Zari
ohodnotit

Cesta do zatracení

Road to Perdition

Další název:
Cesta do záhuby; Cesta do zatratenia
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
14.11.2002
„Pro každého syna je otec hrdinou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do zatracení
Titul „Road to Perdition" lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin).
Perdition - zatracení - je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do zatracení
Road to Perdition
Kameraman Conrad W. Halí měl výrazný podíl už na úspěchu Americké krásy, ještě více pak zazářil při natáčení Road to Perdition. Elegance pohybů kamery po ladných křivkách a práce se světlem a stíny jsou na adaptaci mafiánského komiksu z 30. let, kde hlavní roli hraje pomsta profesionálního zabijáka na bývalém zaměstnavateli, ty nejúžasnější elementy. Halí a režisér Mendes zkrátka vytvořili bezvadně se doplňující dvojici. Když je vidíte v dokumentu o natáčení, jak si pochvalují vzájemnou spolupráci, přijde vám o to smutnější, že už spolu nic nenatočí. Halí letos v zimě zemřel a Oscara za něj převzal jeho syn. Bez něj to Mendes bude mít těžké, ale jak se lze přesvědčit v audiodoprovo-du k filmu i k vystřiženým scénám, navzdory skromné filmografii je to hotový režisér, který přesně ví, co chce. O bezpochyby zajímavé technické stránce.
Jednou z fascinujících vystřižených scén je dvě a půl minuty dlouhý obraz bez jediného střihu, v němž Tom Hanks vstupuje do nočního klubu a prochází jeho jednotlivými částmi až do zadní kanceláře... ce se toho nedozvíte tolik, jak bývá zvykem, o psychologii a motivaci postav a metodách generování divácké empatie budete ale vědět všechno — Mendes zkrátka nezapře svůj divadelní původ.


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do zatracení
Nejlepší mafiánský film od dob Kmotra. OSCARový režisér Sam Mendes (Americká krása) stvořil neobyčejný příběh ztracené nevinnosti a konfliktu loajality.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta do zatracení
Po oscarovém úspěchu Americké krásy se režisér Sam Mendes rozhodl natočit filmovou adaptaci stejnojmenného kresleného románu Maxe Allana Collinse a Richarda Pierse Raynera (jinou adaptací tohoto druhu komiksu pro dospělé byl thriller Z pekla - FP 12/2001). V produkci studií DreamWorks a 20th Century Fox vznikla ambiciózně psychologizovaná gangsterka, již se český distributor rozhodl uvádět pod originálním názvem (patrně proto, že překlad Cesta do Záhuby by omezil dvojznačný výklad původního titulu). Příběh se odehrává během šesti týdnů zimy 1931, tedy v době hospodářské krize, což pocitově i vizuálně určuje temnou atmosféru vyprávění, ponořeného do mrazivého šera a využívajícího chladných barev (kameramanský veterán Conrad L. Hall má za sebou podobně precizní práci na klasickém kriminálním dramatu Chladnokrevně z roku 1967). - Vypravěčem je dvanáctiletý Mike Sullivan, který jednoho dne náhodou zjistí, že jeho korektní, odtažitý otec Michael živí milovanou rodinu jako zabiják ve službách gangsterského bosse Johna Rooneyho. Mafiánův syn Connor ve snaze zlikvidovat nepohodlného malého svědka a zároveň pomstít se Michaelovi, na nějž právem žárlí kvůli blízkému „synovskému“ vztahu k otci, zavraždí chlapcovu matku a omylem i mladšího bratra. Sullivan s Mikem unikne masakru a rozhodne se k pomstě, čímž si v očích gangsterského podsvětí podepíše rozsudek smrti. Muž se pokusí získat podporu v Chicagu u Rooneyho mocného spojence Al Caponeho, výsledkem je však jen to, že se uprchlíkům pověsí na paty neúprosný psychopatický zabiják Harlan Maguire. Posléze odpadne i možnost ukrýt chlapce v bezpečí u tety v městečku Perdition (Záhuba). Michael si nakonec svou pomstu na osudu vynutí, ovšem za cenu vlastního života a s vědomím, že nevinného a bezbranného syna vystavil kontaktu s brutálním, cynickým světem zločinu. Poučený Mike se však "cestě do záhuby" dokáže vzepřít právě díky otcovskému vzoru. - Sam Mendes ve svém filmu sází na retropodívanou v klasickém stylu Coppolova Kmotra, ovšem bez jeho epického rozmachu a filmařské osobitosti. Jeho film si udržuje od postav přílišný odstup a porozumění nejširšího publika si zajišťuje - především ke konci - rušivě "korektními" úlitbami zmírňujícími depresivní dopad příběhu. Obrazy, kompozičně často přímo kopírující komiksová „okénka“, režisér navíc zatěžuje prvoplánovou křesťanskou symbolikou. Ta má podpořit vyznění vyprávění, dotýkající se otázky, zda a jak mají synové odpouštět provinilým otcům. Spíš než nevýrazný Tyler Hoechlin (Mike) a Tom Hanks, který v roli svědomité hlavy rodiny nijak radikálně nenarušuje "kladné" naladění svého image, zaujme v kvalitně obsazeném filmu Paul Newman jako cynický Rooney a Jude Law coby zabijácký Maguire.
Alena Prokopová Filmový přehled 2002/11

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

3 minut již uběhlo
117 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

33 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

103 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zpívejte se mnou (Cantate con me)

Zpívejte se mnou
Cantate con me

Naposled navštívené:
Zpívejte se mnou (Cantate con me)

Zpívejte se mnou
Cantate con me