Hurikán v ringu (1999)

Hurikán v ringu (The Hurricane)
81.3 %
 
 

The Hurricane

    Žánr: životopisný
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 23.3.2000        
    Délka: 123 min.
„Vítězil v ringu, aby dvacet let prohrával záoas se spravedlností. Denzel Washington oceněný Zlatým glóbem ve strhujícím dramatu podle skutečné události“
Vyrůstal ve špatné čtvrti, od dětství měl problémy s policií a nakonec byl nespravedlivě odsouzen k trojnásobnému doživotnímu trestu. Rubin Carter (Denzel Washington), který si v ringu vydobyl přezdívku Hurikán, byl černým koněm střední váhy. Jeho sny o mistrovském titulu jsou rozmetány ve chvíli, kdy je zatčen, obviněn z trojnásobné vraždy a díky nenávistnému policistovi a zastrašeným zmanipulovaným svědkům i odsouzen. Hurikán v rámci boje o zachování lidské důstojnosti a zdravého rozumu sepíše v cele svou autobiografii s přiléhavým názvem „Šestnácté kolo".
Roky letí, přes protesty a podporu populárních osobností Boba Dylana a Muhammada Aliho, zůstává Hurikán díky neúspěšným odvolacím soudům ve vězení. Jeho kniha se z pultů bestsellerů dávno přesunula do regálů v antikvariátech. Přesto mu právě ona přinese po dvaceti letech za mřížemi vysněnou a spravedlivou svobodu. Mladičký černoch, pocházející ze stejně nuzných podmínek jako Hurikán, dokáže společně se svými pěstouny neuvěřitelné.

režie:
Norman Jewison
 
 
hraje:
Denzel Washington (Rubin "Hurikán" Carter), John Hannah (Terry Swinton), Deborah Kara Unger (Lisa Petersová), Liev Schreiber (Sam Chaiton), Vicellous Reon Shannon (Lesra Martin), David Paymer (Myron Beldock), Dan Hedaya (Vincent Della Pesca), Harris Yulin (Leon Friedman), Rod Steiger (soudce H. Lee Sarokin), Debbi Morgan (Mae Thelma), Clancy Brown (poručík Jimmy Williams), Vincent Pastore (Alfred Bello), Al Waxman (ředitel věznice), Chuck Cooper (Lesrův otec), Ben Bray (Joey Giordello), Merwin Goldsmith (soudce Larner), Badja Djola (Mobutu), David Lansbury (státní žalobce), Garland Whitt (John Artis), Brenda Thomas Denmark (Lesrova matka), Michael Justus (Joe Cooper), Pippa Pearthree (Patty Valentine), Gwendolyn Mulamba (žena v nočním baru)
 
 
námět:
Rubin "Hurricane" Carter (kniha The Sixteenth Roubd (1974, Šestnácté kolo)), Sam Chaiton (kniha Lazarus and the Hurricane (1991, Lazar a Hurikán)), Terry Swinton (spoluautor knihy Lazarus and the Hurricane)
 
 
scénář:
Armyan Bernstein, Dan Gordon
 
 
kamera:
Roger Deakins
 
 
hudba:
Christopher Young, Marq G. Roswell (supervize), Jacques Levy (píseň Hurricane), Clark Anderson ("So Amazing")
 
 
výprava-architekt:
Philip Rosenberg
 
 
kostýmy:
Aggie Guerard Rodgers
 
 
střih:
Stephen Rivkin
 
 
zvuk:
Bruce Carwardine
 
 
produkce:
Norman Jewison, Armyan Bernstein, John Ketcham
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
zpěv:
Bob Dylan (píseň Hurricane), The Roots (píseň The Hurricane)
 
 
text písně:
Bob Dylan (píseň Hurricane)
 
 
zvláštní efekty:
Kaz Kobielski (koordinátor)
 
 
koproducent:
Suzan Ellis, Michael Jewison, Jon Jashni
 
 
koordinátor kaskadérů:
John Stoneham
 
 
spolupráce:
Ron Stein (koordinátor boxerských sekvencí)
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
výkonný producent:
Marc Abraham, Irving Azoff, Rudy Langlais, Thomas A. Bliss, Tom Rosenberg, William Teitler
 
 
kaskadér:
Brittney Banks, Michael Justus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.