Zari
ohodnotit

Děti úplňku [TV film]

Další název:
Children of the Full Moon
Žánr:
Rok:
2017
Délka:
52 minut

Obsah filmu Děti úplňku

 
Děti úplňku

Probouzí se v nich síly, které neumíme ovládat. Nikdo neví, co vlastně prožívají, ani proč na ně má takový vliv Měsíc. Žijí mezi námi a prožívají každodenní peklo na Zemi – rodiny a děti s diagnózou nejtěžšího autismu.

Dokument zachycuje situaci čtyř rodin s různě starými dětmi. Adéla má autismus spojený s mentální retardací a problémovým chováním. Nemluví, je neustále v pohybu. Hází vším, co jí přijde do ruky. Bije se rukama do obličeje, léta nosila boxerskou helmu, která ji pomáhala ochránit před ní samotnou. Matka dospělé Marcely posté za den vyndává oblečení naházené pod postelí a rozsypanou mouku v kuchyni. Další...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
Typ filmu: Středometrážní

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2022
Velmi zajímavý dokument, o velmi zajímavých   lidech. Víc asi nevím, co bych napsal. Snad jen,   že rodiče obdivuji a mají můj respekt.
m6k
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.5.2017
Mrazivý respekt!
Dokument o tom, jak zvládají svou nelehkou   životní situaci rodiče dětí s těžkým   autismem. Autismus nemá formu jen lehkého   mašíblovství, v kombinaci se záblesky   geniality, ala film Rain man.
Děti, či   dospělí lidé, s těžkou formou autismu jsou   velice těžko zvladatelní. Mají tendence k   ničení věcí kolem sebe, k sebepoškozování,   i napadání druhých. Starat se o ně je těžká   řehole. Různé sociální organizace se snaží   rodičům pomáhat, ale je to jen kapka v moři,   která se zdaleka nedostane v potřebném   množství na každého. Je to samozřejmě   otázka peněz.
Film je to opravdu silný a   vzbuzuje na jedné straně pocity mrazivé,   neveselé, soucítící empatie. Ale na straně   druhé i hluboký obdiv k lidem, kteří dokážou   se svou nelehkou situací bojovat a zahrnovat   své, takto problematické děti, péčí a   láskou. Tedy k rodičům i těm sociálním   pracovníkům. Velký respekt! Diskuzi o tomto   tématu rozpoutal případ matky, která, už   nezvládala péči o svého autistického syna a   tak společně s ním skočila pod vlak. Maně mě   při sledování filmu napadla otázka, jak to   bylo s podobnými případy za komančů? Zřejmě   naprostá většina skončila za vysokými zdmi   psychiatrických ústavů v klecích, nebo pod   silnýma dávkama sedativ. Asi každý, kdo   dokument shlédne, by rodičům takto   postižených dětí přál větší pomoc od   státu a sociálních zařízení. Zároveň si   asi každý dokáže představit, jak je to   těžké, v tak nesolidární zemi, kde i   sociální pomoc někomu, formou sociálního   bydlení, vzbuzuje téměř stejnou nevoli, jako   squatterství, nebo pomoc bezdomovcům, či   narkomanům.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama