Duben
ohodnotit

Divergence [2k digital]

Divergent

Další název:
Divergencia; Die Bestimmung - Divergent
Rok:
2014
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
1.5.2014
„Tvoje odlišnost je pro ně nebezpečná. Na motivy světového bestselleru“
Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.

Dobrodružná akční fantasy byla natočena podle úspěšného románu Veroniky Rothové Divergence, prvního dílu z celé trilogie Divergence, Rezistence, Aliance. Knih se prodaly miliony kusů a s úspěchem vyšly i u nás. Díky převaze akce, napětí a dobrodružství nad romantikou bývá Divergence přirovnávána k jinému trháku – k Hunger Games.

Hlavní záporné role se překvapivě ujala Kate Winslet, matku Tris hraje Ashley Judd. Divergence vydělala v amerických kinech 100 milionů dolarů během 10 dnů. Za úspěchem filmu stojí zejména ústřední dvojice. Tris hraje Shailene Woodley, její mužský protějšek a dalšího zástupce skrývajících se divergentních lidí hraje Theo James. „Když se poprvé ocitli v jedné místnosti, okamžitě bylo vidět, jak to mezi nimi zajiskřilo. Shailene je hodně silná herečka, ale Theo se od ní nenechal převálcovat. Ona jím byla okouzlená, on jí byl zaujatý,“popisuje režisér Neil Burger a dodává: „Lidi se mě pořád ptají, jestli ti dva spolu chodí. A já odpovídám: Víte co? Měli by.“

zdroj: TZ Bontonfilm


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
Společnost je záměrně rozdělena na frakce. Každá z nich má svou nezaměnitelnou úlohu. Přesto spolu časem začnou bojovat a každá frakce chce mít větší vliv a větší moc než ostatní. Mladí lidé na prahu dospělosti si mohou vybrat skupinu, ve které chtějí žít. Volbu mají však jen jednu za celý život. Potíž je v tom, že když přestoupí do jiné frakce, než je ta, ve které vyrostli, nemohou se stýkat se svou bývalou rodinou. Hlavní hrdinka nyní stojí před tímto úkolem - zvolit si jedinou frakci na celý zbytek života. Jenže pro ni je volba nečekaně těžká a ona sama nechápe proč.


Autor: prvosenka

Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
POZOR SPOILER!!!

Je po válce. Lidé žijí za zdí a jsou rozdělení do pěti frakcí. Sečtělí, Mírumilovní, Upřímní, Neohrožení a Odevzdaní. Odevzdaným velí Marcus a do této skupiny patří i hrdinka příběhu.

Beatrice Priorovou a jejího bratra Caleba čeká slavný den. Jdou na zkoušku. Tam se určí, do které frakce bude kdo patřit nadále. Předtím však přichází test a při „testu“ má Bea vidiny. Ocitá se mimo realitu. Policistka, nebo také strážce (všichni policisté patří mezi neohrožené) ji pošle z testu pryč, protože u ní nefungoval. Bea je tzv. divergentní. Což je sice velká vzácnost, ale také je to velmi nebezpečné.

U oficiálních zkoušek si mladí mohou vybrat, nemusí nutně jít tam, co jim test přidělí. Podle rady policistky si Bea vybere frakci Neohrožených. Tím se stává strážce. Již nástup k nim je trochu hektický, skok do rozjetého vlaku, pak seskok a nakonec skok do hloubky mezi domy. Jasně že je dole síť, ale ta shora není vidět. A Bea se k seskoku přihlásí jako první. Po dopadu si zvolí nové jména a to jméno Tris. Poznává spousty lidí, hlavně vedoucího zvaného prostě Čtyřka. Tris se seznamuje s prostředím a dalšími lidmi. Prochází velmi tvrdým a náročným výcvikem a dá se tetovat. Dívka, která jí to dělá, je právě ta, která ji u testů poradila, avšak ona to zapře. Pak jí však šeptá další varování. Jako divergent je „nesledovatelná“ a to se nahoře nelíbí. V rámci výcviku se hraje bojová hra o vlajku. Tuto ukořistí Tris. Ta také postoupí ve výcviku dále a při dalším testu se opět ocitá v jiné realitě. Je za zdí a napadají ji ptáci. V testu dopadla velmi dobře. A v dalším také. Tyto testy dělá Čtyřka a pomalu získává podezření o divergenci u Tris. Ta navštíví bratra, ale nerozumí si spolu a ona se začíná zamotávat do mocenských machinací. Hned poté je napadena třemi muži a nebýt Čtyřky, byli by ji zabili. Hlavním útočníkem byl Al. Chtěl být lepší než Tris a jinak, než její vraždou by to nedokázal. Pak se omlouvá, a nato je nalezena a na lanech vytažena jeho mrtvola. Čtyřka již vše chápe a virtuálně se s Tris ocitá ve velké výšce, pak v uzavřeném prostoru a pak u zabití. To vše je jen součástí Trisiina výcviku. Musí se chovat jako skutečný Neohrožený a ne jako Divergent. Nesmí se prostě prozradit. Ani při závěrečných zkouškách a ty Tris udělá. Na závěr dostane za úkol zastřelit svého bratra. Je to virtuální, nebo skutečné? To Tris neví a doví se to v pravý čas. Po zkouškách dostanou všichni sledovací zařízení. Jenže ono funguje tak, že se přes toto zařízení vysílají příkazy. A to jakékoli. Strážce je tak jen bezduchá loutka. A na divergentní to nefunguje. Jeden takový se prozradí a je ihned zabit. Tris se ovládá a tváří se stejně jako ostatní. Jako ovce napochoduje s ostatními na první akci. Bohužel se i se Čtyřkou prozradí a stávají se zajatci systému. Když má být Tris popravena, objevuje se zcela nečekaný zachránce. Prchají spolu před Trisiinými bývalými kolegy a pokusí se zachránit ne jen holé životy, ale i vše ostatní. Úkol to bude nadlidský. Podaří se však nalézt místo, ze kterého jsou lidé ovládáni. Je tu ovšem ochranka a je zde i Čtyřka, stojící již na opačné straně. Na spousty nevinných lidí jsou namířeny zbraně strážců a je to právě Tris, která se pokusí, asi marně, zabránit nelidskému masakru.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
Vo svete budúcnosti sú ľudia rozdelení na päť frakcií podľa svojich dobrých vlastností. Každá vyznáva iné hodnoty, spoločne ale vytvárajú harmonický celok. Lenže hlavná hrdinka Tris do žiadnej škatuľky nezapadá a test ukáže, že je divergentná - alebo má predpoklady a talent pre viac frakcií. Systém okamžite ukáže svoju odvrátenú tvár a z Tris sa stáva lovná zver. Kto sa líši, znamená hrozbu a hrozbu treba zlikvidovať.

Zdroj: Markíza


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
Ve futuristickém Chicagu, kde jsou lidé podle svých osobností rozděleni do 5 frakcí, -náctiletá dívka zjistí, že je "Divergent" (odlišná) - nepatřící do žádné z frakcí - a brzy odhalí, že v na pohled dokonalé společnosti se chystá zlověstný komplot...


Autor: SvoKar

Popis / Obsah / Info k filmu Divergence
První část zamýšlené filmové trilogie podle tří bestsellerů mladé americké spisovatelky Veronicy Rothové s názvem Divergence natočil Neil Burger. Příběh a jeho ztvárnění jsou zřetelně odvozeny z obdobných diváckých a čtenářských hitů typu Hunger Games a Harry Potter. – Vypravěčkou je šestnáctiletá Beatrice (Tris), žijící po válečné apokalypse, jež se odehrála před sto lety, v dystopickém Chicagu, obklopeném zdí. Společnost je rozdělena do pěti frakcí: Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Kromě nich tu jsou ještě bezdomovečtí Odpadlíci. – Beatrice pocházející z Odevzdaných, se při Obřadu volby, při níž si mladí lidé definitivně vyberou svou frakci, přidá k odvážným strážcům společnosti Neohroženým. Musí tajit, že ve skutečnosti je Divergentní, tedy že má výjimečné vlastnosti, kvůli nimž by mohla přijít o život. – Podstupuje s dalšími nováčky těžký výcvik, v němž jde o přežití. Sblíží se s instruktorem Čtyřkou. Její boj o vlastní život se spojí s bojem o zachování společnosti, v níž se Sečtělí vzbouří proti dosud vládnoucím Odevzdaným a pomocí séra si podřídí Neohrožené. Díky dívčině odvaze a vzájemné lásce se Čtyřkou jsou Sečtělí poraženi. Tris při bojích přijde o rodiče a opouští s milovaným mužem, s bratrem dvojčetem Calebem a dalšími rebely město... – Připravují se další díly Rezistence (Insurgent) a Aliance (Allegiant).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

The Divergent Series: Ascendant (2020) [TV film]

 The Divergent Series: Ascendant (2020) [TV film]
The Divergent Series: Ascendant n
 
Žánr: akční / dobrodružný / romantický / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Lee Toland Krieger

(pokračování)

Série Divergence: Aliance (2016)

 Série Divergence: Aliance (2016)
Série Divergence: Aliance n
The Divergent Series: Allegiant
Žánr: dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Schwentke

(pokračování)

Rezistence (2015)

 Rezistence (2015)
Rezistence n
Insurgent
Žánr: dobrodružný / sci-fi / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Schwentke

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Dcera

09:45 - 10:00

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

22 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

42 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10