Duben
ohodnotit

Druhá občanská válka

The Second Civil War

Rok:
1997
Délka:
92 minut
„Politika je jenom jiná forma sexu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Druhá občanská válka
Politická satira Druhá občanská válka (1997) vznikla v produkci kabelového televizního kanálu HBO, který se v průběhu 90. let stal výrazným výrobcem nekonvenčních snímků, jež kromě zábavy poskytují i podněty k zamyšlení. Pregnantně nazvaný film líčí smyšlenou, ale ne tak nemožnou situaci. Guvernér státu Idaho se rozhodne čelit stále většímu přívalu přistěhovalců razantním způsobem – uzavře hranice státu. Když si americký prezident chce vynutit poslušnost silou, začne se schylovat k vnitřnímu ozbrojenému konfliktu. Snímek zdařile proplétá několik dějových rovin (přílet pakistánských sirotků, guvernérovo politické rozhodování komplikované vztahem k těhotné mexické milence, prezidentovy debaty se štábem poradců, snaha televizních novinářů zachytit převratné dějinné události ap.), přičemž nemilosrdnou optikou nahlíží politické klima nejstarší světové demokracie, které utváří umanutí blázni, neschopní panáci, vychytralí poradci a všehoschopný dav. Film tematicky připomíná souběžně vznikající snímek Barryho Levinsona Vrtěti psem a také obsahuje výrazné odkazy ke klasickému Kubrickovu dílu Dr. Divnoláska. Sešla se tu vybraná herecká společnost – Beau Bridges (guvernér Farley), který za svůj výkon obdržel Cenu Emmy, Phil Hartman (prezident), James Earl Jones (novinářský veterán Calla), James Coburn (prezidentův poradce Buchan), Elizabeth Peňaová (guvernérova milenka Christina) a řada dalších známých tváří. Režisérem byl trochu překvapivě Joe Dante (nar. 1946), který získával zkušenosti u béčkového krále Rogera Cormana (ten ve filmu vytváří jednu z epizodních postav) a který je známý především komerčními tituly, jakými byly např. oba díly Gremlins. Snímek byl u nás poprvé uveden v rámci informativní sekce MFF v Karlových Varech 1998.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Druhá občanská válka
Ocitáme se v nedaleké budoucnosti, kdy přes americké hranice proudí tisíce legálních i ilegálních uprchlíků, kteří se chtějí zachránit před zničujícími důsledky války. Guvernér státu Idaho Jim Farley však nepřehlednou situaci nezvládne a sáhne ke krajnímu opatření. Zavře hranice a vyvolá tak krizi, která dolehne až do Bílého domu. Obyvatelé se rozdělí na dva tábory a vedle politiků, novinářů a fanatiků všeho druhu do nečekané druhé občanské války vstoupí i nejrůznější etnické skupiny a menšiny. Navíc vydavatelský gigant News Net vyšle do éteru zmanipulovanou zprávu, že se ze sousedních států blíží vojenské oddíly.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 11.11.2000 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Druhá občanská válka
Imigrace do Spojených států dosáhla netušených rozměrů - zuří konflikt mezi Indií a Pákistánem a do USA je vypraveno další letadlo s uprchlíky. Guvernér státu Idaho však nechce o přistěhovalcích ani slyšet - vždyt byl zvolen právě pro svůj nekompromisní postoj v této problematice! Nechává tedy uzavřít hranice státu. Prezident se o tom záhy dozvídá a dává guvernérovi lhůtu na zrušeni blokády hranic. Jenže guvernér má tou dobou již zcela jiné starosti, než pečovat o blaho Idaha - opustila ho milenka a on chce její lásku dobýt zpět. A tak čas stanovený prezidentem pozvolna ubíhá, tisk se houževnatě angažuje a guvernér se stále zaobírá osobními problémy. Druhá občanská válka je téměř za dveřmi... Satirická komedie o vážných věcech.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Druhá občanská válka
Blízká budoucnost. Přes americké hranice proudí desetitisíce a statisíce legálních i ilegálních uprchlíků a situace se stává pro většinu zdejších obyvatel stále neúnosnější. Krize v severním Pákistánu se přelévá do hluboké krize ve Spojených státech: Guvernér státu Idaho totiž sahá ke krajnímu řešení a uzavírá hranice svého státu, čímž se otevřeně postaví proti prezidentovi USA. Prezidentem zmítají nejen poradci, ale především ambice být příští rok znovu zvolen, guvernérem nenaplněná láska k televizní reportérce a mediálním gigantem NewsNet zase touha urvat co největší sledovanost. V téhle vysoké hře není nic nemožné a vězte, že o dějinách nakonec rozhodují ty nejneuvěřitelnější pitomosti a drobnosti.
Film z produkce HBO se pohybuje někde mezi dramatem o moci médií Město šílenců a komedií o politické mystifikaci Vrtěti psem. Snad jen oba problémy zachycuje v ucelenější podobě a zavádí je - při zachování všech reálných mikropříběhů do absurdnější krajnosti. I proto nepůsobí Druhá občanská válka jako sci-fi, ale jako snad až příliš reálná hrozba, ani jako černá komedie, protože přes všechnu humornost zobrazených scén, při nich přece jen mrzne úsměv na tváři.
sek Cinema 2000/11/129

Autor/Zdroj: sek/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10