Dívka ze saliny (1957)

Dívka ze saliny (La ragazza della salina)
70 %
 
 

La ragazza della salina

Další název: Mädchen und Männer; Sand, Love and Salt;

    Žánr: drama / thriller
    Země: Itálie / NSR / Jugoslávie
    Délka: 94 min.
Snímek Dívka ze saliny vznikl v době, kdy byl původem český režisér František Čáp již usazen ve Slovinsku. Koprodukční titul se natáčel v Piranu a Portoroži, městech u Jaderského moře, která se po druhé světové válce stala součástí Jugoslávie. Značná část italského obyvatelstva proto z tohoto území odešla. Film se přesto odehrává právě v prostředí italské komunity.

Místní obyvatelé se živí rybařením a těžbou soli. Solná pole Piranského zálivu Sečovlje představují nejrozsáhlejší areál věnovaný výrobě soli ve Slovinsku, historie této činnosti zde sahá až do 9. století. Bezprostřední přítomnost moře a dva tradiční způsoby obživy s ním spojené definují také sociální postavení protagonistů, jejich roční i denní režim a dynamiku vztahů ve filmu Dívka ze saliny.

Ústřední hrdinové jsou mladí, krásní, fyzicky zdatní lidé, kteří se pokorně věnují svým profesím, což jim neubírá na temperamentu a vášnivosti. Vzpupná Marina je pro svou krásu obdivována mnohými muži, její srdce si ovšem získává hejsek Piero. Jejich sbližování probíhá postupně a komplikují i posilují ho žárlivost, tvrdohlavost či nečekaná kriminální zápletka.

Kosmopolitní snímek vznikl v koprodukci tří zemí v italském znění. V hlavních rolích se představila nastupující hvězda italské kinematografie Marcello Mastroianni a mladičká francouzská herečka Isabelle Coreyová, která se o rok dříve objevila po boku Brigitte Bardotové ve filmu Rogera Vadima …a Bůh stvořil ženu (Et Dieu… créa la femme, 1956).

Scénář pro Čápa napsal Johannes Kai, který s českým filmařem spolupracoval už na jeho prvních dvou snímcích realizovaných v exilu v Německu. Výraznou českou stopu reprezentuje kromě režiséra také kameraman Václav Vích, jenž v té době již dvacet let tvořil v Itálii. Vích, který z Československa odešel ve 30. letech, se s Čápem setkal poprvé na snímku Před maturitou (1932), kde tehdy dvacetiletý František ztvárnil svou jedinou větší hereckou úlohu.

Marie Barešová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
František Čáp
 
 
hraje:
Marcello Mastroianni (Piero), Mario Adorf (Coco), Isabelle Corey (Marina), Jester Naefe (Vida), Trude Hesterberg (Vidina matka), Mila Kačič, Peter Carsten (Alberto), Edith Schultze-Westrum (Pierova matka), Kai Fischer (Lola), Hans Reiser (Nico), Stane Sever (Vidin otec), Relja Bašić (hostinský), Stephan Kayser (Stefan), Marjan Kralj, Vladimir Bačić, Ricardo Bertoni (Lucas), Metka Bučar, Rudolf Kukić
 
 
námět:
František Čáp, Vjekoslav Dobrinčić
 
 
scénář:
Johannes Kai
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Bert Grund
 
 
výprava-architekt:
Mirko Lipužič
 
 
kostýmy:
Nada Souvan
 
 
střih:
Friedel Buckow
 
 
zvuk:
Josef Rapp, Hans Wunschel
 
 
II. kamera:
Branko Blažina
 
 
masky:
Erika König, Fritz Seyfried
 
 
asistent režie:
Elly Rauch
 
 
producent:
Heinrich Schier
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.