Děti úplňku (2017) [TV film]

Děti úplňku
68.6 %
 
 

Další název: Children of the Full Moon

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 52 min.
Děti úplňku

Probouzí se v nich síly, které neumíme ovládat. Nikdo neví, co vlastně prožívají, ani proč na ně má takový vliv Měsíc. Žijí mezi námi a prožívají každodenní peklo na Zemi – rodiny a děti s diagnózou nejtěžšího autismu.

Dokument zachycuje situaci čtyř rodin s různě starými dětmi. Adéla má autismus spojený s mentální retardací a problémovým chováním. Nemluví, je neustále v pohybu. Hází vším, co jí přijde do ruky. Bije se rukama do obličeje, léta nosila boxerskou helmu, která ji pomáhala ochránit před ní samotnou. Matka dospělé Marcely posté za den vyndává oblečení naházené pod postelí a rozsypanou mouku v kuchyni. Další rodině zachránila život klec, ve které jejich čtyřiadvacetiletý syn tráví většinu svého života. Mimo ni útočí lidem na obličej, mlátí pěstmi, snaží se vypíchnout oči. Dorotka propadá záchvatům zoufalého sebepoškozování, při kterých ji neudrží ani tři dospělí lidé.

Diskusi o nedostatečné pomoci rodinám s dětmi s nízkofunkčním autismem rozvířila v roce 2016 tragédie matky, která i s autistickým synem skočila pod vlak.

Dokument Děti úplňku vznikl z iniciativy manželů Petry a Petra Třešňákových. Poté, co jejich dcera Dorota v šesti letech skončila hospitalizovaná v dětské psychiatrické léčebně, si uvědomili, že Česko nenabízí takto postiženým dětem pomoc zajišťující důstojnou budoucnost. Rozhodli se proto na problém upozornit.

Aneta Veselská
Specialistka PR

režie:
Veronika Stehlíková
 
 
scénář:
Alena Müllerová, Veronika Stehlíková, Petr Třešňák, Petra Třešňáková
 
 
kamera:
Josef Nekvasil
 
 
hudba:
Eva Javůrková (hudební režie)
 
 
střih:
Robert Klein (střih záznamu), Katarína Buchanan Geyerová
 
 
zvuk:
Petr Červený, Vítězslav Jíra
 
 
vedoucí produkce:
Robert Riedl
 
 
produkce:
Martina Jokešová, Jan Krása
 
 
dramaturgie:
Michaela Fialová, Ivan Stehlík, Jana Kopecká (spolupráce)
 
 
pomocná režie:
Gabriela Fryčová
 
 
spolupráce:
Filip Šmejkal (Obrazové korekce)
 
 
výkonný producent:
Jiří Vlach
 
 
účinkuje:
Marcela Kurfirstová, Macina Kurfirstová, Petr Třešňák, Petra Třešňáková, Dorota Třešňáková, Johana Zajícová, Tereza Zajícová, Antonín Škoch, Jana Škochová, Adéla Škochová, Damián Škoch, Edita Škochová, Klára Škochová, Miroslav Šťotka, Míša Šťotka, Jarmila Šťotková, Hynek Jůn, Kateřina Šulcová
 
 
asistent střihu:
Martin Müller
 
 
kreativní producent:
Alena Müllerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.