Zari
ohodnotit

Hurikán v ringu

The Hurricane

Rok:
1999
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
23.3.2000
„Vítězil v ringu, aby dvacet let prohrával záoas se spravedlností. Denzel Washington oceněný Zlatým glóbem ve strhujícím dramatu podle skutečné události“
Popis / Obsah / Info k filmu Hurikán v ringu
Vyrůstal ve špatné čtvrti, od dětství měl problémy s policií a nakonec byl nespravedlivě odsouzen k trojnásobnému doživotnímu trestu. Rubin Carter (Denzel Washington), který si v ringu vydobyl přezdívku Hurikán, byl černým koněm střední váhy. Jeho sny o mistrovském titulu jsou rozmetány ve chvíli, kdy je zatčen, obviněn z trojnásobné vraždy a díky nenávistnému policistovi a zastrašeným zmanipulovaným svědkům i odsouzen. Hurikán v rámci boje o zachování lidské důstojnosti a zdravého rozumu sepíše v cele svou autobiografii s přiléhavým názvem „Šestnácté kolo".
Roky letí, přes protesty a podporu populárních osobností Boba Dylana a Muhammada Aliho, zůstává Hurikán díky neúspěšným odvolacím soudům ve vězení. Jeho kniha se z pultů bestsellerů dávno přesunula do regálů v antikvariátech. Přesto mu právě ona přinese po dvaceti letech za mřížemi vysněnou a spravedlivou svobodu. Mladičký černoch, pocházející ze stejně nuzných podmínek jako Hurikán, dokáže společně se svými pěstouny neuvěřitelné.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hurikán v ringu
Životopisný film Normana Jewisona Hurikán v ringu je výpovědí o boji proti rasovým předsudkům a justičnímu omylu, založenou na skutečném příběhu. Čer-noch Robin Carter se pod přezdívkou Hurikán stal slavným boxerem střední váhy. V červnu 1966 byl křivě obviněn z trojnásobné vraždy a odsouzen k doživotí. Jeho snaha o ospravedlnění byla impulsem k demonstracím s účastí mnoha známých osobností (mezi nimi byli například Ellen Burstynová, Muhammad Ali nebo Bob Dylan, který z Cartera udělal legendu slavnou písní Hurricane). Po opadnutí zájmu veřejnosti a několika odvoláních se Carter domohl zrušení trestu a v roce 1985 s pomocí černošského chlapce Lesry a jeho tří kanadských vychovatelů, kteří na vlastní pěst přezkoumali okolnosti vedoucí ke Carterovu zatčení, a kteří našli důkazy o jeho nevině. - Scénář je založen na dvou knihách. Carterovy osudy do seznámení s Lesrou jsou vyprávěny v retrospektivách podle jeho autobiografie Šestnácté kolo, napsané ve vězeňské cele. V dalším ději se autoři opírali o knihu Lazar a Hurikán od Kanaďanů, kteří se o Carterovo osvobozeni zasloužili. Tvůrci při přípravě filmu konzultovali okolnosti s reálnými postavami a hodně natáčeli na autentických místech. Museli se však potýkat s nutným zjednodušením, proto jsou některá fakta znatelně zkreslená (např. téměř veškerou vinu za hrdinovo uvěznění svalili autoři na zkorumpovaného detektiva Delta Pescu, jehož motivaci však dostatečné neobjasnili, a vytvořili z něj tak zástupný symbol rasové nesnášenlivos-ti). Omezili též zachyceni Carterovy boxerské kariéry na černobílé flashbacky ze tří klíčových zápasů; šťastným se ukázalo i obsazení Denzela Washingtona, jemuž se podařilo s úspěchem provést postavu zhruba třiceti lety a proměnit ji z „rozhněvaného" teenagera vživotem poznamenaného staršího muže.

Autor/Zdroj: Hokr Ondřej/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tarzan, opičí muž (Tarzan, the Ape Man)

Tarzan, opičí muž
Tarzan, the Ape Man

Naposled navštívené:
Tarzan, opičí muž (Tarzan, the Ape Man)

Tarzan, opičí muž
Tarzan, the Ape Man