Duben
ohodnotit

Děti moje

The Descendants

Další název:
Deti moje
Rok:
2011
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
19.1.2012
„Manžel a otec dvou dcer je nucen přehodnotit svůj život. Místo děje: Havaj.“
Popis / Obsah / Info k filmu Děti moje
Ne každý, kdo bydlí na Havaji, má v životě havaj. Přesvědčí vás o tom George Clooney, který ve filmu Děti moje podává další ze svých životních výkonů. Jestliže dosud se říkalo, že jeho nejlepší rolí byl létající vlk samotář v komedii Lítám v tom, postava nedokonalého otce od rodiny ji může sesadit na druhé místo. Prsty v tom má samozřejmě i scenárista a režisér Alexander Payne (Bokovka), který má s příběhy o tápajících mužích bohaté zkušenosti.

Poklidný havajský život Matta Kinga (Clooney) se začne sypat ve chvíli, kdy jeho žena po nehodě skončí v kómatu. Otec dvou dcer, předčasně vyspělé desetileté Scottie a sedmnáctileté rebelky Alexandry, který doposud sloužil jen jako „záložní“ rodič, se najednou musí vyrovnat s vědomím, že výchovu vlastních dětí musí zvládnout sám. A to pro člověka, který doposud výchovně nefungoval, bude přetěžký úkol, který mu „dětičky“ rozhodně neusnadní. Spíš naopak. Během jedné ostřejší výměny názorů Alexandra konsternovanému otci prozradí, že matka havarovala během romantického lodního výletu s milencem. Takováhle rána mezi oči může člověka přimět k čemukoliv, Matta dovede k rozhodnutí najít milence své ženy, přičemž vlastně úplně jistě neví, co si s ním počne, až ho najde. Během téhle očistné, zábavné a složité cesty, na níž ho doprovázejí jeho dcery, si uvědomí, že to, co zdánlivě rozbila nehoda jeho ženy, tedy pevná rodina, bylo rozbité už dávno předtím. A že on jediný ji může opravit. Ale musí chtít.

Režisér Payne se rozhodl adaptovat slavnou stejnojmennou předlohu především kvůli tomu, jak přesvědčivě si pohrává s vyhrocenými emocemi. „Je to příběh muže, který musí čelit strašlivé zprávě, příšerným lidem a té největší životní volbě. Navíc se odehrává v nevšedním exotickém prostředí, které tomu všemu dodává další význam,“ říká Payne.

Obsazení hlavní role Georgem Clooneym bylo vysněným přáním autorky předlohy a produkce jí ho splnila. To se nakonec ukázalo jako šťastná volba, protože nepřetržitě vtipkující Clooney a seriózní Payne vytvořili skvěle fungující tandem a zároveň film, označovaný za horkého kandidáta na ty nejprestižnější filmové ceny. To potvrzuje i aktuálních pět nominací na Zlaté Glóby.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Děti moje
Film Děti moje se odehrává na Havaji a sleduje nepředvídatelnou cestu jedné americké rodiny – Matt King (George Clooney), manžel a otec dvou dcer je nucen přehodnotit svou minulost a uspořádat svou budoucnost. Jeho žena se totiž vážně zranila během plavby na Waikiki. Matt se nemotorně snaží napravit vztah se svými dcerami, desetiletou předčasně vyspělou Scottie a sedmnáctiletou rebelkou Alexandrou. A aby toho nebylo málo, potýká se Matt také s rozhodnutím prodat pozemky své rodiny. Mattova rodina totiž už odnepaměti vlastní vzácné panenské parcely plné tropických pláží. Alexandra se jednoho dne zmíní, že její matka v době nehody byla na záletech a Matt se tak ocitá v nezáviděníhodném postavení, kdy musí opakovaně přehodnotit svůj život, včetně svého dědictví. S dcerami v závěsu začne pátrat po milenci své ženy. Během cesty zažijí vtipná, nepříjemná i osvobozující setkání a Matt nakonec pochopí, že je na nejlepší cestě k obnově svého života i rodiny.

Zdroj: HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Děti moje
Havajský právník Matt King se právě dozvěděl, že se jeho žena Elizabeth, která už několik dní po nehodě při jízdě na motorovém člunu leží v kómatu, nemá šanci uzdravit a je třeba ji odpojit. Matt musí tuto hroznou zprávu říci i svým dvěma dcerám, desetileté Scottii a sedmnáctileté Alex. Aby to Matt neměl moc jednoduché, musí ke všemu ještě řešit prodej rodinného majetku, rozlehlých pozemků, které rodina zdědila po svých havajských předcích. Matt, jenž se musí sám s informací o odpojení své ženy vyrovnat, se rozhodne přivézt z internátu Alex. Ke svému zděšení zjistí, že se dcera na internátu opíjí a užívá drogy. Přesto jí však vše řekne a čeká, že mu Alex s řešením pomůže. Zpráva o blízké smrti matky je i pro Alex šok a dívka v rozrušení Mattovi prozradí, že ho Elizabeth podváděla. Matt i Alex se rozhodnou milence Elizabeth najít. Aniž si to Matt uvědomuje, právě hledání milence Elizabeth mu pomůže sblížit se s jeho starší dcerou. Alex si sice do domu přivede svého přítele Sida, ale tento zprvu nesnesitelný teenager se postupně srovnává a nakonec se i on ukáže jako dobrá opora jak pro Alex, tak i pro samotného Matta. Mattovi s Alex se skutečně podaří Elizabethina milence Briana najít. Matt po něm chce, aby se šel s Elizabeth rozloučit dřív, než ji on nechá odpojit. Následně Matt za pomoci lékařů vysvětluje malé Scottii, že její matka musí umřít…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Děti moje
Havajský právnik Matt King prežíva ťažké obdobie. Jeho žena Elizabeth leží viac než tri týždne v kóme, je v beznádejnom stave a on má na starosti nielen 10-ročnú dcéru Scottie a 17-ročnú dcéru Alexandru, ktoré mu dávajú poriadne zabrať, ale aj dôležitú pozemkovú transakciu, pri ktorej zastupuje svoj široko rozvetvený tunajší rod. Aby toho nebolo málo, dozvie sa, že manželka, s ktorou nemal ideálny vzťah, mu bola neverná. Rozhodne sa, že nájde a spozná jej milenca, aj keď nevie, čo od neho môže očakávať. Počas krátkeho času sa tak on, ako aj jeho deti musia vyrovnať s neodvratnou smrťu blízkeho človeka, prekonať odcudzenie a nájsť nové rodinné väzby. Počas tejto očistnej a zložitej cesty, na ktorej ho sprevádzajú jeho dcéry, si uvedomí, že to, čo zdanlivo rozbila nehoda jeho ženy, teda pevnú rodinu, bolo rozbité už dávno predtým. A on jediný môže situáciu napraviť. Ak teda bude veľmi chcieť a bude sa dostatočne snažiť ako otec neúplnej rodiny.

Zdroj: JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Děti moje
Havajský právník Matt King prožívá těžké období: jeho žena Elizabeth leží více než tři týdny v kómatu v beznadějném stavu a on má na starosti nejen desetiletou dceru Scottii a sedmnáctiletou dceru Alexandru, které mu dávají pořádně zabrat, nýbrž i důležitou pozemkovou transakci, při níž zastupuje svůj široce rozvětvený zdejší rod. Aby toho nebylo málo, dozví se, že mu manželka (s níž neměl ideální vztah) byla nevěrná, a rozhodne se nalézt jejího milence, i když neví, co od toho má očekávat. Během krátké doby se tak on i jeho děti musejí vyrovnat s neodvratnou smrtí blízkého člověka, překonat odcizení a najít nové rodinné vazby. – Snímek Alexandera Paynea Děti moje (přesný překlad originálu je Potomci) na první pohled vypadá jako truchlivý, sentimentální příběh „muže, který musí čelit strašlivé zprávě, příšerným lidem a nejtěžší životní volbě“ (A. Payne). Ve skutečnosti je ovšem laskavým, očistným i humorným dílem s dobře odpozorovanými, propracovanými charaktery a s výbornými hereckými výkony nejen zkušeného George Clooneyho a Shailene Woodleyové jako Alexandry. Tvůrci důvtipně pracují i s idylickým exotickým prostředím, vytvářejícím kontrapunkt k místy dost smutnému ději.

-kat-, Filmový přehled 2012/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

28 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

38 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

128 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

28 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10