Člověk v zoo (2000)

Člověk v zoo (The Zookeeper)
64 %
 
 

The Zookeeper

    Žánr: drama
    Země: Česká republika / Velká Británie / Dánsko / Nizozemsko
    Premiéra v ČR: 22.11.2001        
    Délka: 99 min.
„V čase války měl jeden muž odvahu udělat to, co považoval za správné.“
Balkán - současnost. Město ničené občanskou válkou. Osamocený Ludovic /Sam Neill/ uzavřen doma, sleduje svým poetickým vnímáním zkázu toho, co bylo kdysi jeho domovem. Nemůže se pohybovat po městě, může jen psát. Když se dostaví ranní rozbřesk, palba utichne. Ludovic jde obvyklou cestou do práce - místní zoo, kde pracuje jako ošetřovatel. U brány narazí na prchající zaměstnance, rozhodne se však, že zůstane. Spolu s veterinářem chtějí chránit zvířata. Během pár dní se veterinář stane další obětí. Ludovic zůstává sám se zvířaty a s obavou, že i on bude na řadě. Jeho samotu přeruší příchod vyčerpaného desetiletého chlapce Zioiga, který zázrakem unikl smrti. Ludovic nechce mít nic společného s klukem, který mu nepřináší nic než starosti, ale nechce ho vyhodit. Ten však dokonce přivádí do úkrytu i svoji matku /Gina McKee/, která utekla z koncentračního tábora. Boje nepřestávají a Ludovic nakonec pak souhlasí, aby Aknica a její syn Zioig s ním v zoo zůstali. V těžké době nakonec objevují sami sebe, svá tajemství a naději, že jednou naleznou mír, odpuštění a lásku.

Dramatický film režiséra Ralpha Zimana, zkoumající hloubku lidského charakteru v době války, získal podporu Eurimages. Sam Neill /Piano, Jurský park/ ztvárňuje ve strhujícím emocionálním příběhu muže, který ve svém jednotvárném životě ošetřovatele zvířat v místní zoo paradoxně v průběhu války nachází nový smysl svého života a vyrovnání s minulostí. Výraznou spoluhráčkou mu je Gina McKee /Notting Hill, Ztráta sexuální nevinnosti/.
Není bez zajímavosti, že film se natáčel v Praze a jiných místech ČR za účasti české produkční společnosti Pavla Nového, za spolupráce kaskadérů z Filmky pod vedením L. Lahody. V menších rolích také můžeme vidět i Marka Vašuta a Ilju Racka.

režie:
Ralph Ziman
 
 
hraje:
Sam Neill (Ludovic), Gina McKee (Ankica), Ulrich Thomsen (Dragov), Om Puri (veterinář), Marek Vašut (Jelcov), Javor Loznica (Zioig), Srdjan Simeonović (Slavko), Arnošt Proschek (Dušan), Mikuláš Křen (otec), Tomáš Valík (voják 1), Stanislav Hybler (voják 2), Hana Pastejříková (žena v okně), Drahomíra Fialková (sousedka), Ilja Racek (hlídač Stanislav), Rudolf Jelínek (úředník v zoo), Ivo Niederle (pracovník zoo), Milan Kroužil (pracovník zoo), Jan Bernášek (pracovník zoo), Josef Nedorost (pracovník zoo), Colin Stuart (voják), Noel Le Bon
 
 
námět:
Matthew Bishop
 
 
scénář:
Matthew Bishop, Ralph Ziman
 
 
kamera:
Piotr Kukla
 
 
hudba:
Nikolaj Egelund
 
 
výprava-architekt:
Martin Malý
 
 
kostýmy:
Petra Barochová, Šárka Zvolenská
 
 
střih:
Christopher Holmes, Ralph Ziman
 
 
zvuk:
Marcel de Hoogd
 
 
vedoucí produkce:
Pavel Nový
 
 
produkce:
Juliusz Kossakowski
 
 
zvláštní efekty:
Flash Barrandov, Martin Kulhánek (supervize), Universal Production Partners
 
 
II. kamera:
Jan Malíř
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ladislav Lahoda
 
 
masky:
Jiří Farkaš
 
 
dramaturgie:
Matthew Bishop
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Zbyněk Pípal, Ivan Vakaráč
 
 
asistent režie:
Roman Fara
 
 
asistent kamery:
Pim Tjujerman
 
 
pomocná režie:
Dagmar Císařovská
 
 
spolupráce:
Steve Martin (trenér zvířat), Doug Masterson (trenér zvířat), Rick Clark (trenér zvířat)
 
 
výprava:
Markéta Kořínková
 
 
kaskadér:
Filmka, Jaroslav Pšenička
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.