Duel Frost/Nixon (2008)

Duel Frost/Nixon (Frost/Nixon)
77.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Frost/Nixon

    Žánr: historický / politický / adaptace
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Francie
    Premiéra v ČR: 19.2.2009        
    Délka: 122 min.
„Nelítostná bitva o pravdu“
Aféra Watergate, v níž vládnoucí republikáni s tichým souhlasem prezidenta připravovali odposlouchávání konkurenčních demokratů, patří k nejtemnějším kapitolám americké historie. V jejím důsledku rezignoval prezident Nixon na svůj úřad, aniž by se za svou roli v celé aféře a za oklamání celého národa omluvil. Úspěšnému britskému showmanovi Davidu Frostovi to mohlo být úplně ukradené. Jenže on byl typem člověka, který se nehodlá zastavit ani na vrcholu a snaží se posouvat vlastní mantinely dál a dál. Tak se zrodil plán na sérii rozhovorů s bývalým americkým prezidentem, na jehož konci se měl kdysi nejmocnější muž planety omluvit za svůj největší hřích. Zdálo se, že Frost nebude mít naději, protože Nixon se od rezignace cíleně vyhýbal veřejným vystoupením. Ke všeobecnému překvapení ale na jeho nabídku kývnul. Možná v tom hrálo roli podcenění, když svého konkurenta ocejchoval za pouhého baviče, kterého utluče argumenty a nepustí ke slovu, respektive k choulostivým dotazům, které by ho přitlačily ke zdi. Jenže jednou z největších chyb, kterou můžete ve válce udělat, je podcenění nepřítele. To samé ale platí i pro Davida Frosta a jeho tým. A tak došlo k největší válce před televizními kamerami. Rozhovor Nixna a Frosta byl napínavý jako ten nejprestižnější boxerský zápas a měl i stejný cíl – udělit tomu druhému smrtící úder...

Režie se ujal zkušený tvůrce životopisných snímků Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13, Těžká váha), který má spolu s oběma představiteli titulních rolí, Frankem Langellou a Michaelem Sheenem, největší zásluhu na tom, že se ze zdánlivě odtažitého tématu vyklubal jeden z nejlepších filmů roku 2008.

Zdroj: FTV Prima

režie:
Ron Howard
 
 
hraje:
Michael Sheen (David Frost), Kevin Bacon (Jack Brennan), Frank Langella (Richard Nixon), Sam Rockwell (James Reston Jr.), Matthew Macfadyen (John Birt), Patty McCormack (Pat Nixon), Jenn Gotzon (Tricia Nixon), Kate Jennings Grant (Diane Sawyer), Rebecca Hall (Caroline Cushing), Gabriel Jarret (Ken Khachigian), Toby Jones (Swifty Lazar), Simone Kessell (Janet), Kimberley Joseph (Evonne Goolagong), Keith MacKechnie (Marvin Minoff), Jim Meskimen (Raymond Price), Oliver Platt (Bob Zelnick), Andy Milder (Frank Gannon), Clint Howard (Lloyd Davis), Eloy Casados (Manolo Sanchez), Geoffrey Blake (TV režisér), Rance Howard (Ollie), Gavin Grazer (šéf Bílého domu), Holly Weber (Playboy Playmate), James Ritz (Smith House Reporter), Marianne Chambers, Kimberly Robin, Denise Bradley (Jogger), Mark Simich (Hugh Hefner), Eve Curtis (Sue Mengers), Jay White (Neil Diamond), Wil Albert (Sammy Cahn)
 
 
námět:
Peter Morgan (divadelní hra (2006))
 
 
scénář:
Peter Morgan
 
 
kamera:
Salvatore Totino
 
 
hudba:
Hans Zimmer, Lorne Balfe (dodatečná), Kathy Nelson (supervize)
 
 
kostýmy:
Daniel Orlandi
 
 
střih:
Daniel P. Hanley, Mike Hill
 
 
zvuk:
Peter Devlin
 
 
vedoucí produkce:
Miguel Angel Poveda
 
 
titulky-česká verze:
Veronika Sysalová
 
 
zpěv:
Donna Summer ("I Feel Love")
 
 
zvláštní efekty:
Jeff Miller (koordinátor), Chad Baalbergen
 
 
II. kamera:
John Barr
 
 
II. režie:
Todd Hallowell
 
 
vizuální efekty:
Brainstorm Digital
 
 
masky:
Edouard Henriques III., Kim Santantonio (pouze účesy), Sabine Roller
 
 
výprava:
Michael Corenblith
 
 
výkonný producent:
Peter Morgan, Todd Hallowell, Liza Chasin, Matthew Byam Shaw, Debra Hayward, Karen Kehela Sherwood, David Bernardi
 
 
producent:
Ron Howard, Brian Grazer, Todd Hallowell, Eric Fellner, Tim Bevan
 
 
asistent zvuku:
Lynn Sable
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.