Zari
ohodnotit

Duel Frost/Nixon

Frost/Nixon

Rok:
2008
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
19.2.2009
„Nelítostná bitva o pravdu“
Popis / Obsah / Info k filmu Duel Frost/Nixon
Aféra Watergate, v níž vládnoucí republikáni s tichým souhlasem prezidenta připravovali odposlouchávání konkurenčních demokratů, patří k nejtemnějším kapitolám americké historie. V jejím důsledku rezignoval prezident Nixon na svůj úřad, aniž by se za svou roli v celé aféře a za oklamání celého národa omluvil. Úspěšnému britskému showmanovi Davidu Frostovi to mohlo být úplně ukradené. Jenže on byl typem člověka, který se nehodlá zastavit ani na vrcholu a snaží se posouvat vlastní mantinely dál a dál. Tak se zrodil plán na sérii rozhovorů s bývalým americkým prezidentem, na jehož konci se měl kdysi nejmocnější muž planety omluvit za svůj největší hřích. Zdálo se, že Frost nebude mít naději, protože Nixon se od rezignace cíleně vyhýbal veřejným vystoupením. Ke všeobecnému překvapení ale na jeho nabídku kývnul. Možná v tom hrálo roli podcenění, když svého konkurenta ocejchoval za pouhého baviče, kterého utluče argumenty a nepustí ke slovu, respektive k choulostivým dotazům, které by ho přitlačily ke zdi. Jenže jednou z největších chyb, kterou můžete ve válce udělat, je podcenění nepřítele. To samé ale platí i pro Davida Frosta a jeho tým. A tak došlo k největší válce před televizními kamerami. Rozhovor Nixna a Frosta byl napínavý jako ten nejprestižnější boxerský zápas a měl i stejný cíl – udělit tomu druhému smrtící úder...

Režie se ujal zkušený tvůrce životopisných snímků Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13, Těžká váha), který má spolu s oběma představiteli titulních rolí, Frankem Langellou a Michaelem Sheenem, největší zásluhu na tom, že se ze zdánlivě odtažitého tématu vyklubal jeden z nejlepších filmů roku 2008.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Duel Frost/Nixon
Obaja muži si boli tak podobní, a predsa tak rozdielni. Rozdielni vekom, šarmom, spoločenským postavením. Podobní, že sa nevzdávali a obdivovali jeden druhého. Reč je o americkom kontraverznom prezidentovi Richardovi Nixonovi /odstúpil v roku 1973/ a o televíznom moderátorovi Davidovi Frostovi.

V roku 1973 Richard Nixon odstúpil pre aféru Vatergate /na túto pamiatku všetky aféry v USA nesú prívlastok gate/. O niekoľko dní ho museli hospitalizovať na vážne tráviace ťažkosti - pochádzajúce pravdepodobne zo stresu. Nový prezident Carter udelil Nixonovi milosť. Hoc i Nixon odstúpil, nepovedal to, čo ľudia očákavali, že to ľutuje.

Medzitým sa v Austrálii skrachovaný moderátor David Frost snaší prehovoriť svojich nadradených, že urobí rozhovor s Nixonom. Ale tí ho vysmiali. Dokonca ani v USA nepochodil o nič lepšie. Televízne spoločnosti odmietli vysielať toto interwiev. Frost sa nevzdáva. Požičal si od priateľov hotovosť, založil svoj vlastný majetok, aby nahromadil 2 milionov dolárov na rozhovor s Nixonom. Počas cesty do USA v lietadle stretne pôvabnú francúzsku Janet, do ktorej sa zamiluje. V luxusnej víle v Los Angeles Frost navštívi Nixona, aby spolu podpísali zmluvu. Jeden na druhého zapôsobia. Nixon mu ešte povie, že táto žena je správna manželka pre neho.

Konečne nastal deň D, prvý deň rozhovoru s kontraverzným politikom. Prvé dva natáčania boli priateľské, tretie už bolo trocha ostrejšie. A na štvrtom sedení sa mala preberať pre Nixona bolestiva a nepríjemná téma - Watergate. Navyše Frostovi dochádzali už peniaze. A sponzory odchádzali jeden po druhom. Dokonca i Nixon bol z posledného sedenia tak napätý, že opitý volal v noci Frostovi, že ho zníči na sedení, že pozná jeho slabé stránky. Na posledný deň natáčania Nixon prišiel v nepriateľskej nálade. Všetci boli napätí. Toto nebolo interwiev, ale súboj dvoch mocných gladiátorov, ktorí proti sebe nevytasia meč, ale ostré slová. Bude to Frostov veľký úspech, alebo bude to koniec jeho kariéry a bankrotu?


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Duel Frost/Nixon
Scénář k jednomu z protežovaných filmů letošních výročních cen, dramatu Duel Frost/Nixon, napsal Peter Morgan podle vlastní hry, jež měla premiéru v srpnu 2006 v Londýně. Hlavní role už na jevišti hráli Michael Sheen a Frank Langella (oceněný za ni později Cenou Tony). Filmovou adaptaci natočil Američan Ron Howard v paradokumentárním stylu, využívajícím i archivní záběry.
– Duel přibližuje sérii rozhovorů mezi britským moderátorem Davidem Frostem a exprezidentem Richardem Nixonem z března a dubna 1977. Nixon musel tři roky předtím rezignovat kvůli aféře Watergate, ale nebyl nikdy souzen. Rozhovor s kontroverzním politikem považuje Frost za šanci posílit svou kariéru. Nixon, bažící po napravení reputace a nalákaný vysokým honorářem, nabídku přijme. Obecně se neočekává, že by Frost, známý jako moderátor talk show a nenáročných reportáží, ostříleného politika donutil k nějakým zásadním vyjádřením. V posledním rozhovoru o Watergate však přinutí Nixona poprvé veřejně přiznat chyby i účast v krytí aféry. - Vysílání rozhovorů, dnes považovaných za jakýsi „veřejný soud“ bývalého prezidenta, nakonec v květnu 1977 zlomilo rekord sledovanosti tohoto typu pořadu. Nixon se poté už do politického života nevrátil. – Sir David Frost (nar. 1939) v 60. letech začínal v populárním satirickém pořadu BBC That Was The Week That Was, poté uváděl několik vlastních pořadů v Británii, Austrálii i USA. O pozadí rozhovorů s Nixonem, vrcholu své stále trvající kariéry, vydal v roce 1978 knihu. - Až překvapivě dramatický snímek, popisující přípravy interview, jeho průběh a hlavně jeho zákulisí, se opírá zejména o dialogy a o vynikající herecké výkony.
-ivp-, Filmový přehled 2009/3


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Duel Frost/Nixon
„Je to intenzivní gladiátorský souboj, v němž jsou jedinými povolenými zbraněmi slova a myšlenky,“ říká autor scénáře filmu a původní divadelní hry Peter Morgan (Poslední skotský král, Královna). Film Duel Frost/Nixon režiséra Rona Howarda popisuje přípravu a průběh série rozhovorů populárního televizního moderátora Davida Frosta (Michael Sheen) s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem (Frank Langella). Jejich rozhovor byl napínavý jako ten nejprestižnější boxerský zápas a měl i stejný cíl – udělit tomu druhému smrtící K. O. Film je nominován v kategoriích nejlepší film, režie, herec v hlavní roli (Frank Langella), adaptovaný scénář.

Film Duel Frost/Nixon můžete vidět v kinech od 19. února.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:55 - 01:20

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:35 - 01:30

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milionár

Milionár

León Klimovsky

Klimovsky León

Naposled navštívené:
Milionár

Milionár

León Klimovsky

Klimovsky León