Zari
ohodnotit

Hitchcock

Rok:
2012
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
7.2.2013
„Za filmem, který šokoval svět, se skrývá ještě jeden příběh.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Píše se rok 1960 a Alfred Hitchcock (A. Hopkins) právě natáčí svůj nový film. Film, který má rozhodnout o jeho úspěchu nebo zatracení. Film, kterému téměř nikdo nevěří a za který se sám Hitchcock musí filmovému studiu zaručit svým majetkem. Film, který se stane legendou. Co ale zrození fenoménu jménem Psycho předcházelo? Jaký příběh si „mistr napětí“, kterému filmové publikum vděčí za ty nejhrůzostrašnější zážitky v historii filmu, nechal pro sebe?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Snímek odhaluje skrytou stránku “mistra napětí” filmového plátna Alfreda Hitchcocka, jenž proslul jako mimořádná filmová ikona a tvůrce jedněch z nejintenzivnějších děsivých zážitků filmové tvorby, které kdy diváci mohli spatřit – jeho kreativní a bouřlivý milostný vztah s oddanou manželkou a filmovou spolupracovnicí Almou Revilleovou.

Film Hitchcock poprvé odhaluje jejich podmanivý a složitý milostný příběh. Činí tak prostřednictvím lstivého a potemnělého objektivu jejich nejodvážnějšího filmového dobrodružství - hrůzu nahánějícího thrilleru z roku 1960 s názvem Psycho, který patří mezi nejkontroverznější a nejlegendárnější počiny tohoto režiséra. Když byl tento bouřlivý a odsuzovaný snímek uveden do kin, zcela změnil filmový svět – málokdo však tuší, že k vytvoření tohoto díla bylo ve skutečnosti zapotřebí dvou režisérů.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 02.03.2014


Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Píše se rok 1960 a Alfred Hitchcock právě natáčí svůj nový film. Film, který má rozhodnout o jeho úspěchu, nebo zatracení. Film, kterému téměř nikdo nevěří a za který se sám Hitchcock musí filmovému studiu zaručit svým majetkem. Film, který se stane legendou. Co ale zrození fenoménu jménem Psycho předcházelo? Jaký příběh si „mistr napětí“, kterému filmové publikum vděčí za ty nejhrůzostrašnější zážitky v historii filmu, nechal pro sebe?

Film Hitchcock odhaluje nejen historii natáčení jednoho z nejslavnějších filmů všech dob, ale také podmanivý milostný příběh slavného režiséra a jeho ženy Almy. Úspěšná scenáristka mu byla celý život inspirací i oporou, a ač měla vlastní tvůrčí ambice a plány, nikdy nevystoupila ze stínu svého muže, jehož milovala a podporovala za všech okolností. Když během natáčení Psycha Alfred Hitchcock náhle onemocní, je to právě Alma, kdo místo něj usedne do režisérského křesla a zastoupí svého muže v kritický moment, kdy se rozhoduje o zastavení, či pokračování natáčení. Nevděčnou roli zvládne na výbornou, a podepíše se tak pod vznik dnes již legendárního snímku. Málokdo tuší, že slavný horor má ve skutečnosti dva režiséry, že to nebyl velký Alfred, kdo do proslulé scény vraždy ve sprše prosadil jednoduše geniální kvílení houslí. Jenže i taková světice jako Alma může začít hřešit, když se nedočká uznání. Uvědomí si Hitchcock včas, jak vzácnou ženu po svém boku má, nebo zaslepen žárlivostí ztratí toho, kdo ho nejvíc miloval?


Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Píše sa rok 1960 a Alfred Hitchcock práve nakrúca svoj nový film. Film, ktorý má rozhodnúť o jeho kariére. Film, ktorému takmer nikto neverí, a za ktorý sa sám Hitchcock musí filmovému štúdiu zaručiť svojím majetkom. Film, ktorý sa stane legendou. Čo ale zrodenie filmu Psycho predchádzalo? Aký príbeh si „majster napätia", ktorému filmové publikum vďačí za tie najhrôzostrašnejšie zážitky v histórii filmu, nechal pre seba? Film odhaľuje nielen históriu nakrúcania jedného z najslávnejších filmov všetkých čias, ale tiež podmanivý ľúbostný príbeh slávneho režiséra a jeho ženy Almy. Úspešná scenáristka mu bola celý život inšpiráciou aj oporou, a hoci mala vlastné ambície a plány, nikdy nezačala vlastnú kariéru a svojho muža milovala a podporovala za všetkých okolností. Keď počas nakrúcania Psycha Alfred ochorie, je to práve Alma, ktorá namiesto neho sadne do režisérskeho kresla a zastúpi svojho muža v kritickej chvíli, v ktorej sa rozhodne o pokračovaní alebo zastavení natáčania. Uvedomí si Hitchcock včas, akú vzácnu ženu má po svojom boku, alebo zaslepený žiarlivosťou stratí toho, koho najviac miloval?

JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Píše se rok 1960 a Alfred Hitchcock (A. Hopkins) právě natáčí svůj nový film. Film, který má rozhodnout o jeho úspěchu nebo zatracení. Film, kterému téměř nikdo nevěří a za který se sám Hitchcock musí filmovému studiu zaručit svým majetkem. Film, který se stane legendou. Co ale zrození fenoménu jménem Psycho předcházelo? Jaký příběh si „mistr napětí“, kterému filmové publikum vděčí za ty nejhrůzostrašnější zážitky v historii filmu, nechal pro sebe? Film Hitchcock odhaluje nejen historii natáčení jednoho z nejslavnějších filmů všech dob, ale také podmanivý milostný příběh slavného režiséra a jeho ženy Almy (H. Mirren). Úspěšná scenáristka mu byla celý život inspirací i oporou, a ač měla vlastní tvůrčí ambice a plány, nikdy nevystoupila ze stínu svého muže, jehož milovala a podporovala za všech okolností. Když během natáčení Psycha Alfred Hitchcock náhle onemocní, je to právě Alma, kdo místo něj usedne do režisérského křesla a zastoupí svého muže v kritický moment, kdy se rozhoduje o zastavení či pokračování natáčení. Nevděčnou roli zvládne na výbornou a podepíše se tak pod vznik dnes již legendárního snímku. Málokdo tuší, že slavný horor má ve skutečnosti dva režiséry, že to nebyl velký Alfred, kdo do proslulé scény vraždy ve sprše prosadil jednoduše geniální kvílení houslí. Jenže i taková světice jako Alma, může začít hřešit, když se nedočká uznání. Uvědomí si Hitchcock včas, jak vzácnou ženu po svém boku má, nebo zaslepen žárlivostí ztratí toho, kdo ho nejvíc miloval?

Kino Aero 2013


Popis / Obsah / Info k filmu Hitchcock
Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho (nar. 1966), inspirovaným odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960, FP 6/70, 7/2009), se tvůrci soustřeďují na zvláštní láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899-1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899-1982). Oběma bylo tehdy už šedesát let a byli svoji od roku 1926. Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a pomáhala mu jak se scénáři, tak se střihem. – V roce 1959 chce Hitchcock přesvědčit především sám sebe, že ještě nepatří do starého železa, a prosadí si látku, kterou v Hollywoodu všichni odmítli. Kniha Roberta Blocha Psycho (1959) vychází ze skutečného případu masového vraha Eda Geina, který má svou roli i v Gervasiho biografii: podivínský zabiják se Hitchcockovi zjevuje v nejrůznějších chvílích. Vyprávění se jinak soustřeďuje na okolnosti vzniku filmu a na žárlivost manželů: Hitch (režisérova přezdívka) žárlí na Almu, která se sbližuje s přítelem Whitfieldem Cookem při práci na jeho scénáři, a ona na něj kvůli atraktivní Janet Leighové, obsazené do hlavní role nešťastné defraudantky Marion Craneové. – Stěžejním bodem díla je obsazení hlavních rolí Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky. – Snímek sice nepřesahuje hranice životopisného žánru, nesporně je však zajímavý.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Světlo z ohně (1997)

14:05 - 15:45

83 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

15:20 - 16:05

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:30 - 15:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama