Zari
ohodnotit

Člověk v zoo

The Zookeeper

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2001
„V čase války měl jeden muž odvahu udělat to, co považoval za správné.“
Popis / Obsah / Info k filmu Člověk v zoo
Balkán - současnost. Město ničené občanskou válkou. Osamocený Ludovic /Sam Neill/ uzavřen doma, sleduje svým poetickým vnímáním zkázu toho, co bylo kdysi jeho domovem. Nemůže se pohybovat po městě, může jen psát. Když se dostaví ranní rozbřesk, palba utichne. Ludovic jde obvyklou cestou do práce - místní zoo, kde pracuje jako ošetřovatel. U brány narazí na prchající zaměstnance, rozhodne se však, že zůstane. Spolu s veterinářem chtějí chránit zvířata. Během pár dní se veterinář stane další obětí. Ludovic zůstává sám se zvířaty a s obavou, že i on bude na řadě. Jeho samotu přeruší příchod vyčerpaného desetiletého chlapce Zioiga, který zázrakem unikl smrti. Ludovic nechce mít nic společného s klukem, který mu nepřináší nic než starosti, ale nechce ho vyhodit. Ten však dokonce přivádí do úkrytu i svoji matku /Gina McKee/, která utekla z koncentračního tábora. Boje nepřestávají a Ludovic nakonec pak souhlasí, aby Aknica a její syn Zioig s ním v zoo zůstali. V těžké době nakonec objevují sami sebe, svá tajemství a naději, že jednou naleznou mír, odpuštění a lásku.

Dramatický film režiséra Ralpha Zimana, zkoumající hloubku lidského charakteru v době války, získal podporu Eurimages. Sam Neill /Piano, Jurský park/ ztvárňuje ve strhujícím emocionálním příběhu muže, který ve svém jednotvárném životě ošetřovatele zvířat v místní zoo paradoxně v průběhu války nachází nový smysl svého života a vyrovnání s minulostí. Výraznou spoluhráčkou mu je Gina McKee /Notting Hill, Ztráta sexuální nevinnosti/.
Není bez zajímavosti, že film se natáčel v Praze a jiných místech ČR za účasti české produkční společnosti Pavla Nového, za spolupráce kaskadérů z Filmky pod vedením L. Lahody. V menších rolích také můžeme vidět i Marka Vašuta a Ilju Racka.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Člověk v zoo
Příběh lásky na pozadí občanské války

Autor/Zdroj: /ročenka


Popis / Obsah / Info k filmu Člověk v zoo
V blíže neoznačené východoevropské zemi zuří občanská válka. Kdo může, prchá z ostřelovaného města, kde téměř nic nefunguje a kde umírají lidé... Ošetřovatel zvěře z místní zoologické zahrady Ludovič se jako jediný dobrovolně přihlásí, že zůstane v práci kvůli nezbytné péči. Ubytuje se v zoo; musí chránit zvířata do té doby, dokud Mezinárodní zoologická mise nenajde způsob, jak je dopravit z válkou ničeného města. Dlouholetou samotu, nespavost a strach zahání Ludovič psaním poetických textů. Pracně vytvořená iluze bezpečí však vezme za své s příchodem desetiletého Zioiga, který jen o vlásek unikl smrti. Pro Ludoviče neznamená zpočátku chlapec nic jiného než nebezpečí a komplikace, proto s ním nechce mít nic společného. Situace se dramatizuje, když Zioig přivede svou matku Ankicu a když se zoo stane předmětem zájmu krutého Dragova, velitele samozvaného vojenského oddílu Mladí lvi. Emocionálně vypjaté okamžiky a neustálá hrozba smrti jsou pro všechny tři obyvatele zoo tvrdou zkouškou. Bývalý člen komunistické strany a úředník ministerstva vnitra Ludovič, který se v zoo dlouhá léta schovával sám před sebou a svou minulostí, nakonec v této situaci nachází nový smysl života, vykoupení a nakonec i lásku. I když stárnoucí Ludovič působí na první pohled jako zatrpklý, cynický a necitlivý člověk, výmluvné poetické zápisky, jež píše v noci a ve chvílích volna, vypovídají o někom úplně jiném... - Snímek Člověk v zoo byl inspirovaný skutečnými událostmi ze Sarajeva. Tvůrci však záměrně potlačili konkrétní reálie i konkrétní časové určení. Dílo odkazuje zobrazenou skutečností nejspíše k dobám reálného socialismu a právě svou zvláštní atmosférou se liší od ostatních titulů o balkánském konfliktu. Vzniklo převážně v České republice za účasti produkční společnosti Pavla Nového, několika českých herců a kaskadérů.
-kat- Filmový přehled 2001/10/9,

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:45

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:15

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama