Zari
ohodnotit

Cinka Panna

Kady čhajori hin le Devlestar, Dívka s darem od Boha

Rok:
2008
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
5.2.2009
„ady čhajori hin le Devlestar / Dívka s darem od Boha.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cinka Panna
V rodine kočovného cigánskeho primáša sa narodila dcéra.Spontánne veselie je také veľké, že kočovníci sa rozhodnú prenocovať na pozemkoch miestneho zemana Lányiho. Z krátkej zastávky sa stáva dočasný pobyt. Na pozemkoch, ktoré menia majiteľov, ale v skutočnosti ich nik neobrába, vyrastá rómska osada. Ľudia v nej žijú život v duchu rodových tradícií a obyčají. Kontakt s okolitým svetom rodine Cinkovcov zabezpečujú ich hudobné vystúpenia. Právo hrať v kapele majú len muži. Mladá Cinka Panna prejaví hudobné nadanie, no poslaním ženy nie je stať sa huslistkou, ale starať sa o domácnosť. Mladé dievčatá sú v duchu rodových zvykov predávané do manželstva. Osudu sa nevyhne ani Cinka Panna. Jej otec ju predá synovi kováča. Nádej mladej ženy vymaniť sa z núteného manželstva a presadiť sa ako hudobníčka vzniká vo chvíli, keď vyjde najavo, že ak žena do roka neporodí dieťa, môže ju otec ženícha vrátiť s podmienkou vrátenia platby. Mladé dievča pomáha otcovi obstarať peniaze, ktoré rodina medzičasom minula. Cinka Panna v mužskom prezlečení chodí hrávať zemanom. Ich tajomstvá ju zatiahnu do osídiel doby, do sporu kuruckých povstalcov s Habsburgovcami. Odrazu má k svojmu snu hrať raz na cisárskom dvore oveľa bližšie, ako vôbec tuší. Jej zdanlivo priamočiaru cestu však skomplikuje láska k manželovi.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cinka Panna
Téměř souběžně s velkolepou freskou Bathory (FP 8/2008) se na Slovensku realizoval další koprodukční projekt, zabývající se rovněž historickou ženskou postavou, tentokrát věhlasnou cikánskou houslistkou Cinka Pannou (1711-1772). Režisér Dušan Rapoš se tak ve snímku, nazvaném podle titulní hrdinky Cinka Panna, po devíti letech vrátil k filmu. Natočil výpravnou podívanou, těžící především ze zavedených schémat a z poněkud jednoduché symboliky, zdůrazňující cikánskou svobodomyslnost a lásku k hudbě. Scenárista Ľubomír Slivka sleduje osud protagonistky od jejího narození do počátku její kariéry a zcela tak pomíjí zbytek jejího života. - Anna odmalička touží hrát na housle. Její otec, známý primáš Cinka, jí to však nechce dovolit: ženy podle něj patří do kuchyně. Dívenka si však prosadí svou. V době dospívání vystupuje v mužském přestrojení v krčmě. Rodiče ji proti její vůli provdají za jejího přítele z dětství Dana, který později tragicky zahyne. S pomocí laskavého šlechtice Lányiho se pak dívce splní její sen a ona začne vystupovat... - Autoři si nedělali příliš hlavu s historickými fakty, i když zkombinovali osobní příběh s dobovými politickými událostmi, zejména tedy s povstáním kuruců proti Habsburkům, jež ovšem bylo ukončeno právě v době, kdy se skutečná Cinka Panna narodila. Ve skutečnosti její manžel nezemřel, naopak s ním měla čtyři syny, s nimiž později vystupovala - ve filmu jsou to její tři bratři. - Film je pojat jako určitá pocta Romům a zároveň jako protiváha proti dnešnímu naladění části společnosti vůči nim. Vedle výtvarně pojatých záběrů v něm hraje významnou roli i hudba, včetně poněkud křečovitého rapu a nadbytečné písně pod závěrečnými titulky. - V titulní roli se objevuje mladičká gruzínská dívka Anna Gurji (vl. jménem Anna Giorgiobrani). Natáčení probíhalo v Maďarsku, na Slovensku i na Moravě.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/3


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cinka Panna
Příběh o touze, sebevědomí, lásce k hudbě, o složitosti lidského rozhodování, o emancipaci, o jiném, nesmírně poetickém cikánském světě – to vše je skryto v Cinka Panně.
Příběh se odehrává v 18. století, po odchodu Turků ze střední Evropy, na pozadí povstání místních zemanů. Hlavním tématem jejich boje byla touha po samostatnosti. Právě do této doby se narodila Cinka Panna – postava, která se vymyká všem konvencím. Svádí svůj vlastní boj s rodinou a s tradicí, kterou přináší život v cikánské komunitě. Projevila hudební nadání, ale posláním ženy není stát se houslistkou, ale starat se o domácnost. Mladá děvčata jsou prodávána do manželství a tomuto osudu se nevyhne ani Cinka Panna. Naděje vymanit se z nuceného manželství vzniká ve chvíli, kdy vyjde najevo, že když žena do roka neporodí dítě, může ji ženichův otec vrátit zpátky s podmínkou vrácení peněz. A tak dcera pomáhá sehnat peníze, které rodina mezitím utratila. Cinka Panna v mužském převleku chodí hrát místním šlechticům. Jejich tajemství ji zatáhnou do nástrah doby. Najednou má k svému cíli – hrát jednou na císařském dvoru mnohem blíže, než vůbec tuší. Její cestu však zkomplikuje láska k manželovi.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rodinná oslava (Festen)

Rodinná oslava
Festen

Milton R. Krasner

Krasner Milton R.

Karol Rathaus

Rathaus Karol

Naposled navštívené:
Rodinná oslava (Festen)

Rodinná oslava
Festen

Milton R. Krasner

Krasner Milton R.

Karol Rathaus

Rathaus Karol