jasný - některé filmy a i   osudy lidí nekončí   happyendem.
Rumenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.11.2010
Vážení páni učení, ráda   bych vám teď podtkla, že   tento film by měl být v   osnovách všech základních   a středních škol. Můžeme   si povídat, jaké jsou drogy   svinstvo, číst o tom ale   jedině až ten film uvidíme   - pochopíme.
Lenka27
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Oceněn po zásluze
Dokumenty všeobecně jsou   vždycky velmi zajímavé, už   proto, že mapují reálně   naši společnost. Katka je   navíc vyjímečnou zpovědí   stylem natáčení a   vypovídá také o   neuvěřitelné síle a   talentu, kterým vládne   režisérka Třeštíková.   Mám velkou radost, že se   dokumentárnímu filmu   dostává stále více   pozornosti a myslím, že   právě Katka si právem   zasloužila Českého lva. K   samotnému obsahu těžko   něco dodávat: příběh byl   již mnohokrát popsán.   Spíše mi je líto diváků   viz níže, kterým cituji:   "nenabídnul vůbec   žádný překvapení" a   "třeba ňákej   šokující vývoj celý   situace" - tak to snad   není myšleno vážně?? Film   je vynikající, donutí   člověka zamyslet se nad   svými postoji a možná i   sám nad sebou.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2010
Katka
Po velmi úspěšném   dokumentu V pasti, který   pojednával o Káče, se nám   Helena Třeštíková rozhodla   posbírat další materiál o   této feťačce. Skvěle   navazuje, a to jak pro znalce   Kateřinina osudu, tak i pro   ty, kteří se s ní   setkávají poprvé. Snímku   nelze nic vytknout, dávám   plných deset bodů a   považuji jej za jeden z   nejlepších (ne-li úplně   nejlepší) v této   kategorii.
Ale za co   ubírám. Jelikož je tato   režisérka u nás dost   známá a populární   (proflákláú, stalo se, že   její dílo procpali do   multikin. A to vůbec, ale   vůbec nesvědčí.   Znehodnotilo to celý   dokument. Seděl jsem mezi   popkornožrouty (sám jsem si   popkorn také koupil, ale   prostě nelze chroupat u   těhotné dívčiny, která si   právě píchá svojí   dávku), tuctovkami   komentujícími dění (občas   dostaly i záchvat smíchu,   což je nepochopitelné),   sledoval při tom všem   upoutávky na romantickou   komedii a po skončení se   ocitnout v nákupním   středisku... Vždyť to k   tomu vůbec nepatří!!! V   multikině na dokumentu   poprvé a naposledy -   příště někam do   nějakého klubu.
Za   další a poslední mínus   považuji přístupnost 12 let   - osobně bych volil mládeži   přístupno, ba přímo   doporučeno.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.7.2011
fdsfndsmdsfkds.fds,f.dsfmdsfds   .fmdsfd,.fmdsfd.fdsm.fdsfmdsf.   ,dfmdsfds,.fdmf,ds,mfds,fdsmfm   dsf,dfmds,.f,fds,fmdsf.,dmfdsm   fdsfm.dsf
libpod
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2010
realita všedího dne
Rozhodně doporučuji vidět.   Snímek skvělé Heleny   Třeštíkové o tom, co asi   všichni tušíme, ale jen   těžko si dovedeme   představit. Velmi působivě   ukazuje, co s člověkem   udělá dlouhodobé   užívání tvrdých drog.   Máte-li náctileté děti,   rozhodně je nenechávejte   doma, možná tím pro ně   uděláte to nejlepší co se   v drogové prevenci udělat   dalo...
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Otřesný dokument, který   jsem včera povinně   naordinovala svým   sedmnáctiletým dvojčatům.   Kluci se zpočátku trošku   ošívali, chichotali a   pošťuchovali, ale pak je   téma nejspíš zaujalo,   protože film dokoukali už v   tichu. Žádné sáhodlouhé a   mravoličné rozprávky jsem k   němu ale nepřidala. Stejně   nebyly potřeba, Katčin   výraz mluvil za všechno.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2012
Přesto, že takových já   nelituju, jednalo se o smutný   příběh. Ani mě tak nevzala   "hrdinčina"   postupná transformace z   krásné Rachel Weisz na   Marylina Mansona, jako   naprosto zbytečně   vynaložené prostředky   institucí i námaha lidí,   kteří se těmito ubožáky   musí zabývat, ve většině   případů naprosto   zbytečně. Chyběl mně   dovětek, kolika lidem kolem   sebe, kromě Terezky, ještě   tato žena stačila zničit   život.
Lynette
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.6.2011
Drsný životní příběh, ale dějová linka nepřekvapí
Toto téma mě vždy   zajímalo, hodně jsem toho   shlédla, slyšela, setkala se   na vlastní oči i s   narkomany, u všech je to ale   v podstatě stejné... Ti   lidé nemají vůli žít tzv.   normálně, bojí se života,   bojí se žít, bojí se   všeho, nemají motivaci i   když se jim příležitost   či příležitosti naskytnou,   raději volí   "snažší" cestu   "žít" ve špíně   a drogách... Jsou to v   podstatě zbabělci a   slaboši, když to napíšu   drsně. Já chápu, že   hlavní aktérka tohoto   dokumentu neměla hezké   dětství, ani dospívání,   ale kdo má vlastně hezký   život, my všichni bychom se   museli ufetovat a přesto   většina z nás dokáže své   problémy a životní   překážky řešit jinou   cestou, naštěstí. Napoprvé   mi bylo Katky líto, ale když   jsem se dnes večer dívala   podruhé na tento   časosběrný dokument,   ledacos jsem si přehodnotila.   Katce držím každopádně   moc a moc pěsti, aby   konečně sebrala odvahu žít   a vzala rozum do hrsti, dokud   je ještě čas, než jí ty   její "útěky"   před denní realitou dovedou   až na hřbitov, ale mám z   ní takový pocit, že jí je   to stejně jedno... Tento   dokument rozhodně doporučuji   na všechny školy jako   odstrašující případ, jak   se z poměrně hezké a   inteligentní dívky stala   "díky" drogám   zfetovaná mumie bez vlastní   vůle s rozumem dítěte   předškolního věku.   Hodnotím 7/10.
sylwikk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.3.2010
No, sice to tu je hodnocený   docela kladně, ale já s tim   úplně tak nesouhlasim. Nevim   proč, drogová problematika   mě hodně zajímá, ale...   možná právě proto. Film mi   nenabídnul vůbec žádný   překvapení a už vůbec ne   třeba ňákej šokující   vývoj celý situace. Prostě   typickej příběh typický   narkomanky, pro kterou je fet   důležitější, než cokoliv   jinýho. Na druhou stranu je   ale docela drsný pozorovat   proměnu tak hezký holky na   příšernou trosku... Je to   smutný, ale reálný. Taky   hodně obdivuju Helenu   Třeštíkovou, že se u   některých situací nebála a   ukázala spoustu různejch   scén z feťáckýho života.   Vlastně ten film nebyl vůbec   špatnej, spíš mě jen   trochu zklamal...   Každopádně je dobrý to   zkouknout jako prevenci.
Ramilie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.7.2020
Zajímavý dokument, v němž   sledujeme postupný úpadek   krásné mladé holčiny v   sešlou trosku, která   absolutně ztratila jakoukoliv   vůli k životu, jediným   jejím smyslem jsou drogy.   Dokument přesto nijak   nesoudí, jen máme možnost   přihlížet a obrázek si   udělat sami. Nejsilnější   byl pro mě asi moment, kdy   ten Roman sprostě nadával do   k*ned a p*č doktorkám na   gynekologii, fakt jsem se   bála, proto obdivuji štáb,   že to s nimi vydrželi, já   bych asi buďto utekla hodně   daleko v tu chvíli, nebo bych   si najmula tak 5 goril. :D I   když zase mám takový pocit,   že nikdo z aktérů by si   vůči nim nic nedovolil... Co   by mě nejvíc zajímalo je,   kde Katka a další brali   peníze na drogy a cigára, i   když odpověď asi znám;   také případně jak žije   dnes ta její holčička... Co   bych tedy dokumentu vytkla je   to, že mohli Katku a její   partnery víc vyzpovídat, aby   vysvětlili jejich   myšlenkové pochody. Taky   jsem občas měla problémy   rozumět v některých   scénách, protože okolní   zvuky byly hlasitější.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.5.2011
Po shlédnutí několika   podobných filmů s podobnou   tématikou mě tento příliš   nezaujal a spíše mě nudil.   Jak již bylo napsáno dobrá   prevence, ale samo o sobě   "normální"   narkomancie, která je kolem   nás a ani o ní nemůsíme   vědět. Co mě však skoro   až pobuřuje, je jak může   být dovoleno porodit   takovýmto lidem dítě,   které je od narození   závislé a nakažené   žloutenkou. Zda to má být   motivací, je to až nelidský   hazard.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.11.2023
Celkem zajímavý dokument,   ale asi jsem čekal   víc...Taky škoda, že   hlavní "hrdinka"   nebyla titulkována, protože   jí polovina nebyla rozumět
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Záměr paní Třeštíkové   byl zřejmě jasný - varovat   před drogami a tím, co toto   svinstvo z člověka dokáže   udělat. Bohužel celý   dokument působí spíše jako   jeden velký lítostivý   pohled na "chuděru"   feťačku, jíž mi nejenže   nebylo líto, ale vyvolávala   ve mně neuvěřitelný odpor.   Nějak jsem se nemohla zbavit   pocitu, že se snímek snaží   nějakým způsobem ji   očistit a pochopit. U mě   pochopení nenašla, bohužel   pro narkonamy empatii opravdu   nemám. Čekala jsem víc a   byla jsem silně zklamaná.   Tohle se paní Třeštíkové   opravdu nepovedlo.
Honey0105
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.7.2011
Na tenhle film jsem se   poměrně těšila, protože o   narkomanii ráda čtu a   říkala jsem si, že by film   o tomto tématu mohl být   také zajímavý. Bohužel   jsem poměrně zklamaná.   Příběh byl sice silný,   ale.. Spíš mi připadá, že   se tam nic moc nedělo. Jen   jsme sledovali počiny jedné   ženy. Neřekla bych, že jde   o dokument, ale spíše o   narušování soukromí.
To, že si narkomani   píchají nebo šňupou a tak,   to ví každý. Víceméně se   z tohoto snímku člověk nic   nového nedozví. Jediné, co   je takové poučující je to,   že já osobně bych třeba   nechtěla vypadat jako Katka.   Byla to opravdu nádherná   holka a drogy z ní udělaly   takovou ---..
Jsem   ráda, že jsem snímek   viděla. Dost mě to od drog   odradilo, ale přeci jen..   Všude se píše o jaký jde   dokumentární snímek.. A..   Mě osobně tam chybělo   hodně věcí. Měla bych   tolik otázek na které bych   znala ráda odpovědi, ale   tenhle snímek bohužel   neodpoví.
Je velice   smutné sledovat osud této   ženy. Vím, co to je chtít   se lišit, ale až takto se   odlišovat. Musí to být   otřesné si tím   procházet!
V tomto   "dokumentu" jde ale   pouze o to, že se hodinu a   půl koukáte na to, jak se   Katka ničí. Není tam   žádné přiblížení   situace nebo vysvětlení, co   jí to dává, co znamená   absťák, co si o tom myslí   rodiče, kde bere peníze..   Nic takového se člověk   nedozví, což je pro mě   velké mínus. Chtěla jsem   film vidět totiž hlavně   proto, abych se také   dozvěděla o tom, jak co   probíhá. Tady sleduji jen   dojemný příběh a přijde   mi to až k pláči, když se   koukám celou tu dobu jen na   Katčinu tvář a na to, jak   do sebe dopuje drogy.
Obdivuji Třeštíkovou,   že tento snímek tak dlouho   zpracovávala a že jí to   muselo dát opravdu zabrat,   ale myslím si, že když na   tom stavěla tolik let, tak   toho tam mohla vměstnat   trochu více.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih46485minih46485Imaginárium dr. Parnasse (2009) 
The Imaginarium of Doctor Parnassus n
minih40526minih40526Ghost Rider (2007) 
Ghost Rider n
minih45653minih45653Let's Dance 2 (2008) 
Step Up 2: The Streets n
minih50451minih50451Lidice (2011) 
Lidice n
minih40226minih40226Lovecká sezóna (2006) 
Open Season n
minih49085minih49085Milionář z chatrče (2008) 
Slumdog Millionaire n
minih43027minih43027Terkel má problém (2004) 
Terkel i knibe n
minih49102minih49102Únos vlaku 123 (2009) 
The Taking of Pelham 123 n
minih43653minih43653Muzika (2007) 
Muzika n
minih20776minih20776Tenkrát na Západě (1968) 
Once Upon a Time in the West n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

19 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama