Zari
ohodnotit

Hra na schovávanou

Hide and Seek

Další název:
Hra na skrývačku
Rok:
2005
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
24.3.2005
„Před pikolou za pikolou smrt nesmí stát“
Popis / Obsah / Info k filmu Hra na schovávanou
POZOR SPOILER!

První den po Novém roce točí matka dceru Emily na kolotoči. I večer si s ní hraje. Zdá se být vše v pořádku. Jenže pak ji najde její manžel doktor David Callaway, ve vaně se spoustou krve mrtvou. To vidí i Emily a otec ji proto odváží do nového místa bydliště.

Tímto je malé městečko Woodland ve státě New York s něco přes dva tisíce obyvateli. Postupně se seznamují se sousedkou, šerifem i s jinými. Emily jednou večer otci tvrdí, že má nového kamaráda Charlieho. Svou panenku již nechce a on ji najde poničenou v kufru auta. V noci najde doktor koupelnu počmáranou a se svíčkami. A Emily tvrdí, že to udělal Charlie. Když přijde na návštěvu Elisabeth, kterou doktor „sbalil“ na houpačkách, s její dcerkou, Emily jí zničí panenku. Pak David nalézá otevřené okno v pokojíčku, ale to předtím otevřít nešlo. A Emily si hraje s Charleym na schovávanou. Hledá jej i ve sklepě, kde ji cosi vyleká. Další noc je opět koupelna počmáraná, kolem svíčky, tedy opět aranžmá jako v den sebevraždy Davidovy manželky. A ve vodě je utopená kočka. David prohlásí přání Charleyho vidět. Dcerka jej zavede do svého pokojíčku, kde je plno kreseb, na nichž je údajně právě onen Charley i s její matkou. A Charley jí prý řekl, že David nedokázal matku uspokojit. Opět navštíví sousedku, která mu kdysi řekla, že přišli o dítě. Nedoví se nic, nepodezření na souseda v něm roste, aniž má důkazy. Opět přichází Elisabeth. A tu Charlehy prohodí oknem. Jenže když z téhož vykoukne David, mrtvola tam není. Do toho přichází šerif, který ji hledá, protože našli její havarovaný vůz. Ale nebyla tam. Ani nemohla, protože ji David nalézá ve vaně mrtvou. Podezřelý soused se plíží kolem domu. David zjišťuje jak se to s Charleym má /89/ a nastává boj o život.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Hra na schovávanou
Nositel Oscara Robert De Niro hraje roli starostlivého otce a vdovce Davida Callawaye v napínavém thrilleru HRA NA SCHOVÁVANOU. Dakota Fanningová představuje jeho mladičkou dceru Emily, která skrývá neuvěřitelné tajemství. Na začátku příběhu náhle zemře Callawayova manželka Alison (Amy Irvingová). Otec a dcera se přestěhují do severní části státu New York, aby se Emily zbavila vzpomínek na život s matkou na Manhattanu. Osamělá dívenka si záhy vytvoří imaginárního přítele Charlieho. Zpočátku považuje David Charlieho za příjemné rozptýlení smutné Emiliny dušičky, ale po sérii hrůzných událostí, které začnou jejich život provázet, dojde k fantasknímu závěru: Charlie možná skutečně existuje… Pokud ano, měla by s ním Emily přestat kamarádit. Jen aby nebylo pozdě.
"Chtěl jsem napsat strašidelný film," říká debutující scénárista Ari Schlossberg o své práci na filmu HRA NA SCHOVÁVANOU. V touze vměstnat do příběhu co nejvíc hrůzy a napětí psal především v noci. Tato neobvyklá technika vyšla skvěle. Producent Barry Josephson četl Schlossbergovo dílo mezi prvními. "Ten scénář mě k smrti vyděsil," vzpomíná Josephson. "Nemohl jsem se od něj odtrhnout." Josephson byl scénářem tak nadšen, že ho nejen koupil pro společnost Twentieth Century Fox, ale navíc slíbil, že Schlossberg bude mít jako jediný právo provést případné změny - vzácný úkaz v dnešním Hollywoodu, kde funguje celý tým scénáristů k "dolaďění" nebo "zušlechtění" scénářů. Josephson dodává, že pro tento film bylo zásadním obsazení legendárního Roberta De Nira. "De Niro zanechává u diváků každou rolí nesmazatelný dojem, dodává režisér John Polson. HRA NA SCHOVÁVANOU mu prý navíc umožnila předvést novou hereckou tvář. "Ještě jsme neviděli Boba v roli otce, který zachraňuje situaci, zatímco se jeho rodina rozpadá. Předvádí nám nový druh zranitelnosti a bylo velmi vzrušující vidět ho z úplně jiné stránky." Pozadu ale nezůstala ani jeho mladičká partnerka Dakota Fanning. "Dakota mi vyrazila dech. Nelze to vyjádřit jinak," říká Polson. "Práce s ní by se dala přirovnat prací s mimořádně nadanou pětatřicetiletou herečkou."
Polson doufá, že si diváci při HŘE NA SCHOVÁVANOU vychutnají strach, napětí a vzrušení. "Chci, aby se lidi na filmu bavili, ale také, aby prožili dojemný a složitý vztah mezi otcem a dcerou. A aby poznali hrůzného přítele Charlieho.“


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hra na schovávanou
Robert De Niro po smrti manželky musí sám vychovávať svoju dcérku Dakotu Fanningovú. Osamelé dievčatko sa spriatelí s imaginárnym priateľom Charliem a odvtedy ich rodinu sprevádzajú šokujúce a hrôzostrašné udalosti...

Keď manželka Davida Callawaya náhle zomrie, muž zrazu zostane sám na všetko, aj na výchovu malej dcéry Emily. Otec s dcérou sa rozhodnú začať nový život a presťahujú sa do severnej časti štátu New York, aby sa Emily zbavila spomienok na život v Mannhattane. Osamelé dievčatko si ihneď vytvorí imaginárneho priateľa Charlieho, s ktorým sa rada hrá na skrývačku. Spočiatku otec považuje Charlieho za príjemné rozptýlenie smutnej Emilinej dušičky, ale po sérii hrozných udalostí, ktoré začnú sprevádzať ich život, dôjde k ohromujúcemu záveru - Charlie možno skutočne existuje. Ak áno, mala by sa Emily prestať s ním kamarátiť. Len aby nebolo už neskoro...

Zdroj: JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Hra na schovávanou
Psychothriller Hra na schovávanou australského režiséra Johna Polsona, který v Americe už natočil podobně laděný příběh Nebezpečná známost (2002, FP 6/2003), vychází z často uplatňovaného schématu traumatizovaného dítěte v nebezpečí a z neméně využívaného nečekaného zvratu děje. – Stárnoucí psycholog David Callaway odveze devítiletou dcerku Emily, poznamenanou sebevraždou matky, do opuštěného velkého domu uprostřed nevlídné zimní přírody. Chce dítě i sebe zbavit traumatu a začít znovu. Děvčátko záhy začne mluvit o novém příteli Charliem, který je podle otce jen fiktivní. V domě se však začnou dít podivné věci. Stupňuje se strach a napětí. Ve hře se ocitají i další lidé: otcova zdejší přítelkyně Elizabeth, sousedé, kteří nedávno ztratili dceru, místní šerif a zejména rodinná přítelkyně, dětská psycholožka Katherine. Ta na poslední chvíli zachrání zoufalé dítě ze spárů otce-schizofrenika. – Tvůrci těží z klasických děl žánru (např. Osvícení) i z obvyklých praktik při budování atmosféry hrůzy z neznámého. Nemají však schopnosti Stephena Kinga, Alfreda Hitchcocka nebo M. Nighta Shyamalana, a tak zůstávají jen na povrchu. Jejich příběh je značně vyspekulovaný a zmíněný nečekaný zvrat se může jevit i jen jako dosti zavádějící východisko z nouze. Film tak drží pohromadě především díky hereckým výkonům jako vždy dobrého Roberta De Nira a především dětské hvězdy Dakoty Fanningové, která navzdory věku dovede dát postavě zmučené dívky psychologický rozměr. – Zvláštností je originální distribuční trik: snímek má dva různé konce (byť nepříliš odlišné), a tak jsou do kin nasazovány dvě „mutace“, aniž lze předem odhadnout, která z nich se uvádí.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

10:20 - 11:15

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:15 - 11:15

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rupert Holliday-Evans

Holliday-Evans Rupert

Hal Fimberg

Fimberg Hal

Pierre Adenot

Adenot Pierre

Kris Park

Park Kris

Naposled navštívené:
Rupert Holliday-Evans

Holliday-Evans Rupert

Hal Fimberg

Fimberg Hal

Pierre Adenot

Adenot Pierre

Kris Park

Park Kris