Zari
ohodnotit

Cesta

Walkabout

Rok:
1971
Délka:
100 minut
„Dvě děti jsou vyvrženy na opuštěné australské pobřeží a jsou nuceny se samy o sebe postarat. Potkávají domorodce, který je na „promenádě“, což je výraz pro rituální vyhoštění z vlastního kmene.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta
Film Cesta je vizuálně oslnivé, dojemné drama provokující fantazii a vedoucí k zamyšlení o tom, co je vlastně štěstí - žít v civilizaci nebo žít ve spojení s přírodou?

Děj začíná i končí ve městě Sydney, ve kterém mladá žena vzpomíná na dobrodružství, které na prahu dospělosti prožila - dobrodružství, které se časem změnilo v sen...

Dívka odjíždí spolu s otcem a malým bratříčkem na piknik, který otec naplánoval uskutečnit v australské polopoušti, dívce se to zdá podivné - trmácet se v tom horku na piknik?! Ještě víc překvapující je pro ni to, jak se otec zachová... Otec možná unaven životem nebo z bilančních důvodů si chce vzít život a strhnout své děti spolu s sebou do propasti smrti. Dívce se společně s bratříčkem podaří na poslední chvíli uniknout z dosahu otce. Otec spáchá sebevraždu a nechává děti napospas osudu.

Tak začíná největší dobrodružství jejího života, začíná cesta, na které ji čeká zoufalství, vyčerpání, naděje, setkání, prozření. Cesta, která ji možná dovede nejen k záchraně, ale i k dospění. Dojde? To se dozvíte při zhlédnutí tohoto filmu.

Film se natáčel v Austrálii - úvodní část ve městě Sydney, poté v poušti v okolí Alice Springs a v pohoří Finders v oblastech, kam do té doby nevstoupila noha civilizovaného člověka.


Autor: jmenuji.se.libor

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta
V horké oranžové poušti plné očekávajících ještěrek se objeví vůz. Upjatý otec si s dětmi vyjel na spořádaný piknik. Absurdní situace vyústí v otcovu sebevraždu, po níž se mladá dívka se svým malým bratrem vydává na cestu napříč vyprahlou pustinou, za civilizací, na cestu beze zdi, směrem ke zralosti. Dvě děti ve školních uniformách kráčí písečnými dunami, než potkají mladého Aborigince, který je zachrání a zavede do oázy plné života. Skupinka se postupně sbližuje, malí Britové objevují přírodu i magické domorodé zvyky a pomalu se zbavují civilizovaných způsobů. Chlapec si hraje v buši. Nahá dívka se koupe v lomu, noří se do průzračné vody jako do nevyčerpatelné lásky.

Štěstí - volnost a klid. Mladý Aboriginec přivede své druhy k prvotním znakům civilizace. Na lovu pláče nad mrtvolami zvířat zabitými člověkem, nelidsky, bez potřeby, bez tance imitujícího zvířete. Poznal a dospěl. Večer se pokouší namluvit dívku, do které se zamiloval. Ona však jeho rituální náznaky nechápe, bojí se otevřít a nepřijímá ho. Malý bratr se jeho jazyku naučil a sblížil se s ním, dívka po návratu do svého prostředí již tuto potřebu nemá a tak ignoruje jeho sexuální návrhy. Považuje Aborigince jen za jakousi kuriozitu a praktického tvora než za spřízněnou duši.

Zeď - neschopnost komunikace. Dva mladí lidé nemohou nalézt společný způsob porozumění, cestu k sobě, a proto se Aboriginec obřadně rozloučí. Nedokázal být záchranou. Objevil pouze pomíjivý ráj. Sourozenci se vydávají po dlouhé silnici za horizont, ke svým lidem a starému způsobu života. Zbyde jim jen trpká vzpomínka na čistou přirozenost a snění o absolutním chvilkovém štěstí.


Autor: Lenas

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

30 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

40 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Půl zdraví na kolejích

Půl zdraví na kolejích
Půl zdraví na kolejích

Naposled navštívené:
Půl zdraví na kolejích

Půl zdraví na kolejích
Půl zdraví na kolejích