Zari
ohodnotit

Dívka ze saliny

La ragazza della salina

Další název:
Mädchen und Männer; Sand, Love and Salt;
Žánr:
Rok:
1957
Délka:
94 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Dívka ze saliny
Snímek Dívka ze saliny vznikl v době, kdy byl původem český režisér František Čáp již usazen ve Slovinsku. Koprodukční titul se natáčel v Piranu a Portoroži, městech u Jaderského moře, která se po druhé světové válce stala součástí Jugoslávie. Značná část italského obyvatelstva proto z tohoto území odešla. Film se přesto odehrává právě v prostředí italské komunity.

Místní obyvatelé se živí rybařením a těžbou soli. Solná pole Piranského zálivu Sečovlje představují nejrozsáhlejší areál věnovaný výrobě soli ve Slovinsku, historie této činnosti zde sahá až do 9. století. Bezprostřední přítomnost moře a dva tradiční způsoby obživy s ním spojené definují také sociální postavení protagonistů, jejich roční i denní režim a dynamiku vztahů ve filmu Dívka ze saliny.

Ústřední hrdinové jsou mladí, krásní, fyzicky zdatní lidé, kteří se pokorně věnují svým profesím, což jim neubírá na temperamentu a vášnivosti. Vzpupná Marina je pro svou krásu obdivována mnohými muži, její srdce si ovšem získává hejsek Piero. Jejich sbližování probíhá postupně a komplikují i posilují ho žárlivost, tvrdohlavost či nečekaná kriminální zápletka.

Kosmopolitní snímek vznikl v koprodukci tří zemí v italském znění. V hlavních rolích se představila nastupující hvězda italské kinematografie Marcello Mastroianni a mladičká francouzská herečka Isabelle Coreyová, která se o rok dříve objevila po boku Brigitte Bardotové ve filmu Rogera Vadima …a Bůh stvořil ženu (Et Dieu… créa la femme, 1956).

Scénář pro Čápa napsal Johannes Kai, který s českým filmařem spolupracoval už na jeho prvních dvou snímcích realizovaných v exilu v Německu. Výraznou českou stopu reprezentuje kromě režiséra také kameraman Václav Vích, jenž v té době již dvacet let tvořil v Itálii. Vích, který z Československa odešel ve 30. letech, se s Čápem setkal poprvé na snímku Před maturitou (1932), kde tehdy dvacetiletý František ztvárnil svou jedinou větší hereckou úlohu.

Marie Barešová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

114 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

15:50 - 16:35

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

54 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

54 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama